用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙和北角循道小學比較?
go

蘇浙和北角循道小學比較? [複製鏈接]

蘇浙小學和北角循道小學比較如老師,功課量,幾測幾考,和學校評價?
   1    0    0    0

私校同津校比會困難一點。
我聽蘇幼媽媽分享,話課程好深,同埋一路讀會有唔少人搵路走,因為讀唔黎。如果學術黎計蘇小應深過北循好多。

北循唔係一間好谷嘅學校,有人嫌英文教得太淺,有人嫌唔夠挑戰,插去基灣。
我係北循用家,覺得老師好重德育,但唔惡死,肯花時間同學生傾計。

功課1小時內做完,4,5樣左右,係學校做左唔少先返屋企。每學期1測1考,只有兩學期。
未夠3點放學,仍可出去學唔少野同玩。
兩間學校路向唔同,好難比較。

北循 better

dreamdream081 發表於 17-1-5 16:30
北循 better

可以說多些為何北循呢!

k20s 發表於 17-1-8 06:00
可以說多些為何北循呢!

仔仔讀北循,覺得呢間學校好適合佢,因為功課量正常,測考壓力亦可接受,仔仔仲可以keep到時間精神番興趣班,每日仲有時間玩下同10點前一定上到床瞓。係現在香港的教育制度來說,我覺得學校都算傳統津校中的happy school 。當然,衛小就再輕鬆些。

英數對我小朋友黎講係淺,但其他朋友仔仔讀華小比下課程,原來大家差不多,英文書好像多是同一套Pearson。不過我都想小朋友跟好水些,有keep住去佢番開的英文班。不過留意北循的中文、常識科其實不淺,我小朋友因爲以往學野英文為主,所以上到小學都要在中文上花多些時間心機:)希望你選到合小朋友的學校啦。

Miffy4478 發表於 17-2-12 09:13
仔仔讀北循,覺得呢間學校好適合佢,因為功課量正常,測考壓力亦可接受,仔仔仲可以keep到時間精神番興趣 ...

謝謝您(emoji)
令我放心選擇北循小學(emoji)

k20s 發表於 17-2-12 15:03
謝謝您(emoji)
令我放心選擇北循小學(emoji)

最重要是小孩有小小自己休息和自己喜歡的活動時間(emoji)(emoji)

k20s 發表於 17-2-12 15:04
最重要是小孩有小小自己休息和自己喜歡的活動時間(emoji)(emoji)

Agree,所以當年自己都無去考乜野私立直資名校,覺得選呢間學校程度同壓力都適中,尤其男仔有時候要佢地定定做十樣八樣功課一天,我諗大人細佬都頭痛
‹ 上一主題|下一主題