用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 igcse 分開幾個考期 vs 一次過考
發新帖回覆
go

[中學] igcse 分開幾個考期 vs 一次過考 [複製鏈接]

今日同家長朋友交流,佢話我知佢個細路間國際學校分咗三個考期考唔同科,分別Y10考EFL ,Y11Jan考Maths,Y11May考餘下所有科。。。聽落學校安排都唔錯喎。。。。可分散考試壓力之餘,如果有失手,都可以考多次。
相對小兒就讀嗰間,所有科目一炮過都是2023May呢個考期,有啲科目重叠同一日,更甚的是重叠埋時間。
反覆思考,這種分段考試安排對未來,例如,申請大學,會否影響嘅呢?
   2    0    0    0

Mommy-Maggie 發表於 23-5-18 13:19
今日同家長朋友交流,佢話我知佢個細路間國際學校分咗三個考期考唔同科,分別Y10考EFL ,Y11Jan考Maths,Y1 ...
英國嘅學校係唔會鼓勵/容許學生分開幾個考期去考GCSE嘅,因為其中一個考試嘅目的正正就係要睇下學生可否同時應付10科8科唔同類型嘅考試,萬一失手想重考亦會可以清楚分別。

我都喺唔同場合講過,iGCSE/GCSE考得好對入大學係冇幫助嘅。但係,如果考得唔好,或者拆開分幾個考期考,反而就會有反效果,會減印象分添。

如果真係咁著數,點解唔係人人都做緊?我諗冇學校會專登玩佢啲學生啩?

當然如果你都唔諗住申請英國大學,咁我諗關係不大。

beastiebistro 發表於 23-5-18 13:57
英國嘅學校係唔會鼓勵/容許學生分開幾個考期去考GCSE嘅,因為其中一個考試嘅目的正正就係要睇下學生可否同 ...

Thank you beastiebistro
呢間國際學校咁安排學生考幾個考期咪好似害咗班學生。

Mommy-Maggie 發表於 23-5-18 14:36
Thank you beastiebistro
呢間國際學校咁安排學生考幾個考期咪好似害咗班學生。
每間學校有佢自己考慮啦,我唔評論佢諗法喇。都係嗰句,如果報英國大學,iGCSE 重要性幾乎係零。如果報香港大學,直頭係零。咁都唔可以話害啲學生嘅...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊