用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣可以提升中文程度
go

點樣可以提升中文程度 [複製鏈接]

點樣可以提升中文程度呢?考前已經將所有生字黙熟,每課內容也同佢講解過,但係考試成績就一次比一次差,今次只得68分.死唔死?
已經每季都上網做閱讀理解.還有什麼可以做呢?可否有家長指教?
   1    0    0    0

原帖由 heiB 於 09-10-20 16:44 發表
點樣可以提升中文程度呢?考前已經將所有生字黙熟,每課內容也同佢講解過,但係考試成績就一次比一次差,今次只得68分.死唔死?
已經每季都上網做閱讀理解.還有什麼可以做呢?可否有家長指教? ...

睇多點故事書,多點討論內容,語文唔可以死背,默書只為學個字點寫,但係點樣運用先最重要,多點研究書本的內容及字詞運用。

回覆 1# happyvalley 的文章

謝謝你的意見.我小朋友看很多書.但係仍然好多生字唔識.閱讀理解及聽文章的能力不好,是不是要買多些練習給他做會比較好呢?

hi heiB
你小朋友幾多年級 ar ?
其實你有無留意小朋友, 中文邊一方面比較弱, 另成日唔係太滿意, 我覺得當你發覺問題所在, 可以先加強這方面, 慢慢改善, 看多o的課外書真係有用. 加油...

原帖由 heiB 於 09-10-20 16:44 發表
已經每季都上網做閱讀理解.還有什麼可以做呢?可否有家長指教? ...

我當然知道我小朋友差在那裡.但係要改善他閱讀理解同聆聽,真係有難度.他已經每晚做一篇中文網上練習,每次回家做的閱讀理解,我都有同佢講解內容,佢係明白,但係再新的又做錯了.聆聽方面我就想不同方法同佢温了.
可能補吓中文會好些.

原帖由 heiB 於 09-10-21 12:49 發表
我當然知道我小朋友差在那裡.但係要改善他閱讀理解同聆聽,真係有難度.他已經每晚做一篇中文網上練習,每次回家做的閱讀理解,我都有同佢講解內容,佢係明白,但係再新的又做錯了.聆聽方面我就想不同方法同佢温了.
可能補 ...

我的小朋友小一開始,中文閱讀理解都是非常好的,我試下描述下佢點樣開始及過程。

每晚都會和她講故事書,書本一定和學校無關,有很大及有趣的插圖,最好有幾本自己買的書,不要以為多文字就好,不是的,圖畫可以幫助小朋友記憶及聯想書中的內容,搞下笑,不要太認真要小朋友完全明白書中的內容,要大家從享受書中的故事,為最主要目的。

如果能夠令小朋友,同一本的圖書,睇完又睇,睇完又睇,那就成功 la。

happy valley
謝謝你的分享.我會從這方面再下多一些功夫.我仔其實有一至二本好喜愛的書.全是有關恐龍的書.佢對每種恐龍的長度,名稱都好熟識.看過了無數次.其它書看過就算.現在小四,還多一樣喜愛,就是看連環圖.

我個女亦是看很多很多中文書, 亦有同佢讀課文內容, 同佢discuss吓,但中文仍然很差, 真係要想吓其他方法!!

而英文亦是, 講就非常好, 但一做英文exercise 錯"留"百出, 而且唔夠傳統幼稚園上去果d小朋友->佢地可以答arm曬,連s都一定不會5記得.

想學校成績好, 唔通非操不可?   

原帖由 heiB 於 09-10-21 10:29 發表
謝謝你的意見.我小朋友看很多書.但係仍然好多生字唔識.閱讀理解及聽文章的能力不好,是不是要買多些練習給他做會比較好呢?

如要成績好,緊係要操啦!我仔小一時,英文唔得,小二去上英文班,keep住全年全班最高分嗰幾個,佢哋D補習社比Dpass paper小朋友做!不過我唔係幾認同,今年小三冇比佢上喇,睇吓下個月測驗會唔會差好多,到時又要向現實低頭。﹔‧

唔通非操不可?yes must

pratices more.......the better result you will get.....

just like my daughter.  Before the diction, i will let her to read 4-6 times.  And then i will test her, then she needs to correct again, and copy again....and re-test until she've got 100% right.

原帖由 catcatmom 於 09-10-22 13:28 發表
我個女亦是看很多很多中文書, 亦有同佢讀課文內容, 同佢discuss吓,但中文仍然很差, 真係要想吓其他方法!!
而英文亦是, 講就非常好, 但一做英文exercise 錯"留"百出, 而且唔夠傳統幼稚園上去果d小朋友->佢地可以答ar ...

以我自己既經驗,想小學階段提升語文成績,單凴閱讀睇書是幫不了多少忙的, 因為每次考試測驗必有的"改寫句子""重組句子""四素句",  這些內容,根本沒有辦法從閱讀裏頭學習得到,想改善成績, 最快途經是勤力操卷或做補充練習.

中文其實係最深個科,如果老師講課沉悶仲死,我覺得網上閱讀可以做但幫助唔大,如果想考試成績好,又唔想去補習,就自己去揀補充練習做,唔係求其揀,你要睇吓小朋友考邊幾課,揀D同課文相似嘅閱讀理解,我試過有幾次貼中,同學校考試試卷出相同,不過好奇怪,点解我仔學校D老師咁懶嘅?唔係老師自己出卷!

原帖由 heiB 於 09-10-21 12:49 發表
可能補 ...

咁他是不小心定係唔理解文章內容而錯??
是什麼不明?? 不明的生字查了字典或講解後, 日後是否懂運用出來呢??

如果只不斷做EXERCISE, 跟著又改, 改完佢又好似識咁, 其實小朋友有否吸收到哪方面錯而吸取去改呢??

如我小朋友有時做EXERCISE是推字過字, 因為懶睇全文, 文章是明白, 但懶去唸?? 以為推字就是對&快的, 我都要指明予他, 現時的閱讀理解是要推考的.

另語言是須長時間浸的, 不知他浸了多久, 幾年班??
有時強迫操卷, 小朋友可能"為做而做", 根本唔上心&唔入腦去聽回講解而就咁就去改回答案. 改正答案是寫回了, 但可能都只是得過且過. 轉頭又唔記得.

你可有找中文老師/經驗補習老師了解問題?? 他們較富經驗會較易道出問題所在??

ANYWAY我同意多些閱讀, 但閱讀不可馬上改善問題的, 都須家長耐心而堅持去等.
令他著重回"思考", 好過狂操卷!!!

請問什麼是"四素句"?   

原帖由 October. 於 09-10-22 14:34 發表

以我自己既經驗,想小學階段提升語文成績,單凴閱讀睇書是幫不了多少忙的, 因為每次考試測驗必有的"改寫句子""重組句子""四素句",  這些內容,根本沒有辦法從閱讀裏頭學習得到,想改善成績, 最快途經是勤力操卷或做補 ...

原帖由 raynthia 於 09-10-23 05:03 發表
請問什麼是"四素句"?   

一句句子要有4樣野:人物、事情、時間、地點。

其實,閱讀和做補充2者間沒有矛盾, 適量閱讀和做補充可以並行,但是, 太過迷信閱讀萬能, 結果可能會令人失望。

原帖由 October. 於 09-10-23 09:34 發表

一句句子要有4樣野:人物、事情、時間、地點。

其實,閱讀和做補充2者間沒有矛盾, 適量閱讀和做補充可以並行,但是, 太過迷信閱讀萬能, 結果可能會令人失望。 ...

閱讀當然要講質數,唔通連環圖、愛情小說,都算是文學作品嗎,沒有看過好文章,何來寫作提材。及適當的每天休息,就會多增進思索,長時間重複的練習,只會帶來一句:『作文好困難,默書就次次高分,唔知點解』。

原帖由 happyvalley 於 09-10-23 16:43 發表
閱讀當然要講質數,唔通連環圖、愛情小說,都算是文學作品嗎,沒有看過好文章,何來寫作提材。及適當的每天休息,就會多增進思索,長時間重複的練習,只會帶來一句:『作文好困難,默書就次次高分,唔知點解』。 ...

閱讀是種好習慣,道理人人都懂就不想多說了,當然了,"讀書"還是"翻書",  收獲得着可能不一樣。

好的愛情小說, 絕對稱得上經典文學作品, 家喻戶曉的<簡愛><傲慢與偏見><飄>等,很多很多, 就不一一例舉了.

好的文章寫作, 源自生活,來自于對週遭物事的感悟,順手拈來, 一朵花一隻貓, 都可以是作文的題目.

原帖由 October. 於 09-10-23 17:20 發表

閱讀是種好習慣,道理人人都懂就不想多說了,當然了,"讀書"還是"翻書",  收獲得着可能不一樣。

好的愛情小說, 絕對稱得上經典文學作品, 家喻戶曉的等,很多很多, 就不一一例舉了.

好的寫作體裁, 源自生活,來自于對 ...

完來看過這麼多書,怪不得會說『閱讀』跟中文寫作的關係,寫作體裁對比寫作內容,意義上有不同 bor。

‹ 上一主題|下一主題