用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何建立小朋友自信?
go

如何建立小朋友自信? [複製鏈接]

囡囡讀緊N班, 學校要小朋友上台表演跳舞慶祝節日, 小朋友在練習時表現都很好的, 但一到表演日, 一上台就喊, 一班小朋友裡只有囡囡和另一位小朋友, 囡囡9月的現在兩歲幾, 是因為囡囡年紀太小還是她沒有自信心??有點擔心她真的缺乏自信心.......如何可以訓練小朋友的自信心?? 明年上到K1還是這樣就擔心了......
   3    0    0    0

我都想知! 因為我個仔又係係表演時唔做動作, 好驚咁!
其實同細個時(bb), 多抱同少抱有無關? 因為我地有時唔抱, 唔知會唔會因此令佢個人無安全感, 成日都要痴住人先得

我試過叫佢做d train膽量既事, 好似仲衰, 例如同看更主動打招呼

有冇家長遇迌上述情況又解決到的???因下學期囡囡又要畢業表演了,可以分享下俾d意見嗎???

rainbowcov  N班有畢業表演?? 係咪迦南呀?  發表於 13-1-8 10:23

是什麼專家? 可以介紹嗎

回覆:fatalbug 的帖子

請問你小朋友依家幾歲?

回覆:smile2hala 的帖子

小朋友的自信是日積月累的,平時家長都可以實際地讚賞小朋友,讓她知道什麼事情做得好,做得好又會得到大人讚賞,又讓她多做她能力做到的事,讓她不需太倚賴大人,慢慢就會培養出信心。家長也讓小朋友慢慢成長,兩歲好細個咋

回覆:如何建立小朋友自信

Pertra 發表於 13-1-5 13:06
回復 smile2hala 的帖子

樓主,不用心急,生活經驗及時間可令小孩成長,自信就來。我小朋友由3歲起至現在5 ...
細個驚都好正常,比d時間,比d表演機會,慢慢就會好d。

回復 fatalbug 的帖子

我小朋友又係好怕羞,在陌生人面前好無自信,可否PM我在邊到有呢D course.

回覆:fatalbug 的帖子

Can u PM me where I can take the course ?

請問可以pm我course資料嗎?
我個都好膽小,平時屋企開籠雀,出到去一粒聲都唔出好驚甘,我有點擔心

rainbowcov  唔需要擔心, 係屋企似開籠雀, 証明佢係識講野, 只是出街唔出聲啫, 反而你要多同佢傾計, 維持好的親子關係。  發表於 13-1-8 10:41

回復 fatalbug 的帖子

Can you also pm me the info of the course too?
My daughter is also super shy in front of strangers. I am kind of worried too.

回覆:如何建立小朋友自信

why do we need to force the 2-year-olds to perform on stage? and if they cant do it, we find a child psychologist to give them a "therapy"? dont you think that it is "us", the parents, who need a therapy in the child rearing concept?!

MrBeast  Well said but in reality, its a skill kids need to acquire unfortunately.  發表於 13-1-7 13:24

簽名被屏蔽

引用:why+do+we+need+to+force+the+2-year-olds+

原帖由 Ackl1002 於 13-01-07 發表
why do we need to force the 2-year-olds to perform on stage? and if they cant do it, we find a child ...
Agree !

‹ 上一主題|下一主題