用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反 v 英華小學
go

赤柱聖士提反 v 英華小學 [複製鏈接]

想向大家幫阿仔請教關於以上兩間學校。
前提:
- 我哋住港島西近地鐵站
- 經濟能力OK,兩邊學費唔係問題
- 暫時以K3小朋友嚟講,阿仔鍾意睇書畫畫,中英文能力都OK,英文好少少。數學暫時麻麻。
- 明白英華中小,赤提英小
- 擔心赤柱車程遙遠,但係聽講英華無校車過港島
- 希望小朋友可以參加學校嘅校隊/課外活動

所以想問問大家意見,有冇啲其他嘢我哋應該要考慮。

先感激大家嘅意見。
   3    0    0    0

雖然兩間學校都happy,但係英華始終會谷啲。論名氣,英華新派,赤提就有人鍾意有人唔鍾意,唔鍾意既人直頭覺得間學校差。赤提中學可DSE可IB,要諗埋學制。

如果住港島西,返兩間學校嘅距離可能差唔多,但係英華冇校車,返學就要自己再arrange,赤提香港校車勁足,港島西一定冇問題(自己上網睇),而且日日都可以參加ECA,參加完ECA仲有校車送返返屋企,我覺得安排好好。

如果仔仔鍾意參加好多唔同課外活動,赤提會啱啲,如果英華要參加例如樂團嘅課外活動,有機會要朝頭早七點幾返去練習的,要有心理準備。

YGI 發表於 24-4-25 09:33
前提:

如果你住港島我都贊成你揀赤提。
英華活動係多,但係同時都佔你課外好多時間要家長自己接送冇校車。
睇屋企支援有幾多。

回覆樓主:

我會選赤提,但有些原因比較個人
- 港島 校車 有活動後校車
- 去完面試校內氣氛和所有老師工友的態度,甚至YW面試前那段打氣片(這很個人) 都幫助我認識了學校文化是不是我想要的
- prefer 英小
- 雖然說英華新派,但赤提是幾十年來都走這條路(中西融合、教學方式、語境、學生主導、國際視野、批判式思維…..)
- 打算出國升大學,所以想找一間Band1學校但不要太注重(公開試)成績。同時SSC有50% IB,有升學顧問團隊
- 小朋友不用太乖太聽話太守規矩

投赤堤一票,各方面都比英華優勝。英華最麻煩係課外活動要家長自己接送無校車,逢星期六要一早返學校課外活動。

YW有保姆車去港島

回覆 kkls433 的帖子

逢星期六的課外活動/ 校隊訓練係自願參與

Kainy 發表於 24-4-26 09:37
YW有保姆車去港島
首先,多謝以上各位嘅回覆。真心感激,各觀點都有用 🙏🙏
@Kainy - 你指港島有保姆車,如果好似以上講有上課前後嘅活動,係咪都要自行安排交通? 唔肯定保姆車可唔可以安排到呢一啲「特別時間」?

@Ashleydear @RainyRice @kkls433 - 你哋指赤提啲校車會同課外活動有安排,係咪即係只如果阿仔將來自願參與任何校隊或課外活動,通常都會有校車安排?

補充一點:雖然我哋間唔中可以去接送/參與課外活動,但係始終都有正職,如果每次課外活動都要自己接送,呢點可能做唔到。

係呀, 日日都可以參加ECA, 正常ECA時段及extended時段都有車, 加錢就得

RainyRice    發表於 24-4-26 13:06

不如你去學校網頁睇睇, 有寫埋價錢

另外仲有一點加分,係午餐安排,同學們親口話好好味。我都好期待試下

赤提

回覆樓主:

樓主如果有興趣赤提,建議看看學校的校長報告,教學方式和目標、教出來的學生的能力、師資、老師培訓各方面都好清楚亦好吸引。
https://www.sscps.edu.hk/doc/report2022-231.pdf

RainyRice 發表於 24-5-6 22:22
樓主如果有興趣赤提,建議看看學校的校長報告,教學方式和目標、教出來的學生的能力、師資、老師培訓各方面 ...

Thanks for the info!!!好奇點解會有1x個同學畢業入咗band 3

miku2010 發表於 24-5-13 21:28
Thanks for the info!!!好奇點解會有1x個同學畢業入咗band 3

That should just mean the EDB allocated banding of students, rather than banding of the secondary school the students got in. 因為banding 是跟升中生的,中學沒有banding.
要專家解釋,但很多所謂band1小學多數是band1/2/3的小朋友各佔30%。所以SSCPS有50%EDB Band1 allocation 是算高的。
SSCPS好似見以前有帖提到成績合格操行ok便可直升SSC,因為”聖士提反書院可為小學部保留最多85% 嘅學位”,而因SSC中一學位(200)較SSCPS小六多(100-130),所以理論上可全收。

SSC 係直資,好似85%個上限唔apply。 應該係書院自己定錄取政策。但話說,好少見到小學咁樣提供畢業生 banding。 唔知仲有無其他小學有提供依個數據?54% band 1, 34% band 2 算好定差呢?

Bsc_arch 發表於 24-5-13 23:10
SSC 係直資,好似85%個上限唔apply。 應該係書院自己定錄取政策。但話說,好少見到小學咁樣提供畢業生 band ...

“學校於2008年加入直資計劃,「一條龍」附屬小學為聖士提反書院附屬小學。每年報讀該校的家長人數相若,扣除預留給小學部學生約100至120個學額後,約有80至100個校外收生學額,每年都約有1,500人申請中一學位,即平均15至18人爭一個位。” 最後更新: 2023/12/13 12:41 https://topick.hket.com/article/3654557/
>>到小六學生人數大概減至120或以下,所以基本上可以收全部附屬小學學生。

“教育局會根據呈分試和編班試的成績,給全港小六學生一個分數,按這個分數將全部學生由高至低排列,然後平均分為三組,所謂的 Band 1、Band 2 和 Band 3學生。”2018年1月2日 https://happypama.mingpao.com/名人kol/進攻小一:升中派位組別abc/
>>小學平均是B1/2/3各33%,所以SSCPS有50%B1是高於平均。

回覆 RainyRice 的帖子

但係樓主問的是 VS 英華,所以如果和英華或同級的小學比,54% B1 算唔算高呢? (真心純粹好奇)

Bsc_arch 發表於 24-5-15 00:24
回覆 RainyRice 的帖子

但係樓主問的是 VS 英華,所以如果和英華或同級的小學比,54% B1 算唔算高呢? ( ...

上面只是純粹想解釋那個圖表的意思,似乎大部份學校都不會分享這個數據,所以亦都不知英華小學的學生banding allocation.校網找不到,需要熟悉學校的家長分享,但英華小學好似已經結龍 100%升英華書院。而且聖士提反似乎有機會<100%升自己中學。
當然選擇這兩間小學某程度也是在選兩間近100%入的附屬中學。兩間中學完全不同風格style。當然追成績的可以再參考DSE&IBDP公開試成績,但一間只有一半學生考DSE,也不能直接比較。個人覺得沒有什麼好比較,就是那間學校的氣質性格比較較適合自己家人和小朋友。

發表於 7 天前 |只看該作者
YGI 發表於 24-4-25 09:33
前提:

曾經有家長告訴我,英華有校車去香港仔
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊