用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS 小二想轉IS(劉平齋)
go

[小學] LS 小二想轉IS(劉平齋) [複製鏈接]

之前冇乜研究過,想知現在才去考機會很微嗎?會有位嗎?主要有興趣宣道會劉平齋國際學校,因學費各樣較相宜。或者有冇其他建議?感謝大家!
   2    0    0    0

回覆 terrenandtania 的帖子

可以試下,都有人插班的,我女讀緊G1,由PREP升上去,整體滿意

值得試,應該已經open下一學年嘅admission了,但今學年開學只一個月,插班即轉或者都有可能。
小朋友剛讀prep一個月,我地一家都十分喜歡學校。老師校長職員都非常有愛心同耐性,唔係呵bb氹bb嗰種,而係教佢地裝備佢地成為一個能夠自學自理,而且守禮善良嘅人。我係非常感謝老師令我小朋友係呢一個月成長咗好多好多。

我個人覺得,學術品德愛心上都冇咩可以挑剔。爸媽可能會考慮嘅就係冇gurantee一條龍,student mix比較local,部分家長只想英制美制IB而呢度係加制。

想問下中學多數會去邊呢?

terrenandtania 發表於 21-9-27 10:32
想問下中學多數會去邊呢?

開校只是幾年,未有畢業生呢!

前幾年大裝修,將所有學生送哂去cais,可能你要睇返嗰邊升中點,九龍城呢邊上年reopen,學生收到G4。
btw, 學校嚟緊慶祝30th anniversary

原來係咁!我仲以為cais係全新招生, 九龍城係舊校添
咁但係兩間沒有關係?debenture爭咁遠嘅

Mandy201610 發表於 21-9-28 07:48

前幾年大裝修,將所有學生送哂去cais,可能你要睇返嗰邊升中點,九龍城呢邊上 ...

雖然兩間都係宣道會,但係都有很多不同,畢業生去向參考價值唔高。

Cais可以直上, 但同capcl冇聯系。雖然都係aberta,  但capcl強調bilingual,  連數學都中文教,非常不同。另外收生嘅mix,  入學年齡cutoff都唔同,最好真係當兩間獨立學校來睇好d.

兩校不是一條龍直屬的,debenture差價我估計反映係校園size, & thro train~

回覆 bbba05 的帖子

樓主問的是中學會去邊,我諗俾完整而相關嘅資料對佢考慮是否入讀會有幫助😊

Mandy201610 發表於 21-9-26 23:34

值得試,應該已經open下一學年嘅admission了,但今學年開學只一個月,插班即 ...

請問功課量怎樣?

回覆 一一媽814 的帖子

我女讀G1,功課唔多,好多時都係得一兩樣寫下字,有時有d網上功課,而家每星期都會默10個英文單字,中文由開學到而家都只係默過兩次,都係幾個詞語同幾句,有4次考試,有範圍,但除左中文數學有教科書,其他都無,所以可以話無咩好溫

我小朋友prep, 同樓上g1姐姐差不多,三幾日有一兩張工作紙,或者online功課, 不過我地未有默書 評估都係一樣,一年四次中數,其他8科都冇嘢好温,老師堂上已經幫佢地攪掂哂

回覆 Mandy201610 的帖子

可以分享下面試要求嗎?考慮幫小朋友出年報PRE, THANK YOU!

回覆 fayewong456 的帖子

想當年阿女面試PREP時佢話好簡單,叫佢地聽故事再回答問題,又有玩玩具個D,唱下歌,寫好似寫下自己個英文名,大致上咁上下。

面試係簡單嘢,同校長英文對答下咁,我小朋友in時玩得好開心,話非常鐘意呢間學校同校長,一定要係度返學,到現在為止都係超級鐘意

Mandy201610 發表於 21-11-15 16:35

面試係簡單嘢,同校長英文對答下咁,我小朋友in時玩得好開心,話非常鐘意呢間學 ...

可否分享多少少學校生活?

係你主post覆咗,希望幫到你,你睇睇仲有咩想知~ 另外學校有school tour,可以去校網報啊~

Mandy201610 發表於 21-11-27 20:03

係你主post覆咗,希望幫到你,你睇睇仲有咩想知~ 另外學校有school tour,可以去校 ...

多謝你詳細嘅分享呀,我今日就剛剛去完school tour 諗緊報唔報名(emoji)

咁啱嘅,我都介紹咗朋友一家今日去tour戴頭盔先,揀學校係好個人嘅,要互相適合先得。
我自己就覺得教學同教做人都冇咩可以挑剔,價錢都好合理。主要要考慮係你會唔會好想要龍,好想小學就要ib,同好介意冇乜其他種族小朋友(mix係有嘅,其他又真係少啲)
‹ 上一主題|下一主題