用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 請問k幾開始學寫中英文字?深嗎?
go

請問k幾開始學寫中英文字?深嗎? [複製鏈接]

Thanks

2    0    0    0

引用:Thanks +

原帖由 SydneyC 於 15-03-25 發表
Thanks
K2開始。

引用:Thanks +

原帖由 SydneyC 於 15-03-25 發表
Thanks
SC的教育理念是k1先練好小手肌、坐姿和執筆姿勢。學校說基本功打得好,才不會令小朋友抗拒寫字,到k2開始寫字時便開心容易得多了。

回覆:FortuneBB 的帖子

我還記得當小女k1時學校給家長的指引(其中一段)大約是這樣説-- 不要強迫子女在不情願下完成所有家課。

sc K1 比其他幼稚園淺, 日日做線條練習, 我既小朋友成日都話做到好悶.

引用:sc+K1+比其他幼稚園淺,+日日做線條練習,+我

原帖由 RABBIT11 於 15-03-25 發表
sc K1 比其他幼稚園淺, 日日做線條練習, 我既小朋友成日都話做到好悶.
可能升K2 會有個大jump?

引用:Quote:原帖由+RABBIT11+於+15-03-25+發表sc

原帖由 picture 於 15-04-02 發表
可能升K2 會有個大jump?
Yes, 會寫多左好多生字,如兔子,媽媽等等。

希望啦, 小一面試唔容易, 希望學校可以幫我地分擔下.
我真係覺得今年 K1 好似無學過野咁...

引用:希望啦,+小一面試唔容易,+希望學校可以幫我

原帖由 RABBIT11 於 15-04-27 發表
...
唔好咁心急,佢地未ready既迫佢地寫會好痛苦(

...
唔好咁心急,佢地未ready既迫佢會仲痛苦,係家長仲痛苦!!一上k2就會教得好快,日日番學都好忙學同寫字,到時會complaine冇得玩,依家好好enjoy埋個k1。

引用:Quote:原帖由+RABBIT11+於+15-04-27+發表希

原帖由 ecstatic 於 15-05-03 發表
唔好咁心急,佢地未ready既迫佢會仲痛苦,係家長仲痛苦!!一上k2就會教得好快,日日番學都好忙學同寫字,到 ...
到k3又再多d

...
我反而覺得學校啲功課安排得幾好,畫圓型果排,每日啲功課畫吓車軚、泡泡咁不斷練習,又配合數數目,例如堂課畫13個圓型,教海洋動物果week 堂課畫14隻jelly fish 咁。我自己覺得夠囇,而且功課、堂課安排穿插得好好。我女在屋企有時一路做功課一路講:之前我唔識,而家我做到

回覆:請問k幾開始學寫中英文字?深嗎?

可能因為我冇自己谷,我睇住佢自己畫啲圓型愈畫愈靚,每樣嘢慢慢進步。我ok 滿意

FortuneBB 發表於 15-5-3 15:45
到k3又再多d
我個仔到差不多下學期先肯自動自覺攞功課出黎做,唸番初時上左k2做本中文習作好似拉牛上樹咁,花左不知幾多心機去令佢適應呢個轉變,希望依家佢克服左對中文既恐懼,上k3時個gap唔會咁大啦!

唔知係唔係深左,今年K1下學期已開始連線寫英文字母,五月開始有功課寫簡單中文字。

真係越來越多功課!

引用:唔知係唔係深左,今年K1下學期已開始連線寫

原帖由 SCboy 於 15-05-13 發表
唔知係唔係深左,今年K1下學期已開始連線寫英文字母,五月開始有功課寫簡單中文字。

...
我都聽人講sc比以前深咗同多咗功課,但相比其他名幼黎講仍然算係happy school, 我估可能想小朋友更易適應小學,希望我個調皮囝8月返學OK啦!

引用:Quote:原帖由+SCboy+於+15-05-13+發表唔知

原帖由 nic_bb 於 15-05-14 發表
我都聽人講sc比以前深咗同多咗功課,但相比其他名幼黎講仍然算係happy school, 我估可能想小朋友更易適應小 ...

‹ 上一主題|下一主題