用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 24-25音小面試
發新帖回覆
go

24-25音小面試 [複製鏈接]

有冇小朋友剛剛參加左6月份既音小面試,感覺老師好有愛心,好nice!
大家知道小一有幾多學位嗎? 唔知機會大唔大,果日紅雨都好多小朋友面試
   1    0    0    0

朋友係用家,覺得好差。
學術唔得冇樣野得
連號稱嘅强項 音樂校際比賽都冇影。睇下人哋德望、宣道、英華
只係做兩樣嘢:收錢,傳教

回覆樓主:

中學唔系b1b嗎?見佢dse成績幾好喎

我覺得好好喎,老師好有愛,關顧,包容,有耐性。中英文課程用校本,好有心思,
平時有活動堂,試後活動都好好玩 :)

回覆 bsbj 的帖子

同埋,如果唔係好高好高要求,好多朋友仔話音中DSE其實唔失禮!

「老師有愛心」這種美譽,在 EK 並不陌生,好多津校甚至「寶校」都曾經得過這種誇獎。
以音小呢個收費嚟計,我朋友難到只可以有呢啲咁基本既要求?

我其實只係路過,不過既然你提起 DSE我就去佢地 website check 完全搵唔到 DSE 成績渦.
所有 B1A-B1C 學校都會 post 佢哋既 DSE 成績,不過我幫你講埋啦,「有 D 學校唔鍾意高調啫」反正這種藉口在 EK 很 common。

2022 DSE 音中成績之前有家長放了出來,有興趣音小的家長可以參考一下以下鏈結或如打不開,可在討論區›升中派位›2022收集 DSE 成績學校資料 Page 2 可找到。如想睇埋前幾年成績,BK 都有家長放過出來,家長可以自己搜尋一下。謝謝!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869526&extra=&page=2

另外, 有家長做了一個2022年有公報中、英、數5+的學校資料統計,都有ICQM音中的,有興趣音小都可以在以下鏈結或如打不開,可在討論區›升中派位›DSE 2022 中英數排名 中找一下。謝謝!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753&extra=page%3D3

Rhode 發表於 23-6-30 10:33
我其實只係路過,不過既然你提起 DSE,我就去佢地 website check 吓,完全搵唔到 DSE 成績渦.
所有 B1A-B1C ...

學校確實係唔高調,有同學中六巳經彈到通利琴行Steinway&son 舉辦演奏會,亦有不少同學係音樂上有出色表現,只是學校方向不會什麼都分享,甚至乎FB及IG也沒有。校長常教導我們孩子音樂不是用來比賽,從音樂學習堅毅及培養情商。

你個位朋友有幾積極投入學校?既然係咁差為什麼還要讀?

KidultMammy 發表於 23-9-27 09:31
學校確實係唔高調,有同學中六巳經彈到通利琴行Steinway&son 舉辦演奏會,亦有不少同學係音樂上有出色表現 ...

好認同你嘅講法, 處事低調, 而且成績真係唔差。 好欣賞學校嘅作風。
成日見到佢哋啲小朋友,都好乖好有禮貌

用家。

音小的程度不淺,如果小朋友跟得上,絕對是一間 band 1 小學,只是不用呈分及沒名次,發多少力由學生自己決定。

高小有文言文背默。

學費已經包了器樂堂,扣除了之後,其實學費和其他私小差不多。

學校非常低調,我估只是不想學生之間有比較。

依家咩年代…已經唔buy低調依套。不透明和不公開會令到坊間產生唔少誤解囉,阻礙街外人認識你間學校,keep住比人當係水泡…
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊