用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有無好的中醫針灸介紹(新界西/荃灣區) ...
go

[其他] 請問有無好的中醫針灸介紹(新界西/荃灣區) [複製鏈接]

因8個多月大B女患有先天腦病而導至嚴重發展遲緩, 請問有無好的中醫針灸介紹(新界西/荃灣區)?
各位善心爸媽. 唔該幫忙介紹一下. THANKS!
   2    0    1    0

回覆 kimluibaby 的帖子

你上網可尋找   但針炙也存在風險   自己要小心評估

回覆:kimluibaby 的帖子

屯門區可以嗎?屯門仁愛堂~我個女係整體發展遲緩,由17個月大開始喺度針灸,針到而家3歲半都keep住有針,如果想要多d資料既話可以pm我~加油!

回覆 nicolelaulau 的帖子

pm左你啦, 謝謝!

回覆 tongtong11 的帖子

明白, 唔該哂!

引用:+本帖最後由+kimluibaby+於+14-9-8+12:38+

原帖由 kimluibaby 於 14-09-08 發表

因8個多月大B女患有先天腦病而導至嚴重發展遲緩, 請問有無 ...
已PM

回覆:tongtong11 的帖子

我在浸大中醫診所針。醫生是教授感覺穩陣d. 有好多地區有門診
http://scm.hkbu.edu.hk/tc/medical_services/chinese_medicine_clinics/index.php

thank you for sharing

引用:屯門區可以嗎?屯門仁愛堂~我個女係整體發

原帖由 nicolelaulau 於 14-09-09 發表
屯門區可以嗎?屯門仁愛堂~我個女係整體發展遲緩,由17個月大開始喺度針灸,針到而家3歲半都keep住有針,如 ...
我都想知

回覆:粒粒芝士 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

屯門仁愛堂溫志偉醫師, 我個女通常1星期針1次,連3日中藥,$190, 如果有時間,最好1星期針2~3次,呢個醫師性格好少野講,你有咩都要開口問,俾佢針完都明顯有效果

我個女係整體發展遲緩,因為佢個腦少左個胼胝體,係連接左右腦既最大組神經線,未針灸之前連扶住野企都唔得,反應慢,冇咩出聲發音,到而家可以自己放手行,把口成日冇時停(雖然仲係太空話),好多方面都真係進步不少,我之前都係BK有個媽媽介紹我去針,佢小朋友好似係ADHD.……醫生見議我一星期最好2,3次,但我要返工所以只係一星期一次,但都見明顯效果,醫師話一般最少都針9~12個月,有d可能要更長時間,但我覺得針灸除左係落針會有痛之外,起碼唔駛擔心有咩副作用先……醫師通常會配合中藥調理身體,佢每次針灸加3日藥要$190,食左佢d藥阿女俾之前吸收左~但我覺得你一開始針你就要預左有恒心去針

回覆:nicolelaulau 的帖子

我仔都係整體遲緩 想試下,要唔要預約 ?

回覆 波蘿包1 的帖子

要預約架,通常第一次約都要2~3星期後先有得睇,之後keep住約booking,最多可以有2~3個booking

要咁耐架 咁先打去約先

引用:屯門區可以嗎?屯門仁愛堂~我個女係整體發

回覆:goldiegoldie 的帖子

未針灸之前連扶住野企都唔得,反應慢,冇咩出聲發音,到而家可以自己放手行,把口成日冇時停(雖然仲係太空話)

回覆 nicolelaulau 的帖子

想問下小朋友幾大可以針? 我女女現在13個月大, 有腦麻痺, 可以嗎? Thx

Hi~~~
想了解下,除了針灸,
小朋友還有否上個別/小組訓練?

我自己住屯門,所以也是找溫醫師針灸的,我已婚但未有
細路仔,我自己因為長期knee pain所以去針灸,我
覺得溫醫師雖然很cool但針灸技術相當不錯,而且真的很平,我見到有D
細蚊仔都針,我knee pain 針了三個月左右已經好了好多,以前針過其他醫師也
冇佢落針咁凖。我有同事想搵佢針但住得好遠,唔知道佢仲有冇係第二度掛單呢?
‹ 上一主題|下一主題