用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一適應....
go

中一適應.... [複製鏈接]

請教各位家長, 因我囡囡呢2個星期開始會無LA LA 哭, 問佢係咪比同學欺負佢又話唔係, 問佢係咪學校發生咩事佢又話冇事, 只係怕返學,(但佢係想返學架) 請問有冇家長都有經過呢D問題? 我點樣先可以幫到佢?
   2    0    0    1

讀英中定中中,中學要應付好多科,功課吾會好似小學敢多,但做一份都有排做,中學糸要花好多時間備課同溫習。會吾會你個女參加好多課外活動吾夠時間用?定係英文吾好,聽吾到,讀得辛苦

回覆:中一適應....

佢讀英中,可能呢間中學有小學部,d人一早已識,同埋舊小學只有佢1個人入到,變左好似孤立無援咁,呢d係我自己諗,要再同佢傾。

醒目開學勳章

多D溝通,慢慢CHOK下你女驚D乜?不外乎都係O個幾樣~~
社交問題?
多功課或唔識做?
上堂用英文教聽唔明?
因參加多課外活動好攰唔夠時間做功課?

bebeamazing 發表於 15-10-5 10:31
佢讀英中,可能呢間中學有小學部,d人一早已識,同埋舊小學只有佢1個人入到,變左好似孤立無援咁,呢d係我 ...

外來生可能會有呢D感覺....有融入問題....覺孤單
多同佢傾吓...小息同乜人玩 等等...開解吓....主動D識人埋堆 ~~~

王家爸爸  我估唔係融入問題,小朋友應該好快適應。  發表於 15-10-13 10:18

如果來年入初一的家長, 建議可以同孩子報少一些課外活動.

因為我女報得太多, 到現在仍未適應到中一生活,
現她每日放學都有活動.
當初是我以為呈分過了,到中一,  可以玩下課外活動, 不知道, 其實中一科目多了, 要應付好還是要專心應對的.
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

bebeamazing 發表於 15-10-5 00:13
請教各位家長, 因我囡囡呢2個星期開始會無LA LA 哭, 問佢係咪比同學欺負佢又話唔係, 問佢係咪學校發生咩事 ...
會唔會係中小升英小,追唔上?如果係最好多啲鼓勵佢。

升中會面對不少適應的,包括:
1. 如果由中小升英中的話
本來在小學時,成績屬於優異的一群,但升上英中後,人人表現相若,會失去優越感,會憂慮自己的成績不及別人,一時間未必能適應。
突然大部份科目都是用英文來學習,上堂可能會用英語來討論和滙報,若小朋友未能流利使用英語表達,會出現很大的壓力。

可能要鼓勵小朋友預習課文內容,掌握生字的讀音,先思考可能會涉及的討論題目,先用英文預備討論時有機會用的句子。

如果是功課問題,有時候小朋友適應後慢慢會有能力處理,可以問問小朋友功課是否能適應,是否需要家長協助解決問題。

2. 如果是同輩交往的問題
若小朋友不是太內向的話,這問題會慢慢變好的,不要太擔心。

3. 若是出現欺凌現象
必須鼓勵小朋友說出,因為欺凌問題若不能及早制止的話,通常是越來越嚴重的。

有些小朋友在新環境下會出現憂慮,始終小學是自己熟悉的地方,許多學生在小學時習慣做高班姐姐,但升上中學後變成低班妹妹,中學的科目亦比小學多,有時需要時間來適應。

家長可以試試打電話給班主任了解小朋友在學校的情況。
通常 10 月會有家教會周年大會,家長可以借機見班主任,先了解那位班主任較易相處,以決定日後聯絡那位班主任。

jc2009    發表於 15-10-16 17:10
anna59    發表於 15-10-13 14:09
wallacemama    發表於 15-10-13 13:43
bestwish    發表於 15-10-13 12:41

回覆:憫父 的帖子

謝謝你詳細的分析和解答,而家早2日返學都仲有哭,希望情況早點適應和穩定。中學d老師始終冇好似小學老師咁takecare佢地。

可能有少少單獨沒安全感.
學校有功課小組PROJECT做未??  當有分組時, 如上LAB, 同學間都會熟D.  LUNCH, RECESS 多SO SO融入中.  多功課/QUIZ/DICT嗎??

王家爸爸  做 Group Project 係交朋友既最好機會   發表於 15-10-15 10:49

回覆:中一適應....

女孩子比較多愁善感,可能掛住以前小學的同學?……多D同佢傾下……都上了個多兩個月學,同現在的同學熟了會好D吧!

頭一个個月多数跟學號座, 應該可以同附近學號嘅同學好傾D

現在有沒有好點?

Acatmom 發表於 15-10-15 13:34
女孩子比較多愁善感,可能掛住以前小學的同學?……多D同佢傾下……都上了個多兩個月學,同現在的同學熟了 ...
係!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

call the class teacher to play attention to her--- tell the teacher what u see such as cry but willing to school,....., us parents can listen to her, take time

回覆:TEMPO123 的帖子

呢個星期係星期1同佢返學有哭,跟住呢幾日同佢返學見1有同學過黎打招呼我就即閃,等佢盡量同同學溝通。打後呢幾日唔多覺有哭,希望呢個過度期佢會盡快適應。因我星期1我都直接同佢講,有陣時你無助,我都會好無助架。

TwinWong  有朋友仔就好快無事架啦  發表於 15-10-19 08:38
王家爸爸    發表於 15-10-17 15:25

Very serious !

As  being her parents , you must highly aware this matter !

However , on the other hand , it is a good chance for you to build a new relationship with your daughter .

You may learn with her together everyday .

Let your kid teach you what she have learned
and you both solve the coursework problem together .

In such a way , your kid would get rid of the feeling of loneliness as being not alone !

Moreover , you should have to encourage her to consult other smart classmates to clarify some topics and try to  help those in need for some other topics your kid well master !

回覆:cpi1111 的帖子

Thanks for your advice.

我個仔都有呢個問題,最緊要係受朋輩影響得好勢利!
‹ 上一主題|下一主題