用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教、蘇浙、明慧和聖保羅堂!點揀好? ...
go

高主教、蘇浙、明慧和聖保羅堂!點揀好? [複製鏈接]

我家的是男孩!請問以上四間點揀好?
   4    0    0    0

回覆樓主:

你對孩子的教育有甚麼期望呀?

高幼

引用:我家的是男孩!請問以上四間點揀好?

原帖由 keith_ccc 於 17-01-04 發表
一定是高幼!

keith_ccc 發表於 17-1-4 22:00

男仔高主教

回覆樓主:

高幼半龍

但聽聞高幼好谷!我唔想小兒讀得咁辛苦

唔想小兒讀得咁辛苦, then KCS

keith_ccc 發表於 17-1-5 08:03
但聽聞高幼好谷!我唔想小兒讀得咁辛苦

高幼谷是循序漸進的,一定可以應付

回覆樓主:

對四間幼稚園的個人認知!但以下資料全部也是身邊朋友兒女就讀後的評價。

明慧
優點:語境好,國際班有國語和英文班主任。可以同一時間訓練英語和普通話。
缺點:學費和雜費貴,學校不公開派位情況。

聖保羅堂
優點:津貼學校免費,升聖保羅書院較有優勢。以津校來講學術和派位亦不錯。
缺點:學術語境不及其餘三間,如果考其他直私,可以不及私稚。

高主教
優點:半龍直升小學和中學,學術較強。
缺點:功課多學術深,小學情況更嚴重。

蘇浙
優點:語境好,每日都有英文堂,普通話質素十分高。大半學生升原校小學,同時可以參加大抽獎。
缺點:今年開始要收學費,大班教育,著重普通話,如果學生跟不上普通話能力,就會被放棄。升上小學後,功課雖然不多,但每年三測三考。

keith_ccc 發表於 17-1-5 20:10
對四間幼稚園的個人認知!但以下資料全部也是身邊朋友兒女就讀後的評價。

明慧

高主教不是直升的 約5成高幼生透過面試升上小學而且不能大抽獎

Muigg 發表於 17-1-5 23:30
高主教不是直升的 約5成高幼生透過面試升上小學而且不能大抽獎

我睇親子王,高幼校長話由今年起高小會預留100個位比高幼生!一級180人!差不多六成人入返高小

keith_ccc 發表於 17-1-6 00:08
我睇親子王,高幼校長話由今年起高小會預留100個位比高幼生!一級180人!差不多六成人入返高小
...

有去聽小一簡介會都會知 5成半 ,所以不是直升是事實

同意樓上所說高幼學術「谷」是循序漸進,我仔是高幼畢業生,當年k3寫句子、默書從不覺得吃力,反而養成他定時溫習及自動波做功課的習慣,讀高幼時可以半小時內完成功課,所以上小一無難度!現在升上高小,因為轉了校長,已比往年好好多!功課量適中,程度適中,又多活動,我仔很愉快,比我大女讀一間女私小輕鬆得多!

引用:同意樓上所說高幼學術「谷」是循序漸進,我

原帖由 HauMiranda 於 17-01-06 發表
同意樓上所說高幼學術「谷」是循序漸進,我仔是高幼畢業生,當年k3寫句子、默書從不覺得吃力,反而養成他定 ...
女私小是那一間?

HauMiranda 發表於 17-1-6 02:20
同意樓上所說高幼學術「谷」是循序漸進,我仔是高幼畢業生,當年k3寫句子、默書從不覺得吃力,反而養成他定 ...

想請教小兒在高幼就讀時有無外補?

Muigg 發表於 17-1-6 02:06
有去聽小一簡介會都會知 5成半 ,所以不是直升是事實

我囝高幼k1, 上年升高小的數據是6成以上 (未計考到其他學校,call waiting have offer).
有一點我 like 高小係因我自己讀非常有名的傳統女校,joint school functions 只會同similar banding 的名校做。高記 is one of those,可能高記成績不太 outstanding but 會教出好學生,差亦不太差。
個人分享 only.

keith_ccc 發表於 17-1-5 20:10

明慧

你自己衡量下 我知身邊有高幼生轉落隔離蘇浙 因為高幼功課多抄寫 谷唔谷好視乎個小朋友 你自己最清楚 如果一定跟到就不會有人轉較輕鬆的學校

哥讀高小 細佬讀高幼后來轉蘇浙

今年入高小開多一班200人 留100個位比高幼
高幼收180人 以往收90+ 有數得計

但你係男仔正路都會揀高幼既,怕谷就去蘇浙.

蘇浙語言環境應比高幼好 每天也有net teacher, 價錢比高幼平 功課少 老師資歷有經驗 相反高幼老師green 不境高幼開辦年份2012年 不仿考慮清楚 揀間合適的幼稚園比小朋友

有朋友當年剛開辦揀明慧再考高小,小學才上高小 但他卻在明慧賺了語境 (明慧一樣是學術高)

Muigg 發表於 17-1-6 12:51
你自己衡量下 我知身邊有高幼生轉落隔離蘇浙 因為高幼功課多抄寫 谷唔谷好視乎個小朋友 你自己最清楚 如果 ...

其實原本對蘇浙印象唔錯!但朋友評價係大班教育,容易忽略無咁突出既小孩!同埋老師無愛心!

keith_ccc 發表於 17-1-6 10:09
想請教小兒在高幼就讀時有無外補?

有外補英文學phonics。
‹ 上一主題|下一主題