用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求問DBS 現讀生❗️
go

求問DBS 現讀生❗️ [複製鏈接]

請問男拔小DB的語境如何?

4    0    0    0

mimi_chc 發表於 23-12-24 08:50
請問男拔小DB的語境如何?

見DB website 上,NET Teachers 的數目又不是很多;如果家庭並不是英語為主,又 ...

我覺得口音唔native,但又幾流利自然,勝在大膽講果隻(P.S.家說廣東話,無外補)

Hello Hideseek, 多謝你回覆!

其實學費、歷史、名氣、圈子⋯已經是IS 都未必一定俾到(視乎邊間)

講英文能大膽、流利自然巳是十分好 !

回覆樓主:

班小朋友好些都是英文語境, 加上又係英文學校, 再加上強大嘅自信心, 耳濡目染, 日講夜講, 流利又自然, 平日交談, 傾電話, online games, 全部都係英文

mimi_chc 發表於 23-12-26 00:59
Hello Hideseek, 多謝你回覆!

其實學費、歷史、名氣、圈子⋯已經是IS 都未必一定俾到(視乎邊間)

DBS學生特質就是有自信(有時是太自信)、大膽

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔係DB現讀生,兩個仔讀男津,一星期一堂NET 教嘅英文小組學phonics 到writing,6年後,去到蘇格蘭英文只係要適應"聽" 蘇格蘭口音,講完全無問題,亦唔係太過HK口音

神津學生都做到,神直家長要擔心??? 有錢俾學費,無錢出去一星期上一堂英文?

另外,孩子口音唔駛太認真,我大仔小一已經學識見人講人話 (港式英語),見鬼講鬼話 (不過佢本身係有語言天份,可以自學外語嘅人)

你想孩子口音好,睇多d鬼人 youtube/ video 都可以,亦可以試埋學外語

twhkleung    發表於 23-12-28 05:22
恐龍家

小曳人 發表於 23-12-26 15:28
唔係DB現讀生,兩個仔讀神津,一星期一堂NET 教嘅英文小組學phonics 到writing,6年後,去到蘇格蘭英文只係 ...

甚麼是神津

個人覺得….

1. native 口音唔係跟net teacher 上堂就學到, 係要融入生活才可以學得到用得到, 所以家庭語境方為重要, 冇得強求

2. 廣東話都有地方口音, 冇話native or not, 英文也一樣, 講得自在, 聽又舒服, 流暢唔做作便可

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jean1769 發表於 23-12-26 16:20
甚麼是神津

咁,男津囉~
其實點叫我無所謂,以為好多人喜歡咁叫咋

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我諗 DB 請老師,都唔會輕易請一個好重香港口音嘅老師,唔驚家長投訴咩就算家長唔投訴,班小朋友都會笑佢,個老師都要好厚面皮先可以頂得順繼續教書

鬼佬名唔一定係 NET,香港人唔一定英文講得唔好。

你仔學校絕對係神津,信神嘅津貼學校

小曳人    發表於 23-12-28 05:44

唔係DB現讀生,兩個仔讀男津,一星期一堂NET 教嘅英文小組學phonics 到writing,6年後,去到蘇格蘭英文只係 ...

如果學校沒有語境, 例如: 有部分同學圈休閒時說英語, 其實一星期一天NET沒什麼作用!

但直資, 包括一些新型直資, 是有一圈同學慣用英語, 即是說溜咀, 說休閒興趣用英語較順口的一群! 如果細路本身在幼稚園階段有語境英語不錯, 是有機會保持的! 但如果本身英語一般般, 在沒有全英語環境是很難改善!

1998Ruby1998 發表於 23-12-27 14:50
回覆 小曳人 的帖子

我諗 DB 請老師,都唔會輕易請一個好重香港口音嘅老師,唔驚家長投訴咩就算家長唔投訴 ...

咁友真係, 呀仔中學時返泥講, 個Sci老師好慘, d同學成日靜雞雞笑佢d英文好重港式口音

hideseek 發表於 23-12-26 13:14

DBS學生特質就是有自信(有時是太自信)、大膽
個friend 向covid前果個summar請左個學生(DSE刚畢業)做,就係見佢DB, interview時好有自信, 英文又超流利, 但不久朋友講佢over commit得好西利, 佢propose左好多佢都要讚好既ideas, 但走前一個都deliver唔到, 咁當然好多因素包括experience, resources, 同個friend自己都有責任判斷可行性

唔係DB現讀生,兩個仔讀男津,一星期一堂NET 教嘅英文小組學phonics 到writing,6年後,去到蘇格蘭英文只係 ...
其實有左Youtube,如果有心, 真係英文可进步快好, 大把不同native口音任聽

小曳人    發表於 23-12-28 05:47

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 23-12-27 16:38
如果學校沒有語境, 例如: 有部分同學圈休閒時說英語, 其實一星期一天NET沒什麼作用!
係好過無
但當人問我點解細仔咁快適,我又只能夠講:佢一星期有一個鐘英文班

而且,佢又真係會用phonics 拼音,口音唔錯... 所以就算"無大用",都有少少用嘅

恐龍家

valentinored 發表於 23-12-26 18:05
個人覺得….

1. native 口音唔係跟net teacher 上堂就學到, 係要融入生活才可以學得到用得到, 所以家庭語 ...

應該看職業吧...

朋友在國外做文職, 遭遇電話中認出口音, 經驗深刻, 日後很介意口音...

反觀科技界, 印度口音一大堆, 誰人介意?

retriever 發表於 23-12-28 11:10
應該看職業吧...

朋友在國外做文職, 遭遇電話中認出口音, 經驗深刻, 日後很介意口音...
true

twhkleung 發表於 23-12-28 05:38
個friend 向covid前果個summar請左個學生(DSE刚畢業)做,就係見佢DB, interview時好有自信, 英文又超流利,  ...

呢D 咪係大家常吹捧既 "自信" 囉!

有朋友的口音,隨需要而轉,佢工作關係到處去開會,去到某個地方約一星期,自然就會轉左。。。
口音係咪有咁緊要,還是肯講肯試更加緊要?

阿仔上年係NET教,聼佢講英文堂紀律好差,今年轉了local的老師,我覺得佢好似認真d。所以好難講NET還是本地的老師好。三十幾個男仔,課堂一定好吵,老師惡小小先可以控制
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊