用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2b 學生入SMC - 求意見
go

Band 2b 學生入SMC - 求意見 [複製鏈接]

想請教下各位認識SMC家長意見!
因為自知小朋友成績稍遜,中強/英弱 (多數B),入SMC 是否適合?有D擔心會唔會長期包尾小朋友唔開心。同埋成績如果比較尾,學校方面支持夠嗎?會唔會有成績不佳被勸退的情況?

另外一方面,就係自知英文稍遜,但學校有好多NET 老師同語境好,可能會幫助到小朋友英語有改善。另外就係希望直資資源多,高中簡科方面是否比較有彈性,學校都會按學生意願盡量開班?

請指教!

1    0    0    0

glocatcat 發表於 24-4-24 13:24
因為自知小朋友成績稍遜,中強/英弱 (多數B),入SMC 是否適合?有D擔心會唔 ...
SMC 已經錄取了你兒子/女兒了嗎?

回覆 cherrieshum 的帖子

我聽阿女說,學校英文成績差的同學都是來自其他小學過來的,尤其Speaking方面,阿女小三時插班過來SMC,當時英文成績是低過平均線,經過兩年努力,才能達到高於平均線。我相信,如果SMC錄取,你兒子/女兒肯定有過人之處,不用太擔心。

因為自知小朋友成績稍遜,中強/英弱 (多數B),入SMC 是否適合?有D擔心會唔 ...
既然收左,還有5個月,努力學習!英文比中文易追,想學好英文,SMC是local school 中的不二之選。

擔心是正常的,同時也是推動力。

SMC直升那些大部份近乎NATIVE.

cherrieshum 發表於 24-4-24 13:36

我聽阿女說,學校英文成績差的同學都是來自其他小學過來的,尤其Speaking方面, ...

多謝你!

因為我地本身有一間不錯同適合小朋友的學校自行收了。但人望高處,所以SMC 收都想試。但怕做錯決定。

我想請問SMC 收band 2 生係咪每年都總會有好幾個?唔係非常少見?

我想知類似小朋友入去後會讀得好嗎?

glocatcat 發表於 24-4-24 13:49
多謝你!

因為我地本身有一間不錯同適合小朋友的學校自行收了。但人望高處,所以SMC 收都想試。但怕做錯 ...
正常情况下, b2生係比較难考到, 但每年依然有d机會的, 估你小朋友應有些特別, e.g., 有特異公能, In家長時表現特別好,又或者成績bias.
不过b2外來生入SMC成功例子也有不少, 小兒當年也只是b2成績入, 但經过4年SMC老師教導, 成績進步很多, 有subject awards, 有代表學校拿校外拿, IELTS考到8.5, 去年有3大early offers, 最后拿了scholarship 去了QS Top 12大學神科讀.

但小兒說, 最主要係SMC英文教得特別好, 令佢學乜科時都比以前容易.

當時小兒只是waiting,再加求位信, 多得學校肯比机會.

如果學校比机会, 我覺得你不用担心, 但當然學生要肯努力.

聽聞今年smc好多1b1c都直接被waiting,相信b2收offer的你應該有讓學校垂青之特長。
雖然個人一向主張學校敢收你就代表佢有信心教到你,但往常觀察,一般外來生英語本已要用點力追上原校生,而根據你描述,你小朋友的英語似乎比一般獲offer的外來生再要低一截。相信學校收得你,就會有辦法幫你,但你及小朋友自己都必須認清事實,就是你入緊一間比小朋友本身程度為高(高一大截)的學校,必須要付出努力追上。如果冇這個覺悟,或本身打算入間啱程度學校“愉快學習”的,就真係請三思,不然入左去包尾年年留級也不是講玩(smc留級政策相當嚴格)。

HK-MAN    發表於 24-4-26 09:18
twhkleung    發表於 24-4-24 23:34

2nd in時有討論過成績相關的話題嗎?想知校方有沒有看法?

twhkleung 發表於 24-4-24 15:03
正常情况下, b2生係比較难考到, 但每年依然有d机會的, 估你小朋友應有些特別, e.g., 有特異公能, In家長時 ...

英弱中強,咪可能連強都冇埋~

mcl233 發表於 24-4-24 15:30

Smc 英強證據 係 近60%的英文dse 5+率。收一個半個b2,絲毫影響都沒有

tigamama 發表於 24-4-24 15:39
Smc 英強證據 係 近60%的英文dse 5+率。收一個半個b2,絲毫影響都沒有
...

我唔係講呢啲,亦冇話英文乜乜~

mcl233 發表於 24-4-24 15:43
我唔係講呢啲,亦冇話英文乜乜~
正正係知你唔係從學校/英強角度講 先至咁講

tigamama 發表於 24-4-24 15:49
正正係知你唔係從學校/英強角度講 先至咁講

完全睇唔出添~

而!睇漏左,如果英弱中強,咁就真係會幾辛苦下,你講得岩.

咁楼主可能要再考慮下,如因eg.运动好而入到,咁我唔咁比太多意見了,因我沒有這方面資料和經驗.

twhkleung 發表於 24-4-24 23:05
而!睇漏左,如果英弱中強,咁就真係會幾辛苦下,你講得岩.

咁楼主可能要再考慮下,如因eg.运动好而入到,咁我 ...

我正是這個意思,只係輕輕帶過提下樓主,唔想太放負去影響樓主決定~

cherrieshum 發表於 24-4-24 13:36

我聽阿女說,學校英文成績差的同學都是來自其他小學過來的,尤其Speaking方面, ...
多謝你嘅意見 !

twhkleung 發表於 24-4-24 15:03
正常情况下, b2生係比較难考到, 但每年依然有d机會的, 估你小朋友應有些特別, e.g., 有特異公能, In家長時 ...

多謝你分享!
聽你咁講都比較安心,之前始終都比較擔心追唔上的情況。你家年青人好叻!!!

想請教如果成績較差在高中選科時會有限制嗎?例如一般津校成績好的會簡科先,成績唔好的同學可能只能讀被選淨的科目,變相未必讀到心儀科目。

tigamama 發表於 24-4-24 15:09
聽聞今年smc好多1b1c都直接被waiting,相信b2收offer的你應該有讓學校垂青之特長。
雖然個人一向主張學校敢 ...
唔該晒你!
呢個都係我雖要好謹重考慮的地方。因為我小朋友本身自行有一間唔錯的津校收 (大約係 1C程度)。呢間我小朋友都係有D 高攀但 1C 我覺得都還可以盡力的話都應可追到進度。但SMC 一方面我地想試同埋地點比較方便,但始終程度更高我地都怕程度太高太吃力。

你講得冇錯,呢個都係我其中一個擔心的,會唔會其他科都浮浮沉沉但連最強的一科都變弱了。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊