用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 腦積水
go

腦積水 [複製鏈接]

有冇bb有此情況,可否分享一下可以點樣訓練bb呢?9個月啦未識轉身、坐、企。而且大肌肉無力。勁擔心。

0    0    0    0

醫生是否說不用做手術.....
有否於兒童物理治療和職業治療排期...

我的兒子大約15個月發現腦積水, 整體發展遲緩.....
由15個月才識扶住企.....20個月第一步自己行.....30個月入讀兼收位....
5歲於CAC評估, 言語...認知....達到同齡, 唯一是大小肌發展慢了大約一年,
但也是入讀主流小學, 現準備升小二....
SO FAR, 膽心一定有, 但你是最重要的照顧者,
盡快放低不快心情, 積極幫助BB, 他是可以康復....
:wave:  :wave:

回覆:殷!! 的帖子

BB出世3週已做左導管分流手術,物理治療師都教左d運動。請問你小朋友需要做手術?發展上還有其他問題呢?

當時醫生不建議小朋友做手術, 如果小朋友慢慢地發展已是沒有問題,
可能因為我是FULLTIME MUM, 同BB之間有很多互動和交流,
他的言語是最快進步的一項, 其他如認知....社交....都比預期中理想,
唯一最大問題是因為肌肉張力低, 物理治療師說只有多運動才可減低協調障礙,

你不要灰心, 有問題多到此處交流, 雨後一定會放晴!!!!

多謝你。bb係嚴重腦積水,所以醫生話必須做手術,仲話要有心理準備,將來會因為成長而可能需要再做手術,這亦是我最擔心的。上網找過很多關注此症的分享,但係好多都只要觀察,所以我都唔知佢地成長會點,現只希望bb健健康康,唔好再受苦就好了!

你不要太擔心, 擔心和傷心也幫不了他, 反而, 要更加積極幫助他,
他會慢慢地成長, 你一定要時刻保持正能量, 事倍功半, 是我們這群媽媽的特色,
你不是孤單面對, 有這裡的媽媽同行, 最少也有我....

努力!!!雨後一定會放晴.....

多謝,大家都要努力,因為我地嘅bb都好努力!加油

我BB 一樣,好彩有個好鍚佢的媽媽、非常錫佢的姨媽同兩個表哥,我地會一起努力。

回覆:LONG1109 的帖子

冇錯bb都係大家的心肝寶貝

愛就是孩子成長最好最有效的助力,加油呀!
‹ 上一主題|下一主題