用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考完直私後才知道的美麗誤會
go

考完直私後才知道的美麗誤會 [複製鏈接]

考完直私後才知道的美麗誤會
1. 多間直私校長接受訪問表示小朋友面試最重要是要展現童真,佢地唔係要收最叻,曾經真係相信。其實有童真,那就是一般小朋友都已經有的特質,但很多學校就是要在幾千人中找百幾個有非一般的特質
2. 馬騮山隔離間私校校長更曾表示過,每個小朋友在佢眼中都一樣,如果可以,最希望可以抽籤收小朋友,如果係,又何必搞兩三場面試
3. 神校不會看家底、父母職業 (神校家長經常謙虛話自己只是普通家庭,其實每人對普通既標準都不一樣)
4. 拍片是要減輕家長和小朋友壓力
5. 拍片時希望看到小朋友最真實一面,學校建議不要操練
6. 學校不看重cert (不看重豬肉獎... 但如果是音樂或體育才能,能為校再添獎盃,真的會不看重嗎)
7. 學校表示看重家長誠意 (校長是不會知家長在群組內不停表示對學校安排不滿、亦不會知很多家長在得到offer後還在心大心細 vs 不同學校) ,其他waiting家長沒寫信都收call了,寫了求位信的waiting 最後亦得不到call

以上有感而發 ,不喜勿插

zaba    發表於 22-3-28 14:13
minichong28    發表於 22-3-28 12:35
   3    0    3    0

muimui125 發表於 22-3-27 10:22
1. 多間直私校長接受訪問表示小朋友面試最重要是要展現童真,佢地唔係要收最叻 ...

其實有啲校長講嘅嘢都啱嘅 ,只係可能有其他更優勢嘅特質揀上啫,唔好灰心,始終幼稚園階段仲太細,好多嘢未能夠完全 睇得清楚

童真我覺得好多學校係真係有睇既,我仔 in 神校真係答佢點解鍾意間學校係因為有好多樹葉執 好好玩 校長都笑

神校都真係有普通家庭,交緊 4份 1 學費,最難得無因為咁而唔收細佬,反而好多其他有捐錢同學細個個無收,都真係睇小朋友表現

至於音樂運動, 真係名校既話好多小一階段真係唔睇, 寧願小朋友大大下有番咁上下表現,佢先揀入學校都未遲,名校好多選擇 ,始終k3仲係太細 未見太多 認受性嘅成績

總之平常心 小一仲係開始階段,之後先慢慢見真章 小學插班仲有大把選擇,加油

1. 多間直私校長接受訪問表示小朋友面試最重要是要展現童真,佢地唔係要收最叻 ...
7 is so true!

平常心,身邊朋友仔女靠面試班考到入去,但讀得辛苦,成日鬧,為乜?選擇適合學校,小朋友先讀得開心。

Totally agree

我認為入神校除咗面試標青外,要適量運氣!

回覆樓主:

細路有童真, 校長有虛偽

#4 #5 純屬誤會拍片超大壓力, 更加睇唔到小朋友真嘅一面

#7 視乎邊間, 播道或者有d用掛..

7) 一定係。

jbbmom 發表於 22-3-29 00:45
#4 #5 純屬誤會拍片超大壓力, 更加睇唔到小朋友真嘅一面

#7 視乎邊間, 播道或者有d用掛..

播道不是,身邊好多朋友表示,一定同有無寫信無關係。

加油 , 我上一年考小學 , 已經明白d個道理 , 10間有8間 , 都是學術行先 , 而且要求小朋友的理解能力越強越好 , 不過 , 我無對小朋友抱太高要求 , 亦沒有考入神校 / 名小 , 只希望小朋友按自己的能力 , 入讀最適合佢的學校 , 保持有對學習的興趣 , 滿滿自信 , 就滿足了 !!

jbbmom    發表於 22-3-29 10:15

求位信,係呃人嘅。屋企人同幼稚園校長寫過求位信比聲稱好喜歡收信嘅播道。結果係無得interview 。其實,咩又係call waiting call名幼學生。她地諗住播道可以行路返學,夠近。

好在屋企人順利收到區內直資小學offer。

jbbmom    發表於 22-3-31 00:06

我覺得小學招生其實同公司招聘一模一樣

小學招生最關心的是 1. 目前小朋友嘅水平,同更重要嘅係 2. 預計六年後呈分試 / 十二年後小朋友嘅DSE 成績
因為呢個先係學校嘅生命線

公司關心新員工除了目前靚仔靚女與否,也關心能否長遠為公司帶來好處

講真好難因為一封家長信就改變校方內部排名呢
你公司都唔會因為求職者一封感謝信就改變排名吧

回覆樓主:

講得好
k2已經要學呢樣果樣, 一到k3就考小,大家都大壓力。
拍片,zoom ,二面三面
搞足成大半年, 一係就勁多offer, 一係就一個offer都無。
等自行, 等抽獎,仲有叩門。。。
真係好難得嘅經歷

Azzurro 發表於 22-3-30 14:58
我覺得小學招生其實同公司招聘一模一樣

小學招生最關心的是 1. 目前小朋友嘅水平,同更重要嘅係 2. 預計六 ...
請問會怎樣看到六年後呈分,十二年後DSE表現? 是否要表現成熟同好淡定,書生型?

yin0101 發表於 22-3-31 08:09
請問會怎樣看到六年後呈分,十二年後DSE表現? 是否要表現成熟同好淡定,書生型? ...

從學校角度的話,可能會考慮:

1. 家庭住址:地址差的話 (例如我。。),比得起學費嗎?定係黎練習面試,黎參觀校園?以後比得起興趣班,遊學團費用嗎?以後唔係要申請助學金啊?
2. 父母背景:背景差的話,以後能否日日係家中學術助攻?
3. 小朋友簡歷:文筆差的話,不論中文英文簡歷寫得語法錯,唔地道,父母是否學歷見識一般?

我完全理解學校嘅顧慮。。
家長多從校方角度睇,就會好過啲。雙方需求完全唔一樣。

回覆 muimui125 的帖子

千祈唔好灰心,考小一只係人生一個小階段。
好似我個仔咁,優點係斯文、好學、勇於嘗試、聽話,我唔係偏心,我覺得老師教著呢啲小朋友一定有滿足感,事實亦證明咗係咁。

可惜,佢本身真係唔係好叻,行出嚟冇台型,內向、冇自信心同語言組織能力比較差,呢啲全部係小一interview大忌。

但我自己心諗,佢嘅優點其實已經令我讀書唔使勞氣,隨時小學都可以自動自覺溫書同做功課,其實咁已經好夠啦。

天生我才必有用,每個人也有優缺點,咁啱佢嘅優點係interview嗰十分鐘發揮唔到都冇辦法,但人生路漫長,只要有心,小朋友一樣可以茁壯成長,加油呀!!!

purinwun 發表於 22-3-27 13:05
平常心,身邊朋友仔女靠面試班考到入去,但讀得辛苦,成日鬧,為乜?選擇適合學校,小朋友先讀得開心。 ...

對,識人帶小朋友考到貴價名幼,喺我心目中佢培訓到小朋友18般武藝,學10幾樣嘢,考足certs,最後升小一一間私直都考唔到。

到大抽獎抽到名小學,佢自己話日日因學業鬧小朋友,依家佢又唔肯做功課...

人生很漫長,別氣餒,最緊要親子關係好、錫父母。

回覆樓主:

2嗰間個校長話, 教學時唔著重成績,但就成日標榜自己年年出幾多個高分狀元榜眼探花... 意思係唔係要家長自己操,所以, interview揀學生嘅特質,係揀識操細路嘅家長,自己返屋企攪掂佢。

同意童真好重要,不少家長以為小朋友上面試班便可以增加取錄的機會,結果小朋友面試時只會如機械人一樣「背出」面試班教的「指定答案」,結果弄巧成拙
‹ 上一主題|下一主題