用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 祖堯天主教小學
go

祖堯天主教小學 [複製鏈接]

請問有冇人知道葵涌祖堯天主教小學好唔好......師資....學校設施齊唔齊....係band幾ge學校.......是否用傳統教學.....定係用活動教學.....?
將來升中學最大機會係邊中學......
又或者有冇其他葵青區學校好.......比d意見.....
   0    0    0    0
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

原文章由 BBGirl 於 07-7-20 23:13 發表
請問有冇人知道葵涌祖堯天主教小學好唔好......師資....學校設施齊唔齊....係band幾ge學校.......是否用傳統教學.....定係用活動教學.....?
將來升中學最大機會係邊中學......
又或者有冇其他葵青區學校好... ...

hi,
我朋友囝囝係今屆畢業生,而佢派了去第一志願的荔天,
小學係無分band,而佢同班有成7個人去了李siu基,林護都有2名
但長細我係傳統/活動我不太清楚,如你想知我可以幫你問下
~~本來無一物,唯有孽隨身~~

我是該校畢業生,不過都是十多年前的事了!!

當年我就讀上午校,以校風及派位來說, 應該算是一個不錯的選擇!!(班中同學多派往林護-5,蕭明-3,保祿六世-3,李兆基-2,可風-1,善德-2, 荃官-1,陳兆民-2...最多派往荔景天主教....)

唔...至於師資,現在就不太清楚,可上網頁看看;而設施因差不多三十年舊校,應比不上現在的千禧校舍,不過聽說好像加建了一幢新大樓,空間應稍為増加!!

教學法亦可參照母校網頁,內容應比我所了解更為清楚!!

我想葵青區較好的學校(排名不分先後):
葵涌:仁立,仁紀,慈幼葉漢, 慈幼業漢(千禧),林金殿
青衣:保良局世德,聖公會青衣主恩,聖公會何澤芸,聖公會青衣邨何澤芸

希望以上資料可以幫到你!!

祖天網頁:http://www.choyiu.edu.hk/
今年派位:http://www.choyiu.edu.hk/html/frameset8.htm

原文章由 kcsy2006 於 07-7-21 00:17 發表
我是該校畢業生,不過都是十多年前的事了!!

當年我就讀上午校,以校風及派位來說, 應該算是一個不錯的選擇!!(班中同學多派往林護-5,蕭明-3,保祿六世-3,李兆基-2,可風-1,善德-2, 荃官-1,陳兆民-2...最多派往 ...

rexmarco/kcsy2006:
多謝兩位回覆.....其實我囡囡係比婆婆湊......所以想搵返附近學校...方便將來返學/放學....,雖然都會諗住坐校車.....但係有時打風落雨都唔使等兩老咁辛苦去湊佢......我都知仁立好出名.....但係我冇太多時間同佢一齊讀書....所以唔會諗住簡喇......因為唔想佢讀得太辛苦....佢唔夠料子讀lee間學校.....但係又好想了解多d  lee間學校ge....之前我已經上過佢ge web-site睇過....我覺得都係滿足唔到我想知ge野.....所以上來一問.....thx 大家
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.
‹ 上一主題|下一主題