用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 東涌聖公會幼兒園
go

東涌聖公會幼兒園 [複製鏈接]

東涌聖公會幼兒園

各位家長:
請問這間教學質數如何?有沒有人讀過, 請給下意見?

Re: 東涌聖公會幼兒園

你也是住東涌嗎? 我地係街坊啊!

我有參觀過這學校, 環境不錯, 不過我亦參觀過基督教服務處時代幼兒園(灣仔), 比較之下, 雖然時代的環境不及聖公會好, 但我還是選了後者。

參觀聖公會幼兒時, 他們只派了個年輕老師給我介紹, 只是我問一句她答一句, 不像時代, 他們的黃主任親自介紹。再加上基督教服務處的口碑在幼兒教育行內數一數二, 他們的教學理念和方法很合符我的要求, 所以我都是選了時代(我在灣仔工作, 所以可以湊囡囡返學放學)。

我亞媽早前幫區內一個媽媽湊小朋友, 這小朋友亦在聖公會讀過, 後來那個小朋友的媽媽還是幫小朋友轉到另一間, 我不能說聖公會東涌幼兒園不好, 可能只是不符合我和那位媽媽的要求。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

yuenma:

Hello, 真係好多謝你的意見, 我都會詳細再想下. 你住在那裡? 我住裕東, 我仔仔 - 俊亨 在8月12日, 所以同日子, 不同月份, 都算Q.
因我在葵涌返工, 而且我都不知道在這區有什麼好幼兒園, 可以好像你咁, 咁基督教服務處在新界區有否分校?
咁你女女已經報了名啦? 幾時返學?想讀幼兒園是否很早開始幫佢申請等通知?
真係庥煩你.
yuenwa 寫道:
你也是住東涌嗎? 我地係街坊啊!

我有參觀過這學校, 環境不錯, 不過我亦參觀過基督教服務處時代幼兒園(灣仔), 比較之下, 雖然時代的環境不及聖公會好, 但我還是選了後者。

參觀聖公會幼兒時, 他們只派了個年輕老師給我介紹, 只是我問一句她答一句, 不像時代, 他們的黃主任親自介紹。再加上基督教服務處的口碑在幼兒教育行內數一數二, 他們的教學理念和方法很合符我的要求, 所以我都是選了時代(我在灣仔工作, 所以可以湊囡囡返學放學)。

我亞媽早前幫區內一個媽媽湊小朋友, 這小朋友亦在聖公會讀過, 後來那個小朋友的媽媽還是幫小朋友轉到另一間, 我不能說聖公會東涌幼兒園不好, 可能只是不符合我和那位媽媽的要求。

lwsdebbie,

我住逸東
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

yuenma:

真係好多謝你的意見, 非常有用, 多謝.

其實你覺吾覺得要囡囡去甘遠讀好辛苦呀?你放工是否需要買餸,一來一回都很費時.

之前我都有考慮是否給我仔仔讀幼兒園, 但甘細過放他讀全日是否很殘忍?

我現在同他在逸東協康會讀playgroup, 希望學會同人相處,
分享.老師都很有耐性, 你問問題他都很詳細解答你.

其實現在我自己都未太想清楚怎樣做才對我仔仔好, 因我個人太三心兩意, 真不知怎樣算?原先我計劃就3歲給他讀富東(青草地或保良局), 但到時又沒有人接他返學放學, 因現在我印印係到, 到我仔仔3歲剛剛入學前印印就約滿, 我都不知道是否同她續約或不用, 真係好頭痛.

lwsdebbie,

我同我父母一齊住, 而家囡囡係亞媽湊, 但我亞媽百足咁多爪, 再加上我爸爸身體不好, 要我亞媽多照顧, 所以都係比我囡囡早些上學, 學習紀律。

上星期囡囡上完基督教服務處playgroup, 導師給囡囡的評語是, 十分聰明, 學習能力高, 語言能力亦很高, 但就不知何解"坐唔定", "唔聽話"。於是我就告訴導師囡囡每日同我亞媽到處去威, 成個逸東

0269annie,

很高興認識你啊!

annie,

你仔仔幾大? 如果你不想走出走入, 可以到逸東

yuenma:

我聽到你講.真係羨慕你們有這個gathering, 很有意思啊!
是否全部在東涌?我可否有機會join同你們一齊玩, 但我仔仔是食奶粉的.

你囡囡返playgroup覺得怎樣呀?你在那裡找到這些資料, 我都想知道下比較協康會playgroup怎樣? 價錢 ?
我仔仔在協康會都返了大概3個月, 比起之前他沒有甘害怕, 但都係坐不停, 識學跟住老師做運動(因上堂不久會有音樂帶住做運動, 不過更係不叻啦),其實我選這間都係近的原固, 沒有比較過其他.

我在葵涌返工, 所以我想找基督教其他分校例: 雋匯幼兒園(旺角朗豪坊附近), 你聽過嗎?

annie:

我仔仔現在返緊協康會playgroup, 每期為8堂, $640,
every sat, and other every tue and tur , all time is 10:00-11:15.(老師都幾有愛心, 耐性, 他們都會給你詳細說明, 但只係我的觀感, 你都可以比較其他再作決定, 因之前我都係貪他們近, 而沒有比較, 好彩都ok.)

富東商場青草地, every sat morning, 10:00-11:30,
per lesson is $50, 一個月沒有硬性規定幾多堂, 是乎他們的工作, 但大部分都有12或13堂到.但現在已經要排waiting list.   

lwsdebbie,

其實我們這班媽咪因為一開始餵母乳時遇到很多困難和很少支持, 所以我們都很想一起玩下, 可以互相鼓勵和安慰, 亦都可以交流心得。直到現在我們的bb日漸長大, gathering都是大家傾下計(不一定是講母乳), 等bb一齊玩下。我有時都只會約一兩個媽咪, 星期日一齊到沙灘或公園玩下, 不如下次我叫埋你。

雋匯好hit架, 你睇下佢地waiting list, 簡直威過名校, 因為這幼兒園地點很好, 但可惜校園好細, 只可收幾拾個學生。佢地出名在老師真是很有愛心, EQ很高。

今早我就參加了時代的家長日, 看到小朋友怎樣上課, 他們給小朋友很多空間, 小朋友可以隨自己喜歡的東西多學習, 但他們亦會鼓勵小朋友學習自己不太感興趣的東西, 以達至平衡。他們很在意發展小朋友的創作力, 豐富他們的想像。雖然他們的校園生活很free, 但他們的紀律是很好的, 食完飯會放好碗筷, 做完勞作會放好工具, 小朋友很有禮貌, 見到我(陌生人)會主動叫姨姨, 不用老師提醒。

可惜灣仔對你來說很不方便, 因為我知道灣仔現在還有位(因此區人口老化, 不像旺角人口多)。

我知道大坑東幼兒園都可能有位, 但不知是否方便你。你先生在那裏工作? 或許他的工作地點在其他分校附近。我聽說要入雋匯都有個方法, 就是你要証明你的小朋友很需要找人照顧, 而你沒其他辦法(即沒有人能照顧你的小朋友), 一定要送子女上學。因為基督教服務處旗下的幼兒園的目的, 都是想給在職父母一個安心, 好讓他們的子女有好的照顧, 而父母能安心工作, 達至家庭和諧。這方法不知是否真的湊巧, 你可以試一試。

我囡囡就是在雋匯幼兒園由廖太教playgroup, 學費全期十堂HK$1500。我覺得不錯, 廖太最在行是discipline。
‹ 上一主題|下一主題