用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應否讓仔仔入幼兒園?
go

應否讓仔仔入幼兒園? [複製鏈接]

應否讓仔仔入幼兒園?

大家好!我是問題多多的黎友.
我的仔仔剛2歲, 正考慮入讀幼兒園(現在是waiting list), 如成功取錄, 我卻有些顧慮, 請大家指教吓我, tks!

1. 我是全職媽咪, 應否這麼早給他入學?
2. 聽朋友說, 咁早入學(特別是全日班), 小朋友會很容易生病.
3. 就算返都應揀半日班?
4. 如果唔返幼兒園, 而選擇讀一些親子課程會否好些?待07年才讀k1是否較好些?

請給我一些寶貴意見

Re: 應否讓仔仔入幼兒園?

讓我試下講下自己的意思:
1.有些全職媽咪會早比小朋友入學, 因為覺得自己返左工,
小朋友跟工人(OR祖父母)在家中會很悶. 而且一般早入學
對他語言, 或社交都會好D.

2.通常初入學, 小朋友都會易病D, 就無話全日OR半日,
因為多左出街, 街上多人多車, 而且天氣凍都要起身返學,
係會易病D. 有時同學仔打噴嚏又唔識用手遮住個咀. 不過通常返2個月大部份都會適應.

3.初初可以返下半日, 適應下先都好. 不過最重要係睇下間學校下午有無活動, 有D學校話係全日, 但下午成3:15至起身,
跟住食完茶點, 玩下玩具又放學. 呢D就要了解清楚好D.

4. 我識的朋友之中, 有D係1歲半返playgroup, 到2歲半3歲至返幼稚園, 不過都比較適應快d, 因為都學到d常規, 如:起身泊好椅子或坐定定食茶點.

不過以上只係我個人同朋友的意見, 你可以聽多d人的意見至決定.

我囝囝八月足兩歲.  我已經幫佢幫左名入讀9月N1.  因我想比佢早D學習與人相處及自理.  而且屋企只有一個小孩.  他會好悶.  所以我覺得兩歲入學不算太早.  

不過...每個媽咪要示乎自己屋企情況而定.

我覺得讀n1對小朋友會好d, 特別係社交同自理方面

我都認同. tks!

其實, 我的小朋友常常在爭玩具時, 便會出手抓人或打人, 這問題令我很煩惱.... :cry:

我都有點擔心 ,因我個女到而家仲未識發單音,仲係一大堆bb話。九月尾足兩歲,所以考慮緊比唔比佢上幼兒園好?
該用戶已被刪除

我都有考慮報playgroup, 但真係太多唔知點揀, 我住沙田區, 好似新城市廣場附近有, 請問有無人給我意見邊間好?

puipuiba,

我的小朋友都係比較遲講嘢, 現在2 yrs都係講"複字" 波波, 車車...
但個個唔同, 千祈唔好比較, 有些是遺傳的, 我奶奶都話我老公成3 yrs先講全話...

俾2歲小朋友早D適應群體生活,學習與人相處,又可以學下常規,守規序,對將來轉幼稚園K1都有好處。

1. 我是全職媽咪, 應否這麼早給他入學?
可以只返半日

2. 聽朋友說, 咁早入學(特別是全日班), 小朋友會很容易生病.
早同晚的問題, 一返學就一定容易病, 睇你想早一年定遲一年

3. 就算返都應揀半日班?
睇你需要

4. 如果唔返幼兒園, 而選擇讀一些親子課程會否好些?待07年才讀k1是否較好些?
唔返幼兒園都會建議返PLAYGROUP之類
去學一下群體生活

我個小朋友之前都有比佢讀N1全日班,最主要係想佢方便我揍,同我覺得越早比佢學規距會好D,大個仲難教添,病就係問題,真係好多,平均每個月一次,但越大會少D架,唔知習慣左定係扺抗力好左,返學反而有一個定時間表比小朋友我覺得就幾好,飲食同睡,每歺都定時同平均,半日定全日唔會話全日多D病,病源如果係同班小朋友,半日定全日都係個班,如果中到中架LA,其實係睇番你個需要姐...比老師教總好過比MAID或婆婆教,

多謝各位的回覆, 我已決定俾阿b讀全日n1, 希望我同阿b都能早日適應, 因為我其實都好唔捨得!

小朋友返學初期好大機會會哭泣,那你也要引心放手,俾佢跟老師,如果唔係便使小朋友依戀你更多,更加能適應學校生活。
‹ 上一主題|下一主題