用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Shatin Junior VS Kennedy School
go

[小學] ESF Shatin Junior VS Kennedy School [複製鏈接]

本身在港島ESF讀緊K,近Kennedy School, 不過可能會搬去沙田,想比較下2間小學和2間就近的中學邊間好D,各有什麼特色,自己暫時對ESF 小學一無所知。

另外,沙田小學school zone包括全新界,會否求多於供,搬左去但入唔到?
   0    0    0    1

chichi730 發表於 22-12-17 03:18
本身在港島ESF讀緊K,近Kennedy School, 不過可能會搬去沙田,想比較下2間小學和2間就近的中學邊間好D,各 ...

如果冇Foreign Passport,好大機會入唔到Shatin junior,ESF幼稚園生都係咁,因為太多人報。
RCHK會唔會考慮?

ESF的小學和中學其實硬件軟件差唔多,大家都會遇到好嘅或無咁好嘅老師,資源管理大家不相伯仲,好多時候一間學校嘅老師幾年後又會係另一間嘅校長。

Shatin College 的IBDP 成績keep住呢幾年都好好,因此也吸引成績好嘅學生插入去;循環效應,自然成績又會好啲。

因此不應太衝動搬去沙田區,因Y1競爭會好大。反而入讀其他ESF 小學後才搬屋Transfer, 成功機會大啲。

回覆 mandy_ng207 的帖子

入唔到係咪會派去2nd choice?ESF K上去都係有priority之分? 唔係random?

RCHK貴d,雖然近99屋企,但vs Shatin Junior除左中文優勝d仲有咩好?

回覆 Radiomama 的帖子

Transfer點玩法?要讀左一段時間先轉嗎?知道除沙田,邊間ESF小學都好嗎?Kennedy好嗎?

計school of zone , SJS 應該收 TY & WKS 兩間幼稚園都收唔哂

chichi730 發表於 22-12-19 01:09

RCHK貴d,雖然近99屋企,但vs Shatin Junior除左中文優勝d仲有咩好? ...

兩間學校各有特色,睇吓你鍾意乜嘢,最好都係K2時去學校參觀再決定。

chichi730 發表於 22-12-19 01:11

Transfer點玩法?要讀左一段時間先轉嗎?知道除沙田,邊間ESF小學都好嗎?Kennedy好 ...

呢啲問題坦白講有啲難答⋯⋯一間學校好唔好係睇家長同學生嘅需要,我覺得好你又未必覺得好。如果有興趣了解Kennedy School,何不參觀吓開放日?另外ESF算係國際學校中比較平嘅選擇,要有心理準備未必咁完美,但係佢始終都有佢嘅fans。

chichi730 發表於 22-12-19 01:11

Transfer點玩法?要讀左一段時間先轉嗎?知道除沙田,邊間ESF小學都好嗎?Kennedy好 ...

你既然已在ESF 幼稚園,不妨多點了解ESF這個機構及文化。網上問路只是大概,每人的經驗不同,好難答到你的提問。認識朋友子女在Kennedy就讀,跟我存在RC的經驗其實差唔多。

Transfer 係ESF提供俾學生的方便,當然仍要睇心儀學校有位啦!

‹ 上一主題|下一主題