用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人知女拔2ND IN要幾耐? 考唔考學術?
go

有冇人知女拔2ND IN要幾耐? 考唔考學術? [複製鏈接]

聽講係2個女仔一齊入房, 校長輪流面見, 過程好快, 20分鐘內, 唔考學術, 主要睇眼緣有冇人知道係咪咁?
   5    0    0    0

我都想知點樣可以入眼緣啊

我都想知

回覆:有冇人知女拔2ND IN要幾耐? 考唔考學術?

上年就問下之前交左portfolio 嘅內容!

回覆:有冇人知女拔2ND IN要幾耐

點解女拔1 、2 in都好似好簡單咁?神校喎點會咁簡單就揀到人?睇背景因素大?

引用:點解女拔1+、2+in都好似好簡單咁?神校喎點

原帖由 elysion 於 15-10-28 發表
點解女拔1 、2 in都好似好簡單咁?神校喎點會咁簡單就揀到人?睇背景因素大?

...
綜合我身邊的成功個案/ 街上觀察及網上瀏覽,我留意到校長選的人大多是差不多款的:個子不用太高,體型不胖,甚至係有點瘦削;眼大,樣貌精靈,紥條馬尾,很精神的,似運動型;當然要有口才,表達能力要強,眼神有自信,不怕羞

其實校長看小朋友的成績表、家庭背景、portfolio, 邊間幼稚園出身,加上第一次面試成績只可知囡囡大概料子,無需要出什麼艱深問題。至於學術能力,可能校長相信學校唔谷,家長都會自己谷。到第二次面試時,5分鐘內要囡囡說說故事、形容圖片已可知她們的語言能力及大概水平了。

今年冇交PORTFOLIO喎....咁會問咩?

回覆:charlottechy 的帖子

wind in 帶成績表入房ma

引用:wind+in+帶成績表入房ma +

原帖由 小兔咕 於 15-10-29 發表
wind in 帶成績表入房ma
2nd

大家收到2 IN的信未?我上星期六收到信,但唔系通知2 IN, 系話12月21日回寄通知。

JUNEJUNE666 發表於 15-10-29 09:54
大家收到2 IN的信未?我上星期六收到信,但唔系通知2 IN, 系話12月21日回寄通知。 ...

即係in progress信?

回覆 suzuki12 的帖子

要講故事? 弊, 我囡囡呢樣好弱, 佢通常一句起, 兩句止, 冇咩創意.  知唔知用中文定英文問?

回覆 vinik 的帖子

YES,IN PROGRESS

回覆:echiang 的帖子

校長會同小朋友傾下計。問下家庭狀況
。大概十分鐘左右便見完。

引用:今年冇交PORTFOLIO喎....咁會問咩?

原帖由 charlottechy 於 15-10-28 發表
今年冇交PORTFOLIO喎....咁會問咩?
其實即係之前交嘅4 pages of additional information, 我地慣口叫portfolio而已~~

想當年我女話老師會一邊揭一邊問有關資料,校長就真係閒話家常~~

‹ 上一主題|下一主題