用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾多細B可以考到直資/私小?
go

有幾多細B可以考到直資/私小? [複製鏈接]

我囝龍年細B。新手喺Ek溫書學習
身邊10個朋友10個都話我要預佢做大B先會考到
但暫時我見我囝學習能力幾好。好幾位老師都有讚佢聰明
讀私校國際pn
所以我想照比佢升
直至K3做細B試考
(當然如果讀唔到我會要佢repeat/放棄考直資/私小。無謂夾硬佢)
是否太天真?
有過來人可以分享下嗎?謝謝

0    0    0    0

回覆:MirukuZoe 的帖子

1212細龍,打算考左直資先,唔收的話可能會放棄大抽獎,由佢重讀 k3 做大 b ! 當然遲一年也不會包生仔!好大機會面對大抽獎,但博下囉!叻人甘多,無謂比較叻唔叻,睇下佢有無運被學校選中!

回覆 MirukuZoe 的帖子

我小朋友都係年尾細仔,今年考小一有我地滿意既offer。認識既細仔有全軍覆沒,亦有唔少有offer係手。當然未必人人都係一線直/私。我個人認為其實好難要小朋友重讀K3, 因為一定會經歷畢業典禮/謝師宴,老師亦會講小一生活或甚有適應小一上課既教導等;如果本身學習追到,而純因考唔到直私而重讀,小朋友會唔開心的。所以一係就k2 repeat.

引用:回覆+MirukuZoe+的帖子 我小朋友都係年尾

原帖由 Nath 於 15-06-12 發表
回覆 MirukuZoe 的帖子

我小朋友都係年尾細仔,今年考小一有我地滿意既offer。認識既細仔有全軍覆沒,亦有 ...
因91網好濕滯,首二志願不入就入寶校,所以我先有唸法試左直資失敗後不如重讀 k3 , 順便避開龍年效應,相信無論再考直資或抽獎都好似輕鬆些!

回覆 pizzaheidi 的帖子

如果真係擔心,揾間有小學backup 重讀k 2仲好。

引用:回覆+pizzaheidi+的帖子 如果真係擔心,揾

原帖由 Nath 於 15-06-12 發表
回覆 pizzaheidi 的帖子

如果真係擔心,揾間有小學backup 重讀k 2仲好。
可是....我有一間相當好的幼稚園offer! 而且我心儀的小學無與任何幼稚園有連系!

引用:Quote:原帖由+Nath+於+15-06-12+發表回覆+M

原帖由 pizzaheidi 於 15-06-12 發表
因91網好濕滯,首二志願不入就入寶校,所以我先有唸法試左直資失敗後不如重讀 k3 , 順便避開龍年效應,相信 ...
請問乜叫寶校

引用:Quote:原帖由+pizzaheidi+於+15-06-12+發表

原帖由 MirukuZoe 於 15-06-12 發表
請問乜叫寶校
無人願意填果 d 咪寶校囉

阿囝是年尾超細仔,考左幾間私/ 直,當然一定有輸洩,
好幸運地有一所很合適他的私校收了.

引用:阿囝是年尾超細仔,考左幾間私/+直,當然一定

原帖由 manmanchubb 於 15-06-12 發表
阿囝是年尾超細仔,考左幾間私/ 直,當然一定有輸洩,
好幸運地有一所很合適他的私校收了. ...
好羨慕你啊!有心儀小學收左!小朋友一定係叻,邊有甘多好彩?!

不用羨慕,到那時侯妳自然明白,自然有合適的配對

MirukuZoe 發表於 15-6-11 23:30
我囝龍年細B。新手喺Ek溫書學習
身邊10個朋友10個都話我要預佢做大B先會考到
但暫時我見我囝學習能力幾好。 ...
可行的,上面網友提過的我同意,不重複了。除非好obvious 的case 或你對child development很有認識和經驗(dont assume kg 老師一定識), 要客觀去judge 其實不易, anyhow, 你可自定一些milestones, say assess every few months, 如決定repeat 就越早越好,當然冇需要就繼續上

回覆:有幾多細B可以考到直資/私小?

朋友年尾細仔,去年考到6間,細仔不輸蝕的

醒目開學勳章 王國長老

回覆:有幾多細B可以考到直資/私小?

如果小朋友表好,唔好太擔心,隨遇而安,無理由為左咁而預先安排留班(讀左一半k3至決定留學校好難安排)。不過事實亦的確除左有大仔之餘,而家出現超大仔:第一年考唔到第二年讀住p1再考p1(同時p1下學期插p2)。所以競爭越黎越激烈

引用:如果小朋友表好,唔好太擔心,隨遇而安,無

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-12 發表
如果小朋友表好,唔好太擔心,隨遇而安,無理由為左咁而預先安排留班(讀左一半k3至決定留學校好難安排)。 ...
見大家既留言後我會照他朝比佢試
但如你所講。超大B確實令我擔心

引用:朋友年尾細仔,去年考到6間,細仔不輸蝕的 +

原帖由 peggyhklam 於 15-06-12 發表
朋友年尾細仔,去年考到6間,細仔不輸蝕的
好叻囝呀你朋友個囝
可以講邊一兩間嗎?

‹ 上一主題|下一主題