用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學數學
發新帖回覆
go

小學數學 [複製鏈接]

請問大家有冇數學老師或者補習社推介, 而家p4 數學真系忽然之間深咗好多, 小朋友越計越亂, 好多唔小心嘅錯誤, 多謝大家
   1    0    0    0

概然大人都留意到小朋友弱項
最好自己找到原因再專注改善 (多數係初小已有問題)
你掉佢去補習都係瘋狂做作業
唔會幫你打好根基

TAIOU4 發表於 24-1-26 12:57
概自大人都留意到小朋友弱項
最好自己找到原因再專注改善 (多數係初小已有問題)
你掉佢去補習都係瘋狂做作 ...

你講得啱,我都嘗試自己跟進,但好似唔能夠跟足,佢好似(emoji)少少題型,已經轉唔到,真係好多唔小心,我都係叫佢係咁做練習,我都有啲覺得冇乜辦法

Kasiufung 發表於 24-1-26 20:18
你講得啱,我都嘗試自己跟進,但好似唔能夠跟足,佢好似(emoji)少少題型,已經轉唔到,真係好多唔小心,我 ...

你用心D留意下佢錯開D乜
除o左唔小心錯外
好多時係中文差唔識解題
中文問題中文解決

如果列完式先錯
可能要同佢狂做小二4則運算了

Kasiufung 發表於 24-1-26 11:12
請問大家有冇數學老師或者補習社推介, 而家p4 數學真系忽然之間深咗好多, 小朋友越計越亂, 好多唔小心嘅錯 ...

邊區?

回覆樓主:

我女小學都想搵 ,試過幾個私補唔得   唯有去補習社 ,但我女比教數感差 ,單對單 唔易搵

數學真係要明白理解先得,之前我小朋友掹車邊合格,之後去補習社補習遇到好老師,真係好用心去教,慢慢解釋,終於呈分上到A,當然要大家都努力啦,老師教明,小朋友也要做番回家練習比老師改同錯咗解釋,做多啲不同題型,知道數學中的蹺妙同技巧,就會計到啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)加油加油
[size=x-large]HERO~~BB~!!! :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D [size=medium]HEROHERO~~^_*

Kasiufung 發表於 24-1-26 11:12
請問大家有冇數學老師或者補習社推介, 而家p4 數學真系忽然之間深咗好多, 小朋友越計越亂, 好多唔小心嘅錯 ...

小學數學成績未如理想我覺得有幾個主要問題
(1)基本數感未夠、不小心、計得慢
(2)解題上的問題
(3)非計算上的問題,例如形狀、charts.
(4) 不明白數學原理,例如分數加減乘除可能會有些混亂。

小朋友去Kumon操了幾個月之後,每日做近100題數,數學成績已經可以維持我接受到的水平,測驗考試基本上不需要溫書。因為Kumon解決了問題(1), 小朋友上堂做功課可專心(2),(3)。(4)Kumon多做有幫助,但我都會自己教她幫她
學了一或半年Kumon小朋友在Kumon 學的已經超前了學校。當然除了Kumon,可能也有類似的數學補習應該可以做到類似的成效。小朋友自己多做也應該可以,大前提下要做極多,至數感改善、熟悉相關運算(例如加減乘除分數小數)。
到了P4有分數、小數…. 基礎打得好,多操練會有幫助。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊