用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四沒有視覺藝術科, 請幫助!
go

中四沒有視覺藝術科, 請幫助! [複製鏈接]

阿囡十分有興趣視覺藝術科, 但唔想轉校, 請幫助係邊處搵尼類專科學校讀視覺藝術科,最好星期六,將來想考DSE.

Fatty  Please check PM.  發表於 15-8-17 20:31
   0    0    0    0

anna_gigi 發表於 15-8-14 11:46
阿囡十分有興趣視覺藝術科, 但唔想轉校, 請幫助係邊處搵尼類專科學校讀視覺藝術科,最好星期六,將來想考DSE. ...
但在外面讀冇SBA,學校未必肯幫你囡報名DSE喎

回覆 wyl 的帖子

大一設計學院唔知有冇

王家爸爸  以前大一啲文憑課程都幾好,中學課程就唔知好唔好。  發表於 15-8-19 15:33

醒目開學勳章 王國長老

引用:阿囡十分有興趣視覺藝術科,+但唔想轉校,+請

原帖由 anna_gigi 於 15-08-14 發表
阿囡十分有興趣視覺藝術科, 但唔想轉校, 請幫助係邊處搵尼類專科學校讀視覺藝術科,最好星期六,將來想考DSE. ...
有無研究過學校安排呀?有d學校係去隔離樓上堂架(即自己無VA,去隔離上)

引用:阿囡十分有興趣視覺藝術科,+但唔想轉校,+請

原帖由 anna_gigi 於 15-08-14 發表
唔可以同一年以學校考生和自修生身份考DSE ,你囡囡就算自修VA ,要本身的中學肯幫囡囡報埋考DSE 先得。

回覆 fion6406 的帖子

好等我同學校商議下先, 可唔可以報自修生

回覆 Charlotte_mom 的帖子

就係學校冇尼科, 所以先想出去報

回覆:中四沒有視覺藝術科, 請幫助!

無好強嘅理由就唔好揀視覺藝術,投入同回報完全唔成比例。

回覆 eviepa 的帖子

因為她有很強視覺藝術天份, 不想埋沒她

很有天份當然是一個很強的理由去選修視藝。但選修之前也要考慮一下自己高中時能否兼顧所讀的六、七科課程。

我女兒四年前因為很喜歡這科,而且人家都說她很有繪畫天份而選修。去年文憑試她取了5**,但考慮到她的鉅大付出,這只能是個慘勝。還好的是她讀其他六科游刃有餘,就算這科佔用了她大量時間,也不致影響總體成績。

假如孩子應付學業已經非常吃力,選不選視藝,真的要深思。

回覆:anna_gigi 的帖子

自修VA應該頗難,我仔也有天份曾經考慮修讀,但自知懶惰,花很多時間留校補課。他校只有十多個位,但他有A話自己肯揀入硬,但偏偏放棄,最後被迫修中史

anna_gigi 發表於 15-8-18 15:40

重要注意一點, eviepa個女女(即evie啦), 佢係學校有得報, 如果你女女想自修, 請學校報埋, 咁係無課程系統教授的, VA好花時間, 會佔用其他科成績。女女視藝有天份, 咁有無作品或參加過公開賽? 如果有成績, 其實中大藝術系報考系唔需要考過DSE視藝的 (港大唔知)。再唔係入咗再轉系都得。唔應該浪費高中時間去修VA。

我完全明白你,因為囡囡都喜歡繪畫,有天份,所以選中學時,有VA考DSE學校,一定優先,但為何樓主不在選中學時,考慮此點,現在真的很煩,如果不轉校

首先,一位學生不能在同一屆以自修生名義及學校一齊報名考DSE

第2,VA有校本課程需遞交予考試局,以作評分

第3,校本課程分為個人及小組,個人部份當然容易解決,但小組部份,不是同一間學校,如何集結學生在同一時間,同一地點一齊做,通常他們是放學後在視藝室一齊做,不要期望一天就能完成,由傾創作,到完工,可能要幾星期,中間過程,份功課就放在視藝室,DEADLINE前,學校會送功課去考試局.外邊有無VA補習社做到,就不知道,就算有,付出的額外時間,金錢肯定不少.

因為囡囡想修VA,我到處收集資料,如有錯漏,請有經驗的JM補充.

學校冇得讀,出外面學囉,不會埋沒。除非為升大學,某些大學某些 program 必須要在高中自修 VA 啦,咁就要認真考慮𨍭校。

//第3,校本課程分為個人及小組,個人部份當然容易解決,但小組部份,不是同一間學校,如何集結學生在同一時間,同一地點一齊做,通常他們是放學後在視藝室一齊做,不要期望一天就能完成,由傾創作,到完工,可能要幾星期,中間過程,份功課就放在視藝室,DEADLINE前,學校會送功課去考試局.外邊有無VA補習社做到,就不知道,就算有,付出的額外時間,金錢肯定不少.//

視藝校本評核要求呈上四份portfolio,全是自己做的東西,沒有小組合做的。

做這四份portfolio,必需要有懂得這個制度的老師監督著才有可能拿高分。不懂這制度的,就算藝術修為有多高,也不能擔當監督的角色。

eviepa 發表於 15-8-21 21:42
//第3,校本課程分為個人及小組,個人部份當然容易解決,但小組部份,不是同一間學校,如何集結學生在同一時間, ...

感謝這位JM修正,我曾參加中學簡介會,有SCHOOL TOUR去到視藝室,話這份PROJECT是很多DSE同學的心血,叫大家不要弄,所以我以為有GROUP PROJECT,看來真的要熟悉這個VA考試制度的老師才能更清楚講解.

回覆:中四沒有視覺藝術科, 請幫助!

女兒好友在學校修讀 VA,佢自己都說花在這科的時間比其他科要多,但能考獲高分的把握卻比其他科為低,另外又要參加外間的比賽,都係靠著濃厚興趣去堅持著。

AC117 發表於 15-8-20 23:53
自修VA應該頗難,我仔也有天份曾經考慮修讀,但自知懶惰,花很多時間留校補課。他校只有十多個位,但他有A ...
大女中三班主任好好, 改變咗佢諗法, 同佢分析VA上所付出的時間大, 但回報未必有預期好,
因為老師知啊囡係慢工出細货嘅人, 應先應付DSE為前題, 之後仲係覺得好鐘意VA至去深究

VA要花費時間真係好多,而且DSE VA唔凈系睇畫畫靚唔靚,有冇天分;而是要睇副畫有冇轉變有冇同個題目聯繫到,且要用文字解釋到畫中內容跟題目有關聯。 DSE VA其實好主觀,要睇批卷果個老師理解唔理解你所表達嘅含義,好難拎到高分。[申利:選修VA過來人]
‹ 上一主題|下一主題