用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 12至17歲暑假回港打針問題
go

[英國] 12至17歲暑假回港打針問題 [複製鏈接]

剛剛看到新聞話政府調整「疫苗通行證」下適用於12至17歲青少年的完成接種疫苗定義。4月30至6月29日,青少年若已接種第一針、而未滿6個月仍然有效;若已滿6個月,則須接種第二劑才有效。到第三階段、即6月30日之後,青少年如已滿九個月,則須接種第三針,才能滿足完成接種定義

擔心呢個定義會否update落入境香港嘅完成接種定義,英國又唔似會推12至17的第3針,咁即係要趕在6月29或之前抵港才算是安全?!
   2    0    0    0

我都有咁嘅擔心,我仔六月廿幾號滿18歲,如果未打booster 唔知可唔可以入境,但係宜家12-17 學校又未安排打。

一月未返去之前喺HK vaccination center 又話未夠18歲唔俾打。

Chole 發表於 22-3-5 12:02
我都有咁嘅擔心,我仔六月廿幾號滿18歲,如果未打booster 唔知可唔可以入境,但係宜家12-17 學校又未安排打 ...

政府暫時好似係6月30日起才開始要求3針,不過政府d野話變就變,真係白頭髮都多幾條

我希望入境要求唔好跟個疫苗護照嘅完成接種要求,真係比條生路d留學生行吓啦

sp3014 發表於 22-3-5 12:09
政府暫時好似係6月30日起才開始要求3針,不過政府d野話變就變,真係白頭髮都多幾條

我希望入境要求唔好跟 ...

亞仔有field trip,要七月頭至可以返。

如果佢等夠18歲打booster 返嚟又唔夠14日。

Chole 發表於 22-3-5 12:13

如果有得打,梗係打咗先,政府真係話變就變,突然為谷針再改都真係唔出奇

sp3014 發表於 22-3-5 12:17
如果有得打,梗係打咗先,政府真係話變就變,突然為谷針再改都真係唔出奇
...

Yes。

Guidelines 話12-17歲打兩針,不過我啱啱試吓book ,又好似得喎。咁安排佢Easter holiday 打啦!

Chole 發表於 22-3-5 12:13

我記憶中,16歲已經可以在UK打booster, 你可以問問學校幾時打,如果無明確日子,會唔會考慮叫你孩子自己上網book,自己去打?

Chole 發表於 22-3-5 12:30
Yes。

Guidelines 話12-17歲打兩針,不過我啱啱試吓book ,又好似得喎。咁安排佢Easter holiday 打啦!

係打得,幾個星期前已公布左16 to 18可以打booster,我孩子都準備在coming holidays 打booster。

TTEE1819 發表於 22-3-5 12:39
係打得,幾個星期前已公布左16 to 18可以打booster,我孩子都準備在coming holidays 打booster。
...

I see.  Thanks!

16歲可打第三針啦,呀仔學校話可以安排

幸福花海 發表於 22-3-5 12:54
16歲可打第三針啦,呀仔學校話可以安排

學校安排打,最好,方便學生。

回覆 TTEE1819 的帖子

請問係邊度book?

Bingwei 發表於 22-3-5 18:12

請問係邊度book?

在google 打 NHS booster booking, 即出條NHS link,內有"booking" 和 "find a walk-in centre" 。你試試呀

好的,謝謝你。

回覆樓主:

孩子已接種2劑疫苗,最近half term break 快測感染了 Covid-19。回港是否可以豁免接種第三劑疫苗呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

回覆樓主:

其實現在都未release 個territory ban, 所以都唔知政府放番入境時會點玩

不過現在香港個疫苗護照話感染過可當第3針,唔知將來個入境要求比唔比同埋唔知會要求d咩證明,總之都係見步行步

FionaBB 發表於 22-3-13 18:50
孩子已接種2劑疫苗,最近half term break 快測感染了 Covid-19。回港是否可以豁免接種第三劑疫苗呢?
...
https://www.info.gov.hk/gia/general/202203/13/P2022031300311.htm
「簡單而言,免疫功能正常的人士如在受感染前已接種兩劑或以上的克爾來福或復必泰疫苗,康復後無須再次接種。未完成接種兩劑疫苗的人士,則可按其年齡及感染前曾接種的劑數,在康復後接種最多兩劑。

欲接種復必泰疫苗的5至17歲兒童及青少年,專家建議他們於康復後接種最多一劑,但可容許有個別需要者(例如到海外留學)在知情同意下於康復後接種第二劑復必泰疫苗。」

2022年3月13日(星期日)
香港時間15時00分

sp3014 發表於 22-3-13 19:07
其實現在都未release 個territory ban, 所以都唔知政府放番入境時會點玩

不過現在香港個疫苗護 ...

很苦惱(emoji)

fefemom 發表於 22-3-13 20:51
https://www.info.gov.hk/gia/general/202203/13/P2022031300311.htm
「簡單而言,免疫功能正常的人士如在 ...

謝謝你的資料。

fefemom    發表於 22-3-13 21:04

其實照而家情況睇怕暑假都未開返航班比留學生返香港,仲要好多隔離酒店比政府徵用咗,點返?
‹ 上一主題|下一主題