用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 分配一問
go

Band 分配一問 [複製鏈接]

舉一個extreme 情況,請教各位結果如何。謝謝

如小學A有99 位P6 生,上年結果估計Band 1/2/3 分別三份一人。
如今年頭50名學生接納直資學校,想問第51名學生會以band 1 或band 2 進行派位?
   0    0    0    0

behappydad 發表於 20-11-14 13:15

如小學A有99 位P6 生,上年結果估計Band 1/2/3 分別三份一人 ...

Band 2
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如小學A有99 位P6 生,上年結果估計Band 1/2/3 分別三份一人 ...

是Band 2。其他同校同學接納直資,不會提高你孩子在教育局的Banding。

回覆樓主:

只要有呈分
頭50名即使全部升讀非本地
第51名仍是B2

回覆 Poyau 的帖子

但band 1-3 應不是均等,以前有assessment話最多band 3 學生,是金字塔型。唔知你哋知唔知大概 band 1-3 所佔百分比如何?

alibabah 發表於 20-11-18 08:19
回覆 Poyau 的帖子

但band 1-3 應不是均等,以前有assessment話最多band 3 學生,是金字塔型。唔知你哋知 ...

睇咗EDB提供俾小六家長隻CD,講關於派位組別如何劃分個部分未?
無CD?唔緊要,EDB個網站都有得睇。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

會屬B2組別,但若然,呈1後頭嗰50名學生响呈2之前被直資取錄,又若他們多數人或至少有18人左右勁勁hea考呈2和呈3,咁响呈1排行第51名嘅學生有機會响呈2後嘅自行或呈3後嘅大抽獎跌入B1組別,因為第51名的學生會因為前過佢的同學hea考而讓他跳至更高名次,不再是51名的B2組別。

謝謝各位,明白了
‹ 上一主題|下一主題