用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求問DBS 現讀生❗️
樓主: mimi_chc
go

求問DBS 現讀生❗️ [複製鏈接]

仔冇補習,靠煲YouTube,我仲要俾佢笑我啲英文冇佢講得咁好添 (emoji)
只要大膽肯講多啲就得,語言都係用嚟溝通,唔好咁介意口音嘅問題

Sunsun2021 發表於 23-12-29 10:31
阿仔上年係NET教,聼佢講英文堂紀律好差,今年轉了local的老師,我覺得佢好似認真d。所以好難講NET還是本地 ...

同意,外籍老師太善良,啲仔專係恰啲善良嘅老師 (emoji)

mimi_chc 發表於 23-12-24 08:50
請問男拔小DB的語境如何?

見DB website 上,NET Teachers 的數目又不是很多;如果家庭並不是英語為主,又 ...

DB 語境在於同學

我仔英文小一時可以話幾難聽 從來無補過英文,全靠係學校 d 同學日日講,好多同學好native,我仔又成日同 d French boys 同班.... 基本上出來玩/ 放學我見佢地都係全英文,幾年過去 咁我仔宜家都好敢講亦尚算流利了

我另一小朋友男津,語境可以話係一個天一個地,英文亦教得好麻麻

多謝各位樓主意見!正如樓上講,會鼓勵仔揀啲French boys / 傾向講英文嘅同學仔玩。

亦會放下界線,挑選一些YouTube給他看 - 各位有沒有好介紹?

Vana 發表於 23-12-29 21:09
DB 語境在於同學

我仔英文小一時可以話幾難聽  從來無補過英文,全靠係學校 d 同學日日講,好多同 ...

同French boys玩都應該好有幫助,不過,請問Chinese stream會同French stream一班嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊