用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區小學
go

中西區小學 [複製鏈接]

我係新手媽媽, 我想問下, 寫下資助小學是否第一輪鬥高分, 之後就大抽獎, 無其他方法考入?
   0    0    0    0

全港官津校都係用呢個形式收生啦! 中西區唔會例外. 你所講既"其他方法", 最多只係6月大抽獎放榜後叩門, 學校先有酌情收邊個. 但係叩門位每間學校只得幾個, 好大競爭.

引用:我係新手媽媽,+我想問下,+寫下資助小學是否

原帖由 josie_whs 於 15-06-03 發表
我係新手媽媽, 我想問下, 寫下資助小學是否第一輪鬥高分, 之後就大抽獎, 無其他方法考入? ...
靠人事囉

其他方法,就係叩門,或者小二起考插班。

如果無關係吾識人,叩門睇能力,叻既,考多幾間都有機會。

josie_whs 發表於 15-6-3 14:56
我係新手媽媽, 我想問下, 寫下資助小學是否第一輪鬥高分, 之後就大抽獎, 無其他方法考入? ...
留意下明報逄星期二既招聘廣告, 當中有不少小學請人. 入咗去做就係自行階段既必收生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:josie_whs+發表於+15-6-3+14:56+我係

原帖由 hkpapa852 於 15-06-03 發表
留意下明報逄星期二既招聘廣告, 當中有不少小學請人. 入咗去做就係自行階段既必收生.
...

Jane1983 發表於 15-6-3 16:04
其他方法,就係叩門,或者小二起考插班。

如果無關係吾識人,叩門睇能力,叻既,考多幾間都有機會。 ...
聽過真係有人為此,而由教中學轉去教小學

回覆:中西區小學

唔一定要做教師,其他職位都可以

引用:Quote:josie_whs+發表於+15-6-3+14:56+我係

原帖由 hkpapa852 於 15-06-03 發表
...
做校工

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:中西區小學

我反而又唔明,一睇就知你係為攞學位嚟做,甘都請?

‹ 上一主題|下一主題