用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 諗緊in吾in培道
go

諗緊in吾in培道 [複製鏈接]

阿囡11年10月超大B,讀緊迦南K1好開心,黎緊星期六要去培道面試,老公話培道d朋友話吾值得做超大B重讀,如果吾揀就不如吾去in,大家點睇?

0    0    0    0

引用:阿囡11年10月超大B,讀緊迦南K1好開心,黎

原帖由 chamster 於 14-11-09 發表
阿囡11年10月超大B,讀緊迦南K1好開心,黎緊星期六要去培道面試,老公話培道d朋友話吾值得做超大B重讀,如 ...
有冇試過問插班k2? Repeat 似乎target 名校/龍校好d

Cheesepop 發表於 14-11-9 23:18
有冇試過問插班k2? Repeat 似乎target 名校/龍校好d

今日打左去學校問,暫時無插班安排

回覆:諗緊in吾in培道

如果係龍校就值得做超大B。

tam_bb 發表於 14-11-10 11:57
如果係龍校就值得做超大B。

但我個女有個同學仔即使培道收左佢都唔讀。另一個朋友都係放棄左培道,諗緊如果做超大b響培道讀會唔會有d浪費時間?!主因佢而家讀得好開心,但培道又一條龍,好矛盾。因為要突登請假去in!

引用:Quote:tam_bb+發表於+14-11-10+11:57+如果

原帖由 chamster 於 14-11-10 發表
但我個女有個同學仔即使培道收左佢都唔讀。另一個朋友都係放棄左培道,諗緊如果做超大b響培道讀會唔會有d ...
睇吓有冇其他更好的龍校offer吧~ 如果只有培道offer,又唔想再玩「小一之戰」,都可以考慮做超大B。

引用:Quote:tam_bb+發表於+14-11-10+11:57+如果

原帖由 chamster 於 14-11-10 發表
但我個女有個同學仔即使培道收左佢都唔讀。另一個朋友都係放棄左培道,諗緊如果做超大b響培道讀會唔會有d ...
點解唔揀?

回覆:chamster 的帖子

我個人認為培道好過迦南,如果你有聽簡介會,一定會揀培道的,重德育,充滿愛的學校。

回覆 Cheesepop 的帖子

我朋友個case,佢個女讀左一個星期,就話覺得培幼環境同設備都好舊,上到去中小學又唔係真係太好既學校,只係勝在一條龍。而同學仔個case,就話佢覺得個女讀迦南n班讀得好好、好開心,又見阿女好多野學到返黎,結果放棄培幼offer!佢同我女一樣2011年10月b,上年重係以細b收培道offer,所以令我覺得佢既放棄有d驚訝。如果今年我個女做同一樣野,但以超大b考又好似有d浪費時間,最衰我上年無同佢考。

老公話如果人地收你都唔會考慮讀就無謂去考。

如果唔洗請假去考,死人都考左先。最衰又好難請假

回覆:chamster 的帖子

想借位問小女11年12月,現迦南k1,值吾值得為Sn repeat k1?現時無校車到屋企樓下,金巴倫有,奶奶每日帶埋弟弟搭幾個站mtr接放學

引用:Quote:原帖由+chamster+於+14-11-09+發表阿

原帖由 Cheesepop 於 14-11-09 發表
agree, 我k2報插班,只報有band 1龍校的幼稚園。

sailob 發表於 14-11-10 12:45
請問你in幾號?

黎緊星期六

CYSJC 發表於 14-11-10 12:36
想借位問小女11年12月,現迦南k1,值吾值得為Sn repeat k1?現時無校車到屋企樓下,金巴倫有,奶奶每日帶埋弟 ...

如果唔係龍校我覺得更加不值。尤其sn哩d,個人認為又貴又無賣點。最終同迦南一樣玩叩門玩大抽獎,又何苦要小朋友浪費一年時間做大b呢。

引用:Quote:原帖由+Cheesepop+於+14-11-09+發表

原帖由 lovebb2 於 14-11-10 發表
agree, 我k2報插班,只報有band 1龍校的幼稚園。
例如邊d呀?除咗培正德望,果d插班好難喎

回覆:諗緊in吾in培道

我女pn讀迦南,今年入讀培道k1,完全無後悔入培道。超大B好多選擇,聽聞今年培道報考人數6xxx人,上下午班共收180個位,收左再作考慮。

引用:我女pn讀迦南,今年入讀培道k1,完全無後悔

原帖由 Luluyen906 於 14-11-10 發表
我女pn讀迦南,今年入讀培道k1,完全無後悔入培道。超大B好多選擇,聽聞今年培道報考人數6xxx人,上下午班 ...
有咁多?我去简介會當晚,校長話收左大約千六定千八份申請,仲要當日係deadline。

回覆:SK5 的帖子

其實唔奇啦,民生都6000份申請

引用:我女pn讀迦南,今年入讀培道k1,完全無後悔

原帖由 Luluyen906 於 14-11-10 發表
我女pn讀迦南,今年入讀培道k1,完全無後悔入培道。超大B好多選擇,聽聞今年培道報考人數6xxx人,上下午班 ...
咁多?簡介會個日校長話收到千幾份form嘅,個晚已是deadline

‹ 上一主題|下一主題