用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 聖誕節假期留英
go

[英國] 聖誕節假期留英 [複製鏈接]

英國酒店lock down 期間酒店淨係可以比商務旅客住,check in時要出示公司信,噚晚訂左先知道。酒店職員話2/12後先知道會否改收旅客,煩惱中...
   3    0    0    0

我睇過一篇文章話tier 1 tier 2 酒店會開,即係 London 會開,Birmingham , Manchester etc 唔會。你去tier 3地方嗎?

咁大劑。我細女d同學嫌學校宿舍貴,話term break 出去租酒店住。不過學校5/12先要走,唔知佢地book 唔 book到。我女就一半時間去家姐度一半時間住宿舍。

回覆 wloi 的帖子

學校聖誕收費幾多?
住酒店又係幾多錢呢? 但酒店不包食物
出年考慮下

wloi 發表於 20-11-30 14:54
咁大劑。我細女d同學嫌學校宿舍貴,話term break 出去租酒店住。不過學校5/12先要走,唔知佢地book 唔 book ...

原來你女女的大學,在聖誕假期無收宿舍費?我孩子大學直接收 3x weeks宿舍費用,由9月尾至明年6月。我現在才知唔同大學有唔同收費方法,又學多一樣野。

TTEE1819 發表於 20-11-30 15:23
原來你女女的大學,在聖誕假期無收宿舍費?我孩子大學直接收 3x weeks宿舍費用,由9月尾至明年6月。我現在 ...

無呀,交學費時只收左 1個 term 住宿 ,GBP 1,xxx。放6星期假,所以全期住就再付 GBP 1,xxx到。無包餐,因為canteen員工都放假,不過可以去其他有廚房的宿舍煮食。

edithtsoi 發表於 20-11-30 15:15
回覆 wloi 的帖子

學校聖誕收費幾多?
係今年特事特辦先準留宿舍。以前係要房全清走行李或放迷你倉的。6星期, GBP 1,xxx

回覆 Chole 的帖子

聽講話2/12會轉tier 3,我女去倫敦。

王家爸爸    發表於 20-12-3 10:40

回覆 wloi 的帖子

不是不可以household mixing?

jj100c 發表於 20-11-30 23:26
回覆 wloi 的帖子

不是不可以household mixing?

我大女話佢同呀妹係同一個 household,一齊住無問題。而且,我細女5號先term break,到時都唔知咩措施。我細女話d 英國同學 term break都係回家,大部份都不是住大學所在城市

https://www.gov.uk/government/publications/guidance-on-shielding-and-protecting-extremely-vulnerable-persons-from-covid-19/cev-from-2-dec

2Dec 變番 tier system...亦會有幾日 Xmas bubbles.

我細女讀書城市係Tier 2, London 亦係 Tier 2

jj100c 發表於 20-11-30 23:24

https://www.theguardian.com/world/2020/nov/26/what-tier-am-i-in-covid-rules-coronavirus-lockdown-restrictions-england-local-map?CMP=Share_iOSApp_Other

倫敦不是tier 2嗎?我也訂了酒店,沒有收到通知要求公司證明。

你訂了那家酒店?酒店話要看星期三2/12才知道政府有沒有更改lock down情況。

回覆 wloi 的帖子

即係如果亞女同同學一起住就唔得?

jj100c 發表於 20-12-1 06:47
回覆 wloi 的帖子

即係如果亞女同同學一起住就唔得?
理論上呢,如果個同學在大學已經係同一個household就無問題,唔同household就唔得。不過,我真係唔知有無人去執法......

TTEE1819 發表於 20-11-30 15:23
原來你女女的大學,在聖誕假期無收宿舍費?我孩子大學直接收 3x weeks宿舍費用,由9月尾至明年6月。我現在 ...

我兩個仔大學無分假期,一收就全學年,所以今個聖誕唔返都有地方住。

Taimum 發表於 20-12-2 23:31
我兩個仔大學無分假期,一收就全學年,所以今個聖誕唔返都有地方住。

我仔都係。

我仔收44weeks宿費,全年唔返都可以

我女大學,以往係分3次交24星期宿舍費用。因為聖誕同復活節,宿舍會作其他用途,所以行李要全清。因為今年疫情關係,好多海外生都無法回家亦知學生難找地方住6星期,所以學校先特事特辦,准留低。宜家有疫苗打,可能復活節都要走,我都叫我女唔好買咁多野,免得到時自己煩。

jj100c 發表於 20-11-30 23:24

我小朋友都係,唔返香港,去倫敦玩;可能疫情關係,啲租好平。

回覆 康媽 的帖子

我仔間都係交44星期宿費
‹ 上一主題|下一主題