用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兒童哲學
go

兒童哲學 [複製鏈接]

香港有沒有兒童哲學課程?
如果有,可否分享一下!🙏🙏
   3    0    0    0

資優學苑有見過類似課程

Thank you for sharing!

evitasing 發表於 21-5-16 17:55
香港有沒有兒童哲學課程?
如果有,可否分享一下!🙏🙏
多大的小朋友?我知HKAGE時不時會有哲學類課程。

回覆 b3410 的帖子

其實小朋友還很细!但本身planning 唔讀幼稚園!想打好小朋友的學習/思維/邏輯的基礎,本身係想找猶太式havruta或類似socratic method /learning 的兒童課程!!但發覺香港應該唔會有這類課程!想再試下搵兒童哲學課程!如果無,會自己買以下書籍同小朋友適時分享:
兒童哲學書

1)
兒童哲學工作坊:35堂給孩子們的哲學課✔️✔️✔️

2)
法國兒童哲學教父✔️✔️✔️
兒童哲學智慧書——《我,是什麼?》《好和壞是什麼?》 《知識,是什麼?》《幸福是什麼?》《情感,是什麼?》《生活是什麼?》《自由,是什麼?》《社會,是什麼?》《藝術和美,是什麼?》

3)
影響孩子一生的慢思妙答✔️✔️✔️
兒童哲學(Philosophy for Childern, P4C)」由已故英國哲學家李普曼(Matthew Lipman) ✔️✔️✔️

好似而家唔記得係咪法國,兒童哲學喺教程嘅一部分... ...
另外,好似有個日本小朋友,好細個5/6歲已寫左一本好暢銷的哲學書... ...

請問什麼是HKAGE? 你們的哲學課程有簡介嗎?(其實我aim for好細個嘅,你唔介意可以分多啲或PM我!)🙏🙏🙏

Thanks for all sharing!

evitasing 發表於 21-5-18 23:08

其實小朋友還很细!但本身planning 唔讀幼稚園!想打好小朋友的學習/思維/邏輯的基礎, ...
幼稚園年齡階段的小朋友,我真係唔清楚。HKAGE是香港資優學苑,應該目標係10歲/小四 以上的同學。
可能自己睇書/網上資源?

Thanks🙏🙏🙏!
‹ 上一主題|下一主題