用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區唔該比些意見
go

九龍城區唔該比些意見 [複製鏈接]

男孩子band1尾band2頭九龍城區,請問有什麼好選擇? 唔該唔該。
   0    0    0    0

無人答 ......

首志願陳瑞祺(喇沙)書院 或 何文田官立中學

次選五旬節中學 彧/和 順德聯誼總會胡兆熾中學

再選 鄧鏡波學校

非常感激您3kidsma,多謝你的意見。好似何文田官立中學都是一個不錯的選擇,我只擔心中中,稍後小朋友對英文的機會越來越來少,佢已經不愛英文 真擔心越來越來差!強行入英中,又怕他應付不來和不開心:(
原文章由 3kidsma 於 07-8-6 10:31 發表
首志願陳瑞祺(喇沙)書院 或 何文田官立中學

次選五旬節中學 彧/和 順德聯誼總會胡兆熾中學

再選 鄧鏡波學校

原文章由 daisykkqq 於 07-8-2 22:04 發表
男孩子band1尾band2頭九龍城區,請問有什麼好選擇? 唔該唔該。

或者漱沙

band 1尾band 2頭, 入英中機會未必高, 喇沙都比較難, 我個人覺得你最好報何文田官立, 機會大o的, 如揀學校揀得唔好, 入到一間較差學校更慘.

原文章由 daisykkqq 於 07-8-2 22:04 發表

好多謝GEMA & rclamlam的意見。好開心個topic有mommy 回應再升番上來,都有些意外,thank you very much 其實何官都是我心儀,唔知有冇mommy可以分享下呢間學校,如校風,運動等
其實個個都話要入英中,中中係米真係次一些呢 係米一定要谷小朋友入英文學校 入中中又擔心將來英文唔得!讀書更吃力,將來越來越差,唉!真係1516擔心死人 為人父母甚艱難

原文章由 rclamlam 於 07-8-10 22:35 發表
band 1尾band 2頭, 入英中機會未必高, 喇沙都比較難, 我個人覺得你最好報何文田官立, 機會大o的, 如揀學校揀得唔好, 入到一間較差學校更慘.

[ 本文章最後由 daisykkqq 於 07-8-14 12:39 編輯 ]

請問九龍城有哪些是 英中呀 ? 最好 list 埋 b1 or b2

Any comment 旅港開平

多謝jazzmama回應。D學校band 1 or band2,我唔係太知道。我係學校升中知訊到搵到。
聯系中學有QE、何官、賽馬會。
其它同區就華仁、旅港開平、瑪利諾、喇沙、華英、銀禧、喇沙(陳瑞琪)、黃芴南、英華、聖瑪利等,我聽佢地D名都好勁,我就想搵D校風好,唔使no.1,小朋友開心D適合佢的中學就OK!

原文章由 jazzmama 於 07-8-14 16:50 發表
請問九龍城有哪些是 英中呀 ? 最好 list 埋 b1 or b2

小虎哥:
旅港開平係米好叻架馬?
原文章由 小虎哥 於 07-8-16 04:17 發表
Any comment 旅港開平

[ 本文章最後由 daisykkqq 於 07-8-18 16:10 編輯 ]

原文章由 jazzmama 於 07-8-14 16:50 發表

我囡囡都係今年升中派位,本人覺得入讀英中後,英文程度會好d,雖然會辛苦d,但打好基礎是值得。雖然現今有8間大學,但仍然競爭很大。
band 1 : 旅港開平、瑪利諾、喇沙、華英、銀禧、黃芴南、英華、迦密、協恩、聖家、民生、丘佐榮
band 2 (校風較好) : 真光、培道、培正、德蘭
何文田官中 (能入讀中大機會率較高)

原文章由 daisykkqq 於 07-8-18 16:09 發表
小虎哥:
旅港開平係米好叻架馬?

旅港開平絕對是一間band1頭學校,我囡間學校以往幾屆畢業生,每年能入讀旅港開平都係2個學生,非常難入。

多謝luckycsy你的分享,唔好意思我想問band 1你的排名是否分先後呢?如果band 2,我的是仔,好似擇來擇去都是得何官!
因為佢都鍾意運動。
原文章由 luckycsy 於 07-8-20 18:41 發表

我囡囡都係今年升中派位,本人覺得入讀英中後,英文程度會好d,雖然會辛苦d,但打好基礎是值得。雖然現今有8間大學,但仍然競爭很大。
band 1 : 旅港開平、瑪利諾、喇沙、華英、銀禧、黃芴南、英華、迦密、 ...

[ 本文章最後由 daisykkqq 於 07-8-20 19:00 編輯 ]

很多謝各位媽咪的意見,謝謝您們。

原文章由 daisykkqq 於 07-8-20 18:57 發表
多謝luckycsy你的分享,唔好意思我想問band 1你的排名是否分先後呢?如果band 2,我的是仔,好似擇來擇去都是得何官!
因為佢都鍾意運動。

band 1學校的排名是不分先後,何官雖然是中中,如你囝囝能加倍努力,自我提升英文程度,定能成功。

好多謝你chansuifong分享你的心得,其實我仲諗住申請聯系中學會好D,但係有時又話叩門要有誠意(如果派不理想),睇張表自行選校要擇佢,派位又要擇佢做首選,否則張來校方不理會。若果自行自校擇高少少,唉!但真係好難決擇
原文章由 chansuifong 於 07-8-21 13:41 發表
各位家長: 選校最緊要是個人要求, 因小女今年剛派位, 亦問了許多家長意見, 真是由交表日開始晚晚也訓得不好. 我覺得最緊要是選沒有聯繫小學的因為比較多位, 及要保守如未能派獲第一志願便會跌到三或四, 所以要和 ...

原文章由 daisykkqq 於 07-8-22 15:36 硐表
好多謝你chansuifong分享你的心得,其實我仲諗住申請聯系中學會好D,但係有時又話叩門要有誠意(如果派不理想),睇張表自行選校要擇佢,派位又要擇佢做首選,否則張來校方不理會。若果自行自校擇高少少,唉!但真係好難決擇
...

我個女同樣都係升中一,係放榜前都很緊張,在放榜前一天才知道第1和第2志願都沒有叩門位,而且最後派到第21志願,非常失望,最後好彩考到一間英中,所以我認為除了報分試要考得好,最後個次試都要努力,唔好鬆懈,因為叩門都要睇成績表,好緊要。
‹ 上一主題|下一主題