用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IBDP可以申請3萬元私院津貼嗎?
go

IBDP可以申請3萬元私院津貼嗎? [複製鏈接]

本港直資開辦的IB課程畢業後,究竟有無資格申請三萬元自資院校文憑課程津貼呢?見到只是提及DSE 3322有無人知?
   0    0    0    0

菇芝bebi 發表於 17-7-12 12:35
本港直資開辦的IB課程畢業後,究竟有無資格申請三萬元自資院校文憑課程津貼呢?見到只是提及DSE 3322:quest ...

政府慣例,無講即唔存在,我估無

poonseelai 發表於 17-7-12 12:41
政府慣例,無講即唔存在,我估無

咁即係入唔到八大就仲衰過DSE 3322學生

菇芝bebi 發表於 17-7-12 12:48
咁即係入唔到八大就仲衰過DSE 3322學生

一直有聲音 IB 是入大學捷徑,如俾優惠可能俾人鬧

poonseelai 發表於 17-7-12 12:55
一直有聲音 IB 是入大學捷徑,如俾優惠可能俾人鬧

點會係㨗徑?只是教學方式和考試評分法唔同,成績國際承認,中國除外,同是香港人,同樣要面對升大壓力

菇芝bebi 發表於 17-7-12 12:35
本港直資開辦的IB課程畢業後,究竟有無資格申請三萬元自資院校文憑課程津貼呢?見到只是提及DSE 3322:quest ...

最近幾任特首及局長,好多教育政策出台之前都未必深思熟慮!

直接問EDB,可能有驚喜呢!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

申請咗,要還俾政府?
‹ 上一主題|下一主題