用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園是怎樣分配am同pm學生?
go

幼稚園是怎樣分配am同pm學生? [複製鏈接]

是不是以抽籤形式?

0    0    0    1

面試表現好am,差少少就pm.

有網友致電寶血詢問如何分配上下午? 職員說以抽籤,
但我相信表現好些是上午囉

回覆:EricaYip 的帖子

我覚得未必表現差就分配PM!只係大多數家長都幫小朋友揀AM了,惟有將大多數類似表現的撥入PM啦!

其實填表既時候有問揀am or pm。。。。所以有好多家長揀am而揀pm既家長為小,都唔關小朋友叻唔叻去分am or pm 囉
但係真光冇得俾家長揀。。。。咁我又真係好想知佢哋間學校點分呢。。。。。

我估,假設學校收100個小朋友。
70個揀上午,30個揀下午。
我覺得會係70個入面揀表現最好的50個比上午offer,因為學校唔想流失呢批較優秀的學生,比下午可能佢地會去另外d學校,另外20個就同果30個揀下午的一起比下午offer

回覆:oooasis 的帖子

我的估計比較大膽,100家長會有80或以上幫小朋友選am!如am及pm各有50個位,其實有30個表現跟入am一樣的學生入咗pm!

回覆:幼稚園是怎樣分配am同pm學生

咁如果學校最後分剩PM位,
1)有一個學生表現好(但報名揀am),另一位學生表現普通(報名揀PM),咁學校會大機會收邊個先呢?
2)又或者兩個學生差唔多,又會揀邊個先呢?

Babycheriehk 發表於 12-11-25 14:48
咁如果學校最後分剩PM位,
1)有一個學生表現好(但報名揀am),另一位學生表現普通(報名揀PM),咁學校會大機會 ...
我覺得應該是揀晒想收的學生,然後才看am/pm。不過心理作用,始終覺得pm穩陣d,博有d家長一定要am不要pm,但am又滿左,咁就多個位。

應該係揀晒d想收的學生先, 當上下午班共收100個,排名次(就排200 個),總之由排名第一嘅開始編上下午班,揀左am 嘅就去am. Pm 嘅去pm. Am 滿了,就入pm. 到過左留位限期,入左但冇留位嘅就即係有位空出來,再由101 個補上, 揀左am 嘅就去am. Pm 嘅去pm. Am 滿了,去pm. 如此類推。

如果pm學生比am學生差,咁如果選am,但分配左落pm,但之後又可以轉回am,咁個學生表現又係好定唔好?又或者個家長本身幫小朋友報pm,而又入左,咁又係咪代表小朋友表現唔好?

回覆:幼稚園是怎樣分配am同pm學生?

我是自己要求pm的!

醒目開學勳章

引用:我是自己要求pm的! +

原帖由 marcoli8 於 12-11-26 發表
我是自己要求pm的!
Yeah!!! Me too!!! 我都係自己報PM架!!! 其實點解咁多人都覺得PM冇咁好呢??? 都係嗰班老師教, 課程亦都一樣... 無可否認返AM嘅時間係見洗D, 下午可以上下興趣班or去下公園玩, 不過真係同小朋友表現/能力冇關係架... AM同PM教嘅嘢係一樣, AM時老師教咗一次, 知道小朋友嘅反應及自己的不足, PM時可以handle得更好... (p.s. 我生囡囡前係一位認可幼師)

回復 QQQme 的帖子

認可幼師,

Hi Hi! 想知係咪由校長作最後收生決定?  Thank you!

醒目開學勳章

引用:回復+QQQme+的帖子 認可幼師,Hi+Hi!+想知

原帖由 kangaroo88 於 12-11-27 發表

認可幼師,
其實間間學校都有唔同做法, 唔可以一概而論... 人事關係, 校長眼緣, 家庭背景... 但最重要都係小朋友及家長面試當日的表現... 咁當然最後決定會喺高層手上啦, 校長, 園長, 主任, 科主任... 始終喺咁多人中作出選擇, 面試老師的記錄係好有用的... 事實上有經驗的老師真係可以喺一兩分鐘內大概觀察到小朋友係點... 有D小朋友可能咩都識, 但同老師冇眼神接觸... 有D小朋友可能把口就好有禮貌, 但原來坐唔定... 有D小朋友可能表現好靜, 但其實係思考型... 要睇面試老師點記錄了... 其實以我經驗係: 揀學生, 不如揀家長... 怪獸家長一睇就睇得出... 小朋友係白紙, 唔難教... 但要改變個別自以為事的家長, 就好難攪了...

引用:Quote:原帖由+kangaroo88+於+12-11-27+發表

原帖由 QQQme 於 12-11-27 發表
其實間間學校都有唔同做法, 唔可以一概而論... 人事關係, 校長眼緣, 家庭背景... 但最重要都係小朋友及家長 ...
認同

我估學校先會把學生計分排位, 由最高分跟家長意願派去AM/PM class, 通常AM class 多人報會最先滿,咁就派去PM直到PM滿哂就waiting! 純繂個人猜測!:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題