用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月3日前,註冊直資學校, 津校派位是不是自動失效? ...
go

6月3日前,註冊直資學校, 津校派位是不是自動失效? [複製鏈接]

我朋友, 剛收到一間直資學校的OFFER, 要2/6/17去註冊, 如果佢2/6接受了直資學校的OFFER...請問, 佢3/6的津校派位是不是自動失效?

hppa    發表於 17-5-24 17:19
   1    0    0    0

thousandtwinkle 發表於 17-5-24 17:07
我朋友, 剛收到一間直資學校的OFFER, 要2/6/17去註冊, 如果佢2/6接受了直資學校的OFFER...請問, 佢3/6的津 ...

~~ deleted ~~~ 以為講中學

醒目開學勳章 王國長老

2/6咁狠

照計應該取消唔切卦

應該取消唔切。

如果我冇記錯,可以照睇派位結果再決定。不過我唔肯定,你最好問一下呢度其他前輩。

回覆樓主:

中間應會有time lag, 我諗關鍵是間直資會否抽返起當無收過。我諗無人答到一定得還是吾得。可能之前有人試過可以,但樓主間學校係有權渣正來做。

官方答案就一定係接受直資就無得抽獎。

回覆樓主:

請問邊間直資?

thousandtwinkle 發表於 17-5-24 17:07
我朋友, 剛收到一間直資學校的OFFER, 要2/6/17去註冊, 如果佢2/6接受了直資學校的OFFER...請問, 佢3/6的津 ...

按邏輯推論,如你朋友是在2/6學校臨收工一刻註冊,學校跟本沒時間再通知教育局,第二朝一早便攞派位結果了,如派得心儀學校便即刻去直資取消註冊,冇理由唔畀人取消卦,而且就算學校3/6早上通知EDB,EDB應也處理唔切個record。

WinnieCatCat 發表於 17-5-24 20:05
按邏輯推論,如你朋友是在2/6學校臨收工一刻註冊,學校跟本沒時間再通知教育局,第二朝一早便攞派位結果了 ...

但六月二日接受offer是一個事實。幾時做完行政手續是另一個問題。
以下是教育局的FAQ:

已接受直接資助計劃(直資)小學小一學位的兒童,是否仍 可以透過小一入學統籌辦法獲派學位?

所有接受直資小學小一學位的兒童,將不能透過小一入學統 籌辦法獲派小一學位。如他們已透過小一入學統籌辦法獲派 學位,該學位亦會被取消。

所以,關鍵是在於學校上唔上報。

我個人咁理解件事,
2/6如註冊了直資,3/6放榜可以照睇到,因為直資學校未報得切教育局。
如果派到理想,想不要直資可能時間上會出事。
因為6月7、8號先可註冊津校。
如果那幾日3/6直資通知教育局,5/6教育局通知津校該生註冊證失效。
咁就麻煩了!
最好問清楚直資會點,學校不會犯規的,因為所有事情也要報教育局。
因為一個人不能同時有直資又可以派位!

謝謝各位的意見!  我已轉告朋友, 大家的分析, 多謝!

我朋友前幾年都是差不多CASE ! 她重比你朋友更好彩

直資通知的最後註冊日是公報大抽獎日,
她可以睇完派彩, 先去直資註冊 !

thousandtwinkle    發表於 17-5-25 17:55

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 17-5-25 17:51
我朋友前幾年都是差不多CASE ! 她重比你朋友更好彩

直資通知的最後註冊日是公報大抽獎日,

我聽通常都係咁,好少咁狠要放榜前一日deadline

Charlotte_mom 發表於 17-5-25 19:05
我聽通常都係咁,好少咁狠要放榜前一日deadline

好明顯是有意的。

回覆 subb 的帖子

超good啦....

回覆樓主:

去年有朋友是大抽獎放榜前一日收到直資offer, 去咗註冊。之後大抽獎抽中心儀津小,向直資學校取消註冊(學校話唔係每日都將註冊資料交俾教育局, 朋友的資料未交),最後成功註冊心儀津小。

回覆 Potato001 的帖子

thanks a lot!

Potato001 發表於 17-5-26 12:57
去年有朋友是大抽獎放榜前一日收到直資offer, 去咗註冊。之後大抽獎抽中心儀津小,向直資學校取消註冊(學 ...

這正是我之前聽過嘅版本。

所以如果我係楼主朋友,一定照去睇派位。派得好就去同直資講可否withdraw,如果未呈上教育局就冇問題。如果佢不肯答,就再問教育局。
‹ 上一主題|下一主題