用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 問意見:港島幼稚園,值得重讀K1嗎?
go

問意見:港島幼稚園,值得重讀K1嗎? [複製鏈接]

大囡本身9月頭,已經係讀K1,返學OK開心.
之後小學都係打算多數大抽獎.

今年再試考,而家有另一間收左.
好唔好重讀一年,但做超超超大B.

家住小西灣

本身讀西灣河明我上午班

而家有ST CLARE下午班

之後仲有一個妹妹.

但ST CLARE又怕入唔返佢小學,見EK個邊又話其實間學校(中小學)唔係特別好.

仲有2日要完成註冊了.
   0    0    0    0

回覆樓主

點解要重讀先?我女因為超細b,講野差,大小肌肉差我先同佢重讀炸

Leeleelau 發表於 18-1-15 16:28
點解要重讀先?我女因為超細b,講野差,大小肌肉差我先同佢重讀炸
純粹因為考到ST CLARE.諗緊好唔好轉

轉 ....有龍讀龍,升小一輕鬆

小艾美 發表於 18-1-15 14:37

唔轉,9月b repeat 太誇張了

St Clare’s 幼稚園同小學在般含道,中學在摩星嶺,你住小西灣,返學其實好遠喎,如果唔搬屋,日日搭咁長途車都幾辛苦。

如果距離對你唔係問題,我覺得讀一條龍個心會踏實d, 但亦要睇返你女兒本身的性格和發展進度,例如佢在原校讀得好開心會唔會轉環境好難適應?重讀一年對佢嚟講重覆學返d教過嘅野會唔會影響佢的學習興趣?呢d就做父母先會了解自己的小朋友。

如果一心大抽獎, 要睇你有無預俾呢筆私小學費, 仲要有心理準備俾兩個。佢中小學唔係特別好? 咁睇你同咩學校比較啦! 仲有就係你想佢入咩學校! 16網有幾多學校好得過st clare?

回覆樓主

St Clare中小唔係特別好真係第一次聽
咁如果SC小學唔係你杯茶,不如留返個機會俾叩緊門既人

回覆樓主

St Clare 唔比大抽獎同自行
接受左就要私校小學下去了

回覆樓主

明我學術深過St Clare 宜家跟唔跟得上先,社交和情绪無問題,無的話有無repeat需要。

你要睇下你有幾心儀St Clare,好到非讀不可去repeat。升小確是有保障的

St Clare 本身都收細b,一路落去你的囡就是全班全級最大

blueaqua 發表於 18-1-15 22:09
St Clare’s 幼稚園同小學在般含道,中學在摩星嶺,你住小西灣,返學其實好遠喎,如果唔搬屋,日日搭咁長 ...

我覺得你分析得好中肯!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

當年我女考到st clare小學,我住銅鑼灣,6:45上車!
建議你了解左交通情況再決定。如果心儀st clare,要睇睇點配合

bj1315 發表於 18-1-16 07:19
明我學術深過St Clare 宜家跟唔跟得上先,社交和情绪無問題,無的話有無repeat需要。

你要睇下你有幾心儀S ...
佢明我跟得上,仲返得好開心.所以更加唔知好唔好轉,又怕轉左佢唔開心就慘.
我目標本身係基灣小學但真係要睇彩數.

但而家ST CLARE又可以一條龍(起碼8成先啦).

不過聽返黎都係話ST CLARE唔係最好但又唔係差....一般般啦.

Charlotte_mom 發表於 18-1-16 07:39
當年我女考到st clare小學,我住銅鑼灣,6:45上車!
建議你了解左交通情況再決定。如果心儀st clare,要睇 ...
咁你女有冇讀.學校如何?
CWB都要6:45上車.....

但我唔會搬屋......咁返學都好煩下.

小艾美 發表於 18-1-16 09:51
佢明我跟得上,仲返得好開心.所以更加唔知好唔好轉,又怕轉左佢唔開心就慘.
我目標本身係基灣小學但真係要睇 ...

如果打算大抽獎,唔使考慮 st clare.

我自己覺得 st clare 唔止一般,學生英語能力強,德育做得非常好;而中學公開試的成績持續有進步。

St Clare's 是很好的學校,點會一般般??

我跟你的情況差不多啊,大囡   9月中出世,在朗思讀K1,有妹妹跟尾

為了入小學時煩少一點,所以打算接受   St Clare 的PM   offer,不過我計劃今年內會搬去西區

St Clare 當然不是頂級學校,但我覺得它至少起碼算是一線尾的學校,既是免費的半龍幼稚園,又有不錯的英文小學,其實已經是非常不錯喇 (我打算放棄坑真的AM offer   去選它)

St Clare冇得抽獎,要入官津小學只有靠自行及扣門。如你一心諗住抽獎,呢個升小backup根本對你沒幫助,便無謂repeat去讀了。除非你改變主意諗住叩唔到門讀st clare也ok吧!至於repeat後變超大b我反而覺得唔係問題,依家好普遍,10-12月b好多都做大b,9月b唔做超大b就變成超細b了。

WinnieCatCat 發表於 18-1-16 12:56
St Clare冇得抽獎,要入官津小學只有靠自行及扣門。如你一心諗住抽獎,呢個升小backup根本對你沒幫助,便 ...

聽講st clare 連自行都唔俾

小艾美 發表於 18-1-16 09:51
我目標本身係基灣小學但真係要睇 ...

我初初以為樓主target一線頂级小學先會咁講。既然你覺得一般般, 又鍾意基灣, 咁無理由轉喎! 我當初就睇過14、16網無一間我特別喜歡, 所以先揀女龍, 又從女龍offers中揀了sc。其實真係各有所好, 就好似我大女細仔都無報明我, 唔係唔好, 但不是我杯茶。
‹ 上一主題|下一主題