用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 囡囡海外升學分享❓
go

囡囡海外升學分享❓ [複製鏈接]

有沒有家長計劃囡囡到海外升中一❓
   0    0    0    0

我計劃中啊,已選定學校及交留位費了

回覆 erniekwok 的帖子

要幾耐之前預備❓

回覆樓主:

想到那裡升學?

其實準備的是孩子想唔想去 ? 父或母本身會否唔捨的而唔想出孩子出國 。
解決這兩點, 再向選國 決定,這版較多家長是選英國的, 而樓主你想呢 ?
選好國家便找學校 , 看你有沒有親朋戚友在當地有推介 , 然後便自行Email學校申請入學 ,或者透過升學Agent ,呢度很多人都話升學Agent講既野不實 , 或者介紹的學校有很多港人或國內學生。 所以找Agent 要貨比三家, 最少找3-4家比較一下,又對比下School list ,自己都要多上網了解間學校 ,不要盡聽Agent 所說好的一面 。
同是留意埋所持的證件,要否做學生簽證 , 而所需資料 ,一般網上 或Agent 都查到 。

回覆 katrinafu 的帖子

但我英文不好所以都要靠升學顧問幫助

helenmonmon 發表於 19-3-21 17:21

但我英文不好所以都要靠升學顧問幫助

唔緊要的 , 找升學Agent 都是幫到手 , 我女申請英國學校時 , 其實都有一間心儀學校 ,又要通過考試、面試 ,加上阿女是中文小學都未必收的 , 所以找Agent 都搵多幾間 ,加上入學試可在Agent 做卷,不用到英國文化協會租場考試。 考3間學校 入學試卷都2天全日 。
又去到某些Agent 直頭話我女唔會入到呢間學校 , 無謂浪費金錢去申請入學考試。 再推介D三線學校 。
所以搵多幾間下,了解多D  ,呢D功夫和時間唔少得 。

你囡囡已到海外留學❓

helenmonmon 發表於 19-3-21 18:02

你囡囡已到海外留學❓

今年第3個學年啦 ,11歲時過去讀Y7 .

回覆 helenmonmon 的帖子

本身囡囡成績都是中下游,難免英文考試會取得不理想的成績影響到海外升學考試,但Agent話 希望面試能夠順利,但我仲末心儀的中學

回覆 helenmonmon 的帖子

我是提早兩年準備,先找Agent 說明自己嘅要求,預算。Agent 會給符合預算及要求嘅清單,從清單上的資料上學校網了解學校嘅辦學理念、學生國籍比例、學校評估報告。
比較完揀選辦學、寄宿等照顧較好,又符合自己教育概念嘅學校。跟住搵Agent 幫手約參觀,自己親身去學校睇周圍環境、設施,同接待嘅行政人員了解學校應對問題嘅處理等。
從中選出一間最合適嘅,安排個囡入去體驗住一晚,由個囡決定是否適應到外國讀同間學校。
因為我選擇嘅學校唔使考入學試,所以,比較直接。若要考試,流程可能唔同

回覆 erniekwok 的帖子

感謝🙏🏼你的詳細資料,我諗自己也要預多少少時間準備資料和看看各間的中學比較,此終在外地找一間學校也不是容易的事,看「升學中心」網站通常都是讚美學校很少知道負評,希望多一點看看BK的「海外升學」留言再比較一下😅
‹ 上一主題|下一主題