用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

00000 [複製鏈接]

醒目開學勳章

0    0    0    0

ivanbb 發表於 19-4-8 17:17
小朋友有ADHD, 雖然無影響上堂, 已經控制到無出位, 但好易衝動及悶就不能安坐, 本身讀書成續很好, 如比你地 ...

返學ok即是冇功能障礙,應該不會確診為ADHD, 如果係私家醫生建議,要睇清楚醫生是否為自己利益而開藥。其實小朋友有乜問題你覺得要食藥呢?

醒目開學勳章

回覆 tcbobo 的帖子

係政府醫生確診佢係ADHD, 佢係學校都有衝動行為, 例如電腦堂, 會攪人地部電腦, 老師叫了佢都要攪攪震, 有時上堂悶, 佢又攪下筆袋之類...和同學相處會因為佢專注力唔夠, 玩一陣悶就走開, 係屋企就食餐飯都周身郁, 上興趣班的時間, 一大班人, 佢就會唔專注聽教練講野等等

醒目開學勳章 貢獻勳章

早前聽過一位EP嘅talk,關係雙重特殊資優,亦有提到ADHD同食藥問題

講者定期會同精神科醫生開會,佢地話:要食藥,就食新d嘅藥,side effect少d
至於食咗藥同唔食藥嘅分別,講者問過一個跟佢嘅case,個仔話:未食藥就會聽到好多聲音,無重點,但食咗藥就聽唔到background 嘅聲音,集中到

不過我估呢個case同樓主嗰個有d唔同...
恐龍家

ivanbb 發表於 19-4-9 12:19

係政府醫生確診佢係ADHD, 佢係學校都有衝動行為, 例如電腦堂, 會攪人地部電腦, 老師叫 ...

聽落好像是課程太淺令小孩覺得悶搞搞震,似資優多於ADHD喎。會不會試下一見佢唔專心就比個問題佢思考或研究?

醒目開學勳章

但係學校, 老師成日打來投訴佢攪攪震..我聽到電話聲都驚.. 其實好矛盾...唔知食藥會唔會幫到佢..但唔食藥對佢又係唔係好呢?? 讀書OK, 我和老公已經不停提住佢, 叫仔要忍住自己衝動, 但一陣佢又唔記得..

ivanbb 發表於 19-4-9 15:38

但係學校, 老師成日打來投訴佢攪攪震..我聽到電話聲都驚.. 其實好矛盾...唔知食藥會唔 ...

如果睇開政府醫生,就試下食藥睇下有無改善啦。一開始食的是Ritalin (4或8小時), 多副作用效力又短,如果醫生覺得食藥幫到手,但Ritalin 不理想,可能會開Concerta(12小時),副作用會少d,效果會好d。
如果食藥冇乜幫助,就可能要轉一間比較包容的學校。
ADHD小朋友大咗會定d,腦部發育追返就ok, 唔使太擔心。

小曳人 發表於 19-4-9 12:50
早前聽過一位EP嘅talk,關係雙重特殊資優,亦有提到ADHD同食藥問題

講者定期會同精神科醫生開會,佢地話: ...

朋友都有形容小孩未食藥時什麼都裝不入個腦,食咗就能專注聽到人講嘢。但如果小孩冇專注力問題(那些成績好的),只是過動周圍搞嘢,小孩可能會覺得隻藥整病佢,令佢唔舒服唔想郁,其實都幾慘...

ivanbb 發表於 19-4-9 15:38

但係學校, 老師成日打來投訴佢攪攪震..我聽到電話聲都驚.. 其實好矛盾...唔知食藥會唔 ...

我小兒和你的孩子有些相似,A仔但成绩好,暫不用吃藥但要一直覆诊mon住情況。小兒記性好,理解力強,是一點就明那種。他做adhd評估時做埋韋氏四版,頭3項很高分,但processing speed一项和其他差成20分,呢個significant difference令總分變咗meaningless. 協康個心理医生睇完報告,話adhd小朋友一般processing speed係差D,小學課程淺,就算上堂唔專心,如果學習能力高,係可以compensate到adhd嘅down side。但上到中學就未必會咁顺利,所以要一直mon住。

小兒time management差,唔專心,無乜條理,確诊後有上行為治療針對呢D問題,在家也一直有train,係慢慢見到進步,加上我初小開始教佢用D小techniques 幫自己温書/做卷,而家小四成绩都keep到,係時間控制仲未做得好。不妨了解吓你兒子成績好的原因,以及adhd對他其他方面的影響,再睇吓點幫佢overcome,食藥只係其中一種方法.
‹ 上一主題|下一主題