用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教 灣仔 寶血小學 小四 用家
發新帖回覆
go

請教 灣仔 寶血小學 小四 用家 [複製鏈接]

朋友嘅仔想從內地插班到香港讀小五,插班需筆試。請問平時期末測驗,小四 中、英、數 有啲麼題型?
中文、英文 需要寫作文嗎?
謝謝

0    0    0    0

回覆樓主:

香港有些試卷谷或者facebook,會有分享試卷,你可以打聽下

回覆樓主:

試卷谷我試過問某幾間名校,他們都沒有,極受歡迎的名校或教淺考深那些可能大些機會有。但當然不妨一試。
這兩間(寶血和東華李賜豪)學校相信水平不會超級深。或者找相關學校的書單,買作業來做、買書來溫。其實大部份學校的中英數都差不多,也可以去買各大出版商的中英數練習來做都不會差太遠。
中文題型正常都是重組句子、閱讀理解、供詞填充、標點…..書局買的練習裏都有。
英文正常多是找錯、tenses, pronoun usage, preposition usage, reading comprehension… etc.
作文無人可以肯定回答,就算上年插班沒有不等於今年沒有,vice versa.

回覆 RainyRice 的帖子

寶血、李賜豪邊個學術好啲?
我聽港:寶入band1 40%+   李 30%+

show530 發表於 24-4-19 20:44

寶血、李賜豪邊個學術好啲?

根據口碑和升中數據似乎是跑馬地寶血好些。
這個列表的學生有過半數學生入band1,主要有聖公會鄧肇堅6,SPSS 6, 中基4,坑真4,港同3:
http://www.preciousbloodhv.edu.hk/tc/school.php?id=51

李賜豪升B1根據以下官網少過一半,主要聖公會鄧肇堅和St Francis:
https://www.twghlchps.edu.hk/tc/派位結果

RainyRice 發表於 24-4-19 20:59
根據口碑和升中數據似乎是跑馬地寶血好些。
這個列表的學生有過半數學生入band1,主要有聖公會鄧肇堅6,SP ...

寶血年級75人,點解P6升中42人?

show530 發表於 24-4-19 22:01
寶血年級75人,點解P6升中42人?

近年多人離開香港,而且內地有得考DSE,也聽過很多人回內地讀,例如深國交好似好受歡迎

多謝以上各位的分享。謝謝。

另外,想幫問下,圣公會圣雅各小學,同依兩間比,是否好啲?會更加難入?謝謝

lynnliang 發表於 24-4-22 10:46
多謝以上各位的分享。謝謝。

另外,想幫問下,圣公會圣雅各小學,同依兩間比,是否好啲?會更加難入?謝謝 ...

學校網頁顯示有70%升英文中學,但實際每間學校的數據不太清楚。70%應該比寶血(英中%要自己計算)和李賜豪(少於50%升英中)高。聖雅各的口碑都唔錯,大抽獎排乙一機會都幾大,因為很人都會先放聖若瑟、軒官,女仔有瑪利曼、聖保祿、聖方濟各。

https://www.skhsjps.edu.hk/zh_tw/site/view?name=升中派位

多謝。
朋友嘅小朋友係男仔。佢在內地英文學得淺些,佢擔心英文唔得
我都叫佢多試幾間。。

謝謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊