用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Monkey tree 好嗎?
go

Monkey tree 好嗎? [複製鏈接]

想同仔仔報讀chat room.
   1    0    0    0

睇吓你要求d 咩。叫做係外籍老師教,可以壯下膽講但比起有d 其他補習學校唔算有系統。疫情前上了兩堂,之後上了兩堂zoom 冇再讀。

要求外籍老師發音純正(印度音唔接受)我都知道佢d老師多南非人,南非音都好過印度音,甚至有英國老師(最buy呢樣)。同樣都係想佢多d機會講英文

mamiyau 發表於 21-3-22 22:57
要求外籍老師發音純正(印度音唔接受)我都知道佢d老師多南非人,南非音都好過印度音,甚至有英國老師(最b ...

要求純英國或美國口音真係要問清楚,試堂時聽清楚

學習語言需要時間. 如果每週只有一堂課,我認為最重要的是對孩子很有趣,他願意參加
如果他不怕說話和聽,那已經很好
聽,說,讀,寫

練膽就好,提升英語能力都係要one on one吧

popofat 發表於 21-3-22 23:33
要求純英國或美國口音真係要問清楚,試堂時聽清楚

咁, 就算英國或美國音, 佢地都分好多種口音.
以英國為例, 部份地區的口音, 英國人都唔想聽.
另外, 澳洲音亦有好重味澳洲味道.

其實, 南非口音無問題, 佢地英語系國家. 用英文溝通佢地毫無問題.

Venuskii 發表於 21-3-23 10:52
Train語境係好! 但實際要學到野就真係唔得。上左幾堂zoom都唔再上lu
最重要係有對手同佢講.
monkey tree, 同其他英文班都好, 最終咪同我地返十幾年係學校學英文一樣.....睇得, grammar 得.
但講, 聽就唔掂,   睇西片都係要追字幕

為咩國際學校貴, 但又唔係點上grammar, , 貴在同學都係講英文.....做成真英文語景.

回覆 airwalk 的帖子

睇學生幾受教、師資還可以的。Phonics 效果最好。

補習班追求口音係一個 false hope。小朋友系屋企講咩口音主導左成個結果。

我小朋友有一段時間係講菲律賓口音,甚至識得講幾句菲律賓話。依家playground language 係夾雜着港式、美式口音嘅英文。小朋友可以變得好快,視乎佢系邊度浸淫最多時間

調景嶺個間唔建議去
‹ 上一主題|下一主題