用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問 有冇 小學畢業 係要 一樣樂器 考試合格 先可以 升 ...
go

請問 有冇 小學畢業 係要 一樣樂器 考試合格 先可以 升中學? [複製鏈接]

聽說 有 學校 小二 要開始學 1 樣 樂器, 小六 考試 要 passed,先 可以 升 佢中學 ... 請問 有 那間要咁樣?係指 音小 only ?
   0    0    0    0

re  

回覆樓主:

有D學校小ㄧ已經要學

回覆 adriantai 的帖子

重點似乎係「一定要合格先至可以升中學呢句,咁應該係問所有一條龍」

回覆樓主:

係喎, 閲讀理解吾掂

醒目開學勳章 王國長老

龍校:無聽過呢種規定
非龍校:音樂要呈分,就算無硬性規定嘅學校都要吹木童笛(亦有聽過有學校話公平起見,識彈琴演奏級太屈機,一於齊齊吹木童笛),咁因演奏部分低分,就直接拉低呈分排名

非龍校,音樂就算唔合格都唔會畢唔到業,唔會無中學讀架,一定學校收,問題系乜學校啫

Charlotte_mom 發表於 19-6-16 15:14
龍校:無聽過呢種規定
非龍校:音樂要呈分,就算無硬性規定嘅學校都要吹木童笛(亦有聽過有學校話公平起見 ...
有幾間直資龍校, 音樂科唔合格係要班無得直升

官小我可以肯定呈分係分呢3部份考:

1. 樂理卷
2. 指定樂器: 牧童笛
3. 自選樂器 / 唱歌 (鋼琴都可以, 不過鋼琴同小提琴太多人識, 比較之下反而蝕底)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題