用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有什麼辦法可以控制仔仔玩game 時間?
go

有什麼辦法可以控制仔仔玩game 時間? [複製鏈接]

我仔仔成日玩,已經限定時間,每天幾次,每次20分鍾⋯是否好少呢?(仔仔只有5歲)。
請分享意見!謝謝

2    0    0    0

回覆:yauyaumammy 的帖子

吓咁都算少?
建議陪他玩不同的遊戲、board game, 到公園跑跳,5歲人仔不應放縱。

我們不會給仔仔玩GAMES,只會和他們玩board game,很多board game好玩的,

回覆:有什麼辦法可以控制仔仔玩game 時間?

我內子成日俾 game 佢哋玩, 但好在佢哋無沉迷。我部電話得象棋 game , 我係俾自己玩, 但估唔到佢哋都玩!後尾買副象𣗍俾佢哋玩到 一塌糊塗, 十分好笑。

其實對眼五好,試下陪佢睇書

回覆:Radiomama 的帖子

我都知道⋯但是,我自己平時要返工,自己沒有時間去陪佢玩或睇書。仔仔好似對其他沒有興趣⋯
我都知道玩Games 上癮!
所以真心想請教有沒有好提議⋯想改善玩games行動!
謝謝

引用:我仔仔成日玩,已經限定時間,每天幾次,每

原帖由 yauyaumammy 於 15-10-04 發表
我仔仔成日玩,已經限定時間,每天幾次,每次20分鍾⋯是否好少呢?(仔仔只有5歲)。
請分享意見!謝謝

...
個人覺得多,我仔小二,每星期六、日各可玩15-20分鐘。大部分時間仔以睇書、寫嘢為樂。基本上我唔反對打機,但唔可以沉迷,要教佢自律。咁細個大多不懂,所以作為家長要教、調節小朋友。

我經常同仔講: 你當然有權利去玩,但亦有責任去讀書,責任為先。

如果平日做功課乖又快手,可額外加5~10分鐘;相反,遊魂或錯嘢要佢改發脾氣就扣時間,因為基本嘅學習態度都無,無得玩。

回覆:yauyaumammy 的帖子

我們也是要上班的家庭,阿仔細果陣,菲傭姐姐陪玩車、恐龍動物、煑飯仔,大D就砌Lego, 積木、波子棋,電子產品從來不是他的玩具;依家十歳,沒有打機習慣。

醒目開學勳章

仲算少?

我仔小四,只在星期六,日各打15分鐘

再唔戒,上到去会好头痛~唔係嚇你,前車可鑑:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 5186&extra=page%3D2
當你每天三次,每次廿分鈡。用呢—个鈡睇書做运动,以年月計,獲益良多~~

不算少,小朋友好易沉迷,我用指模鎖機,完全搶到都無得玩,咁佢就找第二D嘢玩,最近中意玩拋汽球,對住牆或要和我對疊,可玩好耐。

回覆:Yanamami 的帖子

真的多謝你的意見⋯
我要重新調整仔仔玩games時間了

Yanamami  趁佢仲細啊~~大左無边个家長搞得掂㗎啦~  發表於 15-10-4 16:46

回覆:superying 的帖子

請問指紋鎖機是點辦的?
我用密碼是無效⋯

yauyaumammy 發表於 15-10-4 16:33
真的多謝你的意見⋯
我要重新調整仔仔玩games時間了
男孩子嘛~俾样运动佢沉迷好过打机,你禁左打机呢个活动,要俾番其他活动佢填番時间先得。你要番工就要諗下边个可幫手entertain佢~~呢个年紀俾佢試多d唔同野,有兴趣就再上,無就轉另-个活动~踢波、游水、乒乓、羽毛球、劍擊、田俓……男仔花時间練—項,既可强身,亦可減少時间心思思打机,到升中前又可有一技傍身。

回覆:Yanamami 的帖子

講得對!
謝謝

我仔小四 星期六日做完功課溫完書可選擇電腦半小時或電話20分鐘 平日一至五佢自己好清楚唔會問要玩 佢會自己校鈡計時 夠鈡唔收就下星期六日無得玩

我仔小三,零打機。每次佢拿起我老婆的手機玩,我都立即搶番,然後鬧人,不過唔系鬧佢,系鬧我老婆無好好管理自己的手機。ipad 1 新出時,未流行我已經買了一部,用它教阿仔兒歌、phonics 等等,初時效果很好,但慢慢他開始用來打機,我知死,即刻把 ipad 鎖起來,到而家再未買過任何平板電腦!我認爲小孩子中一以前都唔應該接觸電腦、手機等電子產品;打機好容易中毒,大人都頂唔住,何況小孩!你會唔會比孩子試一啖毒品,然後教佢吸毒要有節制?
何況他高小后一定會受同學影響,到時更難制止。唯有而家拖得幾耐得幾耐。

請分享意見!謝謝

...
最佳嘅方法係將 電子game係佢腦海 delete左佢。 強制性收起個充電器 or火牛, 令佢冇得玩, 再日日同佢洗腦 + 安排滿滿嘅活動比佢,包括運動。 持之以恆,佢會忘記左電子game。

我阿仔由2歲就喪玩手機 + 睇電視, 因為我果時經常出差, 理唔到。 5歲開始比我強制性 delete,  宜家7歲手機放係佢面前都唔會玩。

請分享意見!謝謝

...
每日幾次,每次20分鐘, 會令佢更加上癮。

請分享意見!謝謝

...
好多阿,我啲仔只能在周末玩一次20分鐘,仲要是周一至周五儲夠貼紙才可玩

‹ 上一主題|下一主題