用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 [純呻] 你們覺唔覺 PN唔原校升返K1會得罪左老師? ...
go

[純呻] 你們覺唔覺 PN唔原校升返K1會得罪左老師? [複製鏈接]

現在阿B就讀屋苑細校PN,下學年開始會轉讀私校K1

自問一直好尊重老師... ...

自從一 reject左學校K1 offer後,近日覺得老師打親來都係話左我先 (d語氣唔太好),最後佢發現佢自己睇漏左。
剛剛打去學校問admind野,佢講昨天己俾左通告, 佢反問我: 「老師無俾你咩?
我順便問另一活動,admin話早前出左通告,又係老師無俾我。

是否因為要轉校,老師唔想我地去
?

我一直諗點解間學校行政咁混亂。但…可能唔係admin問題, 係老師問題。

0    0    0    0

好多人都N班後轉另一間K1,
可能老師覺得教左,付出左咁多,所以唔高興

不過都決定左走,呢d野唔好上心

一定係其他學校較好才轉,轉校即刻態度差,不要也罷

我有親戚都試過同一情況
甚至被老師單單打打

不過我其實理解唔到老師想法
轉校有時都有各種原因,有搬家、揾唔到人照顧、有心儀小學一條龍等
點解啲老師會咁唔高興
又唔見小學老師、中學老師會咁
真係好令人費解

因對上仲有次我小朋友病病地,我地唔知俾佢返學,佢可能扭計有D脾氣。
老師打來COMPLAINT (語氣係帶笑,但我FEEL到有骨)。話我地係咪好「縱」 佢搞到佢脾氣咁, 我話同丈夫無「縱」, 佢又反話我: 「如果祖父母同你地教法唔同小朋友會好混淆GA。」(因為平時都係祖父/祖母接放學)

識有人(其他幼稚園)俾老師屈小朋友有ADHD,
D老師亂咁講一講,令個家長好擔心。花了幾萬元檢查都話無ADHD。

點解有老師咁衰GA….我果間仲話基督教學校。

樹大有枯枝,唯有當自己唔好彩… 掉轉諗,好在K1 走咗啫

升k轉校其實好常見啫
好彩我女學校無

回覆 Soming 的帖子

樓主唔好激氣喇!確實有的老師真係為打份工,為搵食。
我都遇過的好差的老師。話說有次去交表報N班(果間仲係幾受家長歡迎的私校),個位主任對住我地的家長答問題的時候係笑笑口,但你完全feel 唔到誠意不特止,俾人的感覺仲好奸,好笑面虎,係串爆個隻。見到咁的情況,我就即刻走人,表都冇交。我都冇信心把阿B交俾的質素差的老師去照顧。

希望樓主同小朋友生活開心,有個快樂的K班童年。

回覆 crystal媽咪 的帖子

謝謝您。因早前老師打來complaint我都好擔心小朋友係咪真係咁有問題, 已唔開心了一陣子。

回覆 yurijm 的帖子

俾老師單打真慘...

我受少少氣唔緊要。佢唔好蝦個小朋友就得。因為有排小朋友情緒異常, 佢話老師鬧佢。有次小朋友校門拗計, 門口老師對我地反白眼黑面。

回覆 maxifoxy 的帖子

謝謝你。本來打算K1-K3有政府資助讀上去。
唯有樂觀想, 多謝學校, 令我因擔心而報其他校, 發現自己果件唔係差到無學校收的。

回覆 Janetip 的帖子

恭喜你, 應該是有更好發展的K1才轉吧

回覆 ye####hiu2 的帖子

有時某d 受歡迎學校老師係咁...前排去銅鑼灣龍校交表, 寫錯左少少, 俾個老師當眾鬧到呆左  聽返幾位朋友講, 該校出品的人都好惡老公朋友都係, 叻還叻, 但好惡。

反觀九龍區某幾間要交問卷的學校我都填錯左少少野,但人地無鬧, 而且收左。有d人情味

我讀緊果間無呢個情況, 班主任仲寫多左評語而且係正面既, 我估都係睇個別老師, 而且轉校既情況常常有, 我估佢地都習慣了

Soming 發表於 17-2-18 13:16
回覆 ye####hiu2 的帖子

有時某d 受歡迎學校老師係咁...前排去銅鑼灣龍校交表, 寫錯左少少, 俾個老師當眾 ...

睇下家長要的咩,每个人選擇唔同。我覺得培養小朋友的品德較為重要。:dadday:

好似暫時無呢個情況
不過發覺新班主任無舊班主任咁好就真
‹ 上一主題|下一主題