用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想考私校/直資是否一定要讀無學券的幼稚園 ...
go

想考私校/直資是否一定要讀無學券的幼稚園 [複製鏈接]

我係新手媽媽,最近幫囡囡報pn,因為聽其他媽媽講報k1時就要想定讀咩中小學好,我有點疑問。 因為我老公係唔識中文的澳洲人,所以小學我地一定要選擇英文教學的,津校大部份都用中文,所以我地決定考直資/私校。 本人一直以就近入學為原則,家附近有迦南同靈糧堂幼稚園都是有學劵的,但聽其他媽媽講想考直資/私校,幼稚園就要讀私校,同要有18般武藝,請問是真的嗎? 考到入直資/私校的媽媽,小朋友當初也是讀無學券的幼稚園嗎?我只知無學券的幼稚園語境好d,但老公平時都係同囡囡講英文,所以我assume佢英文可以係佢first language.

0    0    0    0

回覆:想考私校/直資是否一定要讀無學券的幼稚園

其實女女英文talk得,以我個人睇,你自己在屋企同佢認下中文字,讀學卷都無問題呀

不一定

18般武藝係真,但跟有冇學卷無關係。你自己都可以教到佢18般武藝。相反幼稚園也不一定可以教到佢18般武藝。

家庭教育才是根本。看你可花多少時間同精力給你小孩啦。Good luck

回覆:cyriliris 的帖子

贊同

引用:我係新手媽媽,最近幫囡囡報pn,因為聽其他

原帖由 kooliestgirl 於 15-11-06 發表
我係新手媽媽,最近幫囡囡報pn,因為聽其他媽媽講報k1時就要想定讀咩中小學好,我有點疑問。 因為我老公係唔 ...
理論上冇關係。但某D小學鍾意收某D幼稚園的學生。

回覆:kooliestgirl 的帖子

無學券教得較深,我覺得較大機會成功入讀直資或私校,我個女讀直資小學,90%嘅小朋友之前讀無學券幼稚園的

無關係,小朋友本質較重要

First language 英文無問題 但要make sure中文要有一定程度 就算好多英文小學 而家d中文都深架

引用:除非一路在國際學校或名校讀ib或gcse,否則

原帖由 johnnywalker 於 15-11-06 發表
除非一路在國際學校或名校讀ib或gcse,否則要在香港主流系統讀上去,始終就要面對dse,中文唔好,係好難從 ...
我想中文好呀,所以小學會讀local的英文學校,如選中文學校就捉蟲,老公唔識中文,所有功課要我跟晒,我地想打好中文底,中學會讀國際學校/返澳洲讀

其實你女女係mix , 已經成功一大半,雖然甘講可能好膚淺,但眼見好多mix 朋友都好多offer

唔肯定有冇影響,不過我校為例入到的有95%係私幼

醒目開學勳章

引用:唔肯定有冇影響,不過我校為例入到的有95%

原帖由 peggyhklam 於 15-11-06 發表
唔肯定有冇影響,不過我校為例入到的有95%係私幼
咁都有可能存在雞先定蛋先嘅問題。純粹推測:唔想交學費嘅家長,多數唔會揀私立幼稚園,亦唔會報讀直私;私幼可能較多家長唔介意交學費。如果推測成立,私幼學生報考直私小學嘅,較學券幼稚園者多,咁直私小學取錄嘅學生,百分比亦會以私立幼園生為多。

唔一定!
有部份出名嘅而又有同名小學同中學嘅幼稚園都仍然係用學劵。

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+15-11-06+發表

原帖由 traeh 於 15-11-06 發表
咁都有可能存在雞先定蛋先嘅問題。純粹推測:唔想交學費嘅家長,多數唔會揀私立幼稚園,亦唔會報讀直私;私 ...
Agree

一般私幼學術上会教深D,對一D着重學術嘅直私小嚟講会有D優勢。當然,你亦可以選擇讀學卷然後自己加操!

kooliestgirl 發表於 15-11-6 17:40
我係新手媽媽,最近幫囡囡報pn,因為聽其他媽媽講報k1時就要想定讀咩中小學好,我有點疑問。 因為我老公係唔 ...
考直私, 英文重要過中文, 小朋友英語流利巳經勝過18般武藝. 之後讀上去中文都非常重要.

私幼比學券的幼稚園的主要優勢都是英語,

引用:其實你女女係mix+,+已經成功一大半,雖然甘

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:kooliestgirl+發表於+15-11-6+17:40+

原帖由 AgapePa 於 15-11-07 發表
考直私, 英文重要過中文, 小朋友英語流利巳經勝過18般武藝. 之後讀上去中文都非常重要.

私幼比學券的幼稚 ...
唔一定,英文好係有著數但唔係必勝

‹ 上一主題|下一主題