用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 32 vs 34 校網
go

32 vs 34 校網 [複製鏈接]

新手一名, 現住32校網,有兩個仔, 大仔今年K1, 開始研究邊個校網較好
32網好似得大角嘴天主教比較好, 值得搬去34嗎? 不是想入名校但不想太差.
謝謝
   0    0    0    0

32網協和同基榮都好,不過聽講基榮較谷。

se6b03 發表於 17-5-4 15:14
32網協和同基榮都好,不過聽講基榮較谷。

其實協和都好谷,係很傳統的教學法

多謝你地回覆, 咁其實32校網都唔係好差吧,但比較34網邊個會好 d ?

C90613 發表於 17-5-4 16:53
多謝你地回覆, 咁其實32校網都唔係好差吧,但比較34網邊個會好 d ?

34網主要問題都係本區唔夠位,要向4346網借位,變左有機會要跨區。但你小朋友今年K1,兩年後適齡學童數字開始回落,到時情況可能改善。

C90613 發表於 17-5-4 16:53

雖然九龍城升中B1網最好,其實34網真的麻麻地一天一地,在32網對於男仔係比較有利,況且有新舊大天、協和,本身KLN 1升中B1對男仔係最有利。

兩個都係仔就更加不用搬。

Felix223 發表於 17-5-4 17:04

雖然九龍城升中B1網最好,其實34網真的麻麻地一天一地,在3 ...

明白, 唔該曬

C90613 發表於 17-5-4 20:26
明白, 唔該曬

你最好參考一下hkpapa為我們做的數據:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617&extra=page%3D3

Felix223 發表於 17-5-4 17:04

雖然九龍城升中B1網最好,其實34網真的麻麻地一天一地,在3 ...

咁如果窩打老道男校如未來會轉直資大家認為有冇影響

elbar 發表於 17-5-4 21:42
咁如果窩打老道男校如未來會轉直資大家認為有冇影響

即係邊間?我驚估錯。可否分享一下你睇法?

Felix223 發表於 17-5-4 22:12
即係邊間?我驚估錯。可否分享一下你睇法?

佢港島區兄弟校都想轉直資;如果成功難免九龍區校都可能會跟住轉

elbar 發表於 17-5-4 22:17
佢港島區兄弟校都想轉直資;如果成功難免九龍區校都可能會跟住轉
...

咁其實真的好難預計,大家都是估,每日都會變,坦白說,如果係自己小朋友真的可以保持是B1生,到時候先有選擇。
應該咁講如果小朋友在KLN1 係B1生,到時候就算九華真的轉直資,除了學費外,我認為影響不大。

Felix223 發表於 17-5-4 22:35

咁其實真的好難預計,大家都是估,每日都會變,坦白說,如 ...

如果轉直資今年油尖旺升中派位乙部該校85個男生英中學額將會消聲匿跡,到時該區男生派位爭英中就會變得相對較為激烈

elbar 發表於 17-5-4 22:49
如果轉直資今年油尖旺升中派位乙部該校85個男生英中學額將會消聲匿跡,到時該區男生派位爭英中就會變得相 ...

我又有個疑問,呢個似乎係一個趨勢,如果九龍城升中網有傳統名校都相繼轉直資,情況會否同樣激烈?

回覆 Felix223 的帖子

油尖旺區 九龍城區
油尖旺區傳統男校 85 5
九龍城區傳統男校 3 17
消失非保留英中男校學額 88 22

如根據2017中學一覽表, 如果兩區傳統男校未來轉直資係派位乙部所消失非保留學額; 對油尖旺區男生升中會有較大影響

Felix223  thx  發表於 17-5-5 10:07

Felix223 發表於 17-5-4 22:55
我又有個疑問,呢個似乎係一個趨勢,如果九龍城升中網有傳統名校都相繼轉直資,情況會否同樣激烈?:questi ...

其實係任何區份, 只要有任何一間官津B1中學變做直資, 對該區既升中統一派位一定有影響

Felix223  thx  發表於 17-5-5 10:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但係如有其中一間轉直資,整個格局會否重新規劃?例如某d Band 2/中中,上車轉 Band 1/英中。呢兩年小學都會加派加收。到六年後,適齡升中學生會大增,到時中學Band 1/英中學額應該會有調整。

se6b03 發表於 17-5-5 09:27
但係如有其中一間轉直資,整個格局會否重新規劃?例如某d Band 2頭/中中,上車轉 Band 1/英中。呢兩年小學 ...
睇吓你點定義咩叫B1中學.

如果計收夠B1學生開到全英中就係, 咁呢個諗法係啱

其實EDB一直有一張皇牌未出: 話說係2010-2011年EDB要求全港中學進行班級調整, 全港多間B1中學都減咗一班, 只要EDB"懂得"適時要求中學加番班, 官津學位不足既問題可以解決大部份.

問題係, EDB是否"懂得"適時處理?

只要大家睇吓近幾年幼稚園且小一學位既競爭問題, 就知EDB係幾咁"適時" (或者佢只係知咩叫"識時務者為俊傑")
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實對一D連樓梯響都未有既猜想(某中學可能轉直資), 大家有必要係度諗咁多咩?

真係要先天下之憂而憂? 定係為恐天下不亂?
‹ 上一主題|下一主題