用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東華三院呂潤財及匯知比較
go

東華三院呂潤財及匯知比較 [複製鏈接]

以學業成績, 校風, 學習壓力, 課外活動比較, 那一間中學比較好
   0    0    0    0

如合選擇

小朋友屬於 band 1尾, band 2 頭, 怕呂潤財注重學業, 讀書壓力大.
匯知課外活動較多, 讀書比較輕鬆
想請問是否有人知道兩校情況, 及幫忙作出比較

band 1尾, band 2 頭

呂潤財我就唔識,但匯知好似band 3 wor.....

motherlau

原帖由 BSCYL 於 09-9-19 08:24 發表
小朋友屬於 band 1尾, band 2 頭, 怕呂潤財注重學業, 讀書壓力大.
匯知課外活動較多, 讀書比較輕鬆
想請問是否有人知道兩校情況, 及幫忙作出比較
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

輕鬆與壓力

朋友想報匯知, 輕鬆投入學習生活

呂潤豺比較看重學業, 怕壓力大

匯知校風

想知匯知校風如何

匯知校風, 成績

請問各位是否知道匯知校風, 學業成績

近年冇去過唔知,但以前去睇放學,一睇之後,收左都冇讀,我諗咁重要ge野,叫你朋友自己睇la..每個人可接受ge程度都唔同.........我接受唔到

"學業成績"想讀大學首選唔會係佢

motherlau

原帖由 BSCYL 於 09-10-6 14:06 發表
請問各位是否知道匯知校風, 學業成績
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

呂潤才是區內的 band 1,校風同成績一定比匯知好, 至於壓力大唔大就好睇每個人既能力.

如果小朋友係 band 1 尾, band 2 頭, 可以考慮其他直資: 播道 或 保良局羅氏基金得.

回覆 2# motherlau 的文章

多謝你的意見, 會通知朋友自行到校觀察

回覆 2# lovelyec 的文章

多謝你提供的意見, 會轉告朋友考慮

我自己由於考慮經濟問題, 只會集中注意官津校, 在自行及統一甲部雖然會放棄呂潤財, 但乙部會放在較前位置. 叢校長是一位出色, 有幹勁, 有熱誠的好校長.  這一點是吸引我的地方

原帖由 ntefamily 於 09-9-20 09:49 發表
匯知 is band 3

oh no...
is it in Tiu Keng Leng ?

匯知在調景嶺

匯知位於調景嶺, 附近有真道, 優才, 香島, 聖安德肋

then i guess Lui Yun Choy is better~!

我選呂潤財

兩間中學比較, 我會選呂潤財, 近兩年會考成績不斷進步, 不只個別尖子, 整體成績都提升

匯知近呢一兩年開始自行收生多咗好多,少咗位統一,加上多咗好多band1學生報,直資學校分唔到banding,任何band都有
校長一直認為有教無類,首選操行的學生,校訓"人人可教,皆可成材",f.1-f.5全部都要留係學校食飯,放學有老師企係學校門口睇住學生放學,除家長外,一律唔俾其他人等放學
最緊要係睇你想注重學業,定係想個小朋友讀得開心,匯知成績一定無呂潤財咁好,但都試過出會考6A尖子,而家都返匯知教書,同埋每間學校都有壞份子,睇下你係咪真係咁好彩被你遇到

回覆 1# ^曾小姐^ 的文章

請問是否匯知家長

學生開心上課是一個重要因素, 想問學校那一方面措施能令學生喜歡上課, 有愉快校園生活
‹ 上一主題|下一主題