用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 萊茵vsSC
go

萊茵vsSC [複製鏈接]

幫人問,如家住元朗,元朗萊茵及九龍塘SC都收了K1 am, 會點選擇?男仔大B活潑好動坐不定,記憶力超好,說話咬字較弱(例如:已懂唸誦很多首唐詩,但咬字不正)   將來希望入讀直資私小,如考不到都希望入讀地區名津校(大抽獎唔得都希望叩門得), 父母雙職,小朋友主要老人家工人湊,平日不能製造良好的英文語境,所以希望在學校可以補家庭的不足。
   1    0    0    0

回覆樓主:

我上年係萊恩pn zoom, 讀左一個月,收到sc call,  之後就quit左萊恩。
可以分享少少係兩間教學模式好唔同。sc係活動/thematic base,  去到pn 11/12月先教中文認單字。英文成年都係以故事形式學vocab... 你可以話佢唔systematic但小朋友又真係會學到記到。
萊恩pn 一開波就學phonics,  abc咁教。小朋友我覺得就吸收到5成啦。中文第一個月就會教筆順用手指寫字。
至于揀邊間,其實好睇你自己想升邊間小學,萊恩年年都有公佈自己p1 結果,如果已經係你心水,就唔需要跨區出去。畢竟小朋友每日跨區咁軟都好攰,重要安排時間上eca... 如果真係aim 外區名小,就肯定係sc啦

回覆樓主:

唔記得提,sc pn英文語景係無得彈。可能我小朋友本身英文唔錯,老師好早就同我地講要佢full sentence答問題。其它小朋友都catch up得好好,好快。如果我小朋友繼續讀sc,我會幫小朋友報英文drama,而唔係傳統個d英文補習班。
我只上過萊恩一個月comment 唔到小朋友英文會有幾好/唔好。不過我聽人講,萊恩d 小朋友都會外報英文,因為學校好谷,教得快 (要趕住考cambridge) ,小朋友一跟唔到,唯有外補。

enna_tm 發表於 21-7-2 09:50
唔記得提,sc pn英文語景係無得彈。可能我小朋友本身英文唔錯,老師好早就同我地講要佢full sentence答問題 ...

多謝你呀~你解說得好詳細
‹ 上一主題|下一主題