用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFCS 定CANOSSA SCHOOL HK好
go

SFCS 定CANOSSA SCHOOL HK好 [複製鏈接]

我女而家小4, 現在學校都算HAPPY SCHOOL ! HOMEWORK 唔多, 課程可接受但唔係淺...個女成績普通...因為想有中學BACKUP, 所以想幫個女轉校 ; 諗緊 SFCS 定CANOSSA SCHOOL HK
好?

想睇下D用家媽媽覺得呢兩間學校 (課程程度, 功課量, 師資等) 如何 ?   

P.S.  我暫時認為 SFCS 可能適合我女多D .....

3    0    0    0

回覆樓主:

個人鐘意Canossa HK, 感覺SFCS好嚴校舍細

hoiman0305 發表於 21-9-2 11:29
我女而家小4, 現在學校都算HAPPY SCHOOL ! HOMEWORK 唔多, 課程可接受但唔係淺...個女成績普通...因為想有 ...
要插班呢兩間都唔會係首選啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-3 09:24
要插班呢兩間都唔會係首選啦!

點解?

兩間比較,CC係聯繫,SF係直屬,係派位機制下嘅統一階段,直屬可以保留85%比小學部,聯繫只可以有25%。CC學生人數比SF又多啲~~~

我多年前去過兩校嘅運動會,CC比SF仲靜啲,唔覺SF會比CC嚴啲,只比較呢兩間小學~~~

mcl203 發表於 21-9-3 09:30
兩間比較,CC係聯繫,SF係直屬,係派位機制下嘅統一階段,直屬可以保留85%比小學部,聯繫只可以有25%。CC學 ...

但課程,功課量等,你又知唔知?

hoiman0305 發表於 21-9-3 09:43
但課程,功課量等,你又知唔知?

咁又唔知喎。以前識幾位SF生,又唔覺佢哋對功課好大壓力噃。又似乎,SF水平係稍高於CC,你自己可以參考下升中成績。不過,若如你自己所指,囡囡估計成績平平,SF直升保障大好多。但若不幸最終係本區B3水平,灣仔B2中學係少嘅,校網B1學術水平比東區高不少。不過,若係居住於東區,小6升中時先算~~~

直升其實都係要睇呈分試,對嗎?若達唔到水平一樣直升晤到?

mcl203 發表於 21-9-3 09:52
咁又唔知喎。以前識幾位SF生,又唔覺佢哋對功課好大壓力噃。又似乎,SF水平係稍高於CC,你自己可以參考下 ...

hoiman0305 發表於 21-9-3 09:56

SF係B1中學,直屬和聯繫都係要達B2水平以上,仲唔算以經有明顯著數咗?所以咪話,若最終成為本區B3生,東區比灣仔好啲~~~

但又咁講,SF B3率唔會太高,咁成為少數民族嘅機會率,自己評估。又所以話,真係B3生,又住東區,升中咪申請返用東區校網囉~~~

mcl203 發表於 21-9-3 10:08
SF係B1中學,直屬和聯繫都係要達B2水平以上,仲唔算以經有明顯著數咗?所以咪話,若最終成為本區B3生,東 ...

我住灣仔區(emoji)

hoiman0305 發表於 21-9-3 10:10
我住灣仔區(emoji)

SF應該可以頭80%已經夠條件可以直升。自行決定~~~
‹ 上一主題|下一主題