用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果你小朋友是將軍澳Band1生你會點揀
go

如果你小朋友是將軍澳Band1生你會點揀 [複製鏈接]

中學頭五位?
註:名次大约25-35名

請比意見,謝謝妳!
   9    0    0    0

2004107 發表於 18-6-29 19:01
中學頭五位?
1) 迦密/宣基(二選一),这2間放乙二都等如自殺,一定冇位2) 景嶺
3) TKO 官立
4) 觀塘区有2-3个借位的band 1 校 eg 觀塘官立,觀瑪,聖潔靈
5) 王華湘

真是band 1, 最差都係派去5

TLHE 發表於 18-6-29 21:06
1) 迦密/宣基(二選一),这2間放乙二都等如自殺,一定冇位2) 景嶺
3) TKO 官立
4) 觀塘区有2-3个借位的band  ...

因為唔夠b1位,好多b1已經放王會第二,放太後會心會好危險

joanray 發表於 18-7-1 23:06
其實你可以研究下,王從未试过全取band 1 生,每年都一定有band2生入,若真是band 1 生,就算你前面盡放band 1, 最後放王,也是必入的。
当然,若是边沿band 1, 就不宜这样安排,万一直正身份是band2 就惨!所以,边沿人,乙一band 1, 乙二就排王会安全些

joanray 發表於 18-7-1 23:06

我係乙一b1乙二已經王了
年年攻略唔同

回覆樓主:

按小朋友性格選, 能自動自覺的, 迦密。
要從旁催促的, 選宣基

2004107 發表於 18-6-29 19:01
中學頭五位?
名次25-35名, 要睇埋你小朋友係咩野小學, 過往派幾多band 1. 先知woo.

我女今年:
1. 宣基
2. 將官
3. 王華湘
4. 慕德

TLHE 發表於 18-7-2 10:42
其實你可以研究下,王從未试过全取band 1 生,每年都一定有band2生入,若真是band 1 生,就算你前面盡放ban ...
無錯, 任何校網, 除非已有B2中學可全收B1生, 否則根本無需要一早投降

而且認真去諗吓, 點解今年TKO要借咁多位俾觀塘區?

其實已經暗示, TKO應該好多人轉網走咗, 實際留係"西貢"網升中既人數, 比大家估計既少, 唔需要用保守策略

如果今年大家保守, 乙2/3就填王, 可能今年派位會出現冷門結果, 有人乙3/4入景嶺/將官

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

maggieswyam 發表於 18-7-3 13:47
我女今年:
1. 宣基
2. 將官

我女今年
1. 景嶺
2. 將官
3. 聖傑靈
4. 王華湘

乙3老師想我改,我堅持咁填,希望入乙1or乙3

我掃盡b1 學校,乙6才填王華湘

Chenglc 發表於 18-7-3 20:39
我們上年也是这样填的

Chenglc 發表於 18-7-3 20:39
但掃盡都係得4間,那間B2比王強?
;-)

回覆 TLHE 的帖子

就今年,net 95大約有700個B1 生,
當有10% 出左去外面, 餘下600人, 計晒4間BAND1  都係得=4 X 125 =500個位.
即係點都有B1學生入B2學校.
冇錯,之前王華湘未試過全收B1生,有既都明正言順升上做B1 校.
但今年好多B1已經放"王"做保險,如果你係排501-600,放"王"在乙三已經有危險.

回覆 bb鼠 的帖子

我都係咁放, 所以好多B1生 number 唔好就直入王
大家睇彩數

joanray 發表於 18-7-4 11:35
回覆 bb鼠 的帖子

我都係咁放, 所以好多B1生 number 唔好就直入王

如果你乙一是熱門果兩間,number唔靚最多都係入王,拎著王先再去叩返乙一,個心會穩好多,而且我女是非君不嫁,所以別無他選,如果中王佢都話無問題,其他同學無咁叻仲好

joanray 發表於 18-7-4 11:33
回覆 TLHE 的帖子

就今年,net 95大約有700個B1 生,

原本我draft時乙二放景嶺,但老師話唔好

bb鼠 發表於 18-7-4 11:48
如果你乙一是熱門果兩間,number唔靚最多都係入王,拎著王先再去叩返乙一,個心會穩好多,而且我女是非君 ...

真心覺得叩門係比有級10既b1學生,仲要有特異功能!
就算係級20-30,叩門只係博一博,但唔博就乜都冇

joanray 發表於 18-7-4 11:53
真心覺得叩門係比有級10既b1學生,仲要有特異功能!
就算係級20-30,叩門只係博一博,但唔博就乜都冇
...

我覺得買六合彩嘅道理咋試下囉⋯⋯
有d講明中英數b以上

bb鼠 發表於 18-7-4 11:51
原本我draft時乙二放景嶺,但老師話唔好

景嶺,宣基,迦密唔放乙一點入到?
統一呢三間夾埋得153個位,你唔放前頭,大把人放,真心覺得王華湘會收晒band1.
除非每間小學有20%人成功博跨區或其他b2如慕德/呂中都比band1生做晒保險線
‹ 上一主題|下一主題