用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一係咪真係會咁慢?
go

小一係咪真係會咁慢? [複製鏈接]

剛開學無耐就俾老師投訴寫字慢,跟他功課時係中文要做2個鐘,激到噴血!英文咁容易就勁求其寫,樣衰到死,默書都係因為咁而扣晒分。
有無爸爸、媽媽可以指點下我?

2    0    0    0

我個女都係咁,老師無投訴,不過,測驗寫唔切,攪到唔合格。

keymama  你囡囡幾年班?  發表於 14-11-14 17:57

回覆:cloudkitty74 的帖子

記得電影麥兜就講過:最多以後我慢慢寫...另一隻就講:慢就夠死喇,落哂堂喇.我成日播呢節提小朋友

luvgaga  Haha.  Funny  發表於 14-11-19 06:55

引用:剛開學無耐就俾老師投訴寫字慢,跟他功課時

原帖由 keymama 於 14-11-14 發表
剛開學無耐就俾老師投訴寫字慢,跟他功課時係中文要做2個鐘,激到噴血!英文咁容易就勁求其寫,樣衰到死, ...
試吓平時做中詞功課set timer 比佢.  1年班小肌肉唔夠發達. 中文字又多筆劃又多部件. 裝字有難道.

寫字係用小肌肉,如果幼稚園個陣小肌肉冇訓練好,寫字就會慢,玩多d細小既玩具或撕廁紙就會得到訓練

你地睇下係咪小肌肉問題,如果係既話你地逼小朋友寫快d都寫唔到,仲有可能逃避學習
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 pooh仔 的帖子

其實我都覺中文字啲筆畫幾多下......試過你講嘅方法,最後他竟然寫到啲字勁醜樣,仲漏筆畫。

回覆 MASAYA 的帖子

係啊,開始唔鐘意寫字,我怕他第時抗拒就大劑!

引用:記得電影麥兜就講過:最多以後我慢慢寫...

原帖由 nillnill 於 14-11-14 發表
記得電影麥兜就講過:最多以後我慢慢寫...另一隻就講:慢就夠死喇,落哂堂喇.我成日播呢節提小朋友

...
Hahaha

Do you know where i can find this video clip?

咁老師有冇乜建議?

回覆:小一係咪真係會咁慢?

中文對小一生嚟講,真係個好大嘅挑戰,筆劃多、又要顧住筆順,好唔容易! 老師應該畀小朋友多D鼓勵,並提供D方法畀家長去協助小朋友,單單靠扣分,根本解決唔到問題

中文對小一生嚟講,真係個好大嘅挑戰,筆劃多、又要顧住筆順,好唔容易! 老師應該畀小朋友多D鼓勵,並提供D方法畀家長去協助小朋友,單單靠扣分,根本解決唔到問題

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+14-11-14+發表記

原帖由 siden 於 14-11-15 發表
Hahaha

Do you know where i can find this video clip?
YouTube
http://youtu.be/WkdezqlyAWs

是細B嗎?

引用:Quote:原帖由+siden+於+14-11-15+發表Hahah

原帖由 nillnill 於 14-11-15 發表
YouTube
http://youtu.be/WkdezqlyAWs
Thanks

回覆 MrBeast 的帖子

冇啊,淨係叫我要他寫快啲。

回覆 tam_bb 的帖子

係啊,12月嘅,我喺度諗係咪專注力差?以前無乜訓練他早期教育,係咪真係爭d?

回覆:keymama 的帖子

你好啊。我兒子6歲,都曾經有寫字問題,是很早就發現。我想約三歲左右。一路有職業治療師跟進。仔手肌弱和先天指關節較鬆,所以寫字唔靚和慢。雖然如此,治療師說他最遲也可於小二追回同齡。其實現在已追回不少了。治療師說其實要等佢自然發展成熟。有些小運動輔助一下。想問樓主是在否一直都知道有問題還是剛發現?還是到現在才追不上?留意下執筆座姿。我都係識咁多,希望幫到下你。

回覆:Olympian 的帖子

回覆:Olympian 的帖子

趴係上面,用手滑行,屋頭行到屋尾,運送下物件。這運動對寫字好。塊板係淘寶買。
另外,鍛下D core muscle 都有幫助,做下sit up.

囝囝mama    發表於 14-11-25 15:35

keymama 發表於 14-11-17 08:08
回覆 tam_bb 的帖子

係啊,12月嘅,我喺度諗係咪專注力差?以前無乜訓練他早期教育,係咪真係爭d?
吓, 12月? 咁你唔好當人哋小一生, 我發現原來好多小一生係足6歲或就7歲, 我哋呢啲5歲幾, 唔好咁急進, 咁你唔好迫佢喇。

我囡囡幼稚園無迫小朋友寫字, 係集中訓練小肌肉, 例如夾豆由一個碗去另一個碗、串珠仔....但男仔可能唔鐘意。

點解依家啲老師咁鐘意投訴? 我從來無接過投訴電話的, 咩學校嚟, 個個帖啲小一老師都响度投訴, 似乎唔係個別現象喎。

‹ 上一主題|下一主題