用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 關帖
go

關帖 [複製鏈接]

關帖

1    0    0    0

If your kid will study aboard, should you find an international school instead?  

反正去外國 ( primary )
i will choose thinks ( shatin )

i will choose boxhill, pm seats should still be available

去外國讀,點解唔揀international既幼稚園?

去外國讀,就應該讀international既幼稚園啦

離你家最近那家,橫掂唔使考慮將來讀書,點解唔被小朋友舒服點,免得長途跋涉要坐車。

簽名被屏蔽

4間都唔適合﹗既然係咁就讀最近的一間,無謂要小朋友舟車勞頓﹗如果你信基督教,個人認為靈糧最好,教會辦學會好D﹗

注︰
Think = 朗思
Creative = 啟思

小一去外國,到時實會識英文la。
而家係咪反而要著重中文多D呢?如讀IS實變ABC。

老實講,3年幼稚園學到幾多中文?
我有朋友,兩個小朋友都係香港出世,老大應該都係香港讀幼稚園,後來返台灣定居。現在已經係高中生,廣東話已經唔記得了﹗去到外國,除非父母好有心的要小朋友繼續學中文,逼佢睇中文書,否則都一定係變<香蕉仔>﹗
既然係咁,不如俾佢好好適應將要面對的轉變。

小朋友是否能全英語對答?若是, 那揀間近近地, 若否我會揀boxhill , ESF或wellborn (國際班), 早d適應全英語溝通, 不過學費就貴得多了

我地冇宗教信仰, 只係唔想小B有壓力, 希望佢讀得開心就可以了!
以前我細路都係小一就去外國,  都好易適應, 可能都仲細掛,
所以冇諗住讀int'l King., 情願留d錢俾佢出面學野, 有個開心既童年真係唔易呀!
咁諗有冇錯呢, 有時我都好亂...

如果都會去外國讀小一,我會俾佢讀純蒙特梭利學校去渡過重要的0-6歲。

小曳人  support!!!!  發表於 12-1-18 10:42

咁三年幼稚園又學到幾多英文?
其實只要唔好太極端只顧英唔顧中,我諗已經ok。
語言嘅嘢0-6歲吸收力最好,即使你以為佢一到外國就忘記晒中文,但我相信佢始終有個基本概念,而概意呢家嘢對學中文好緊要。何況中文一定比英文難學得多。
坦白講,真係唔好睇小香港地而家幼稚園的中文程度!我囡剩係K2都學緊普通話拼音。如果連個〝底〞都費事同佢打,將來就咪怨喇!
除非,跟本唔太care ....
仲有,阿仔廾年後識中文可能比識英文更吃香。

If you child is going to study abroad, you should choose a kindigarten strong in Chinese. English is very easy to learn but not Chinese. Kids pick up English quickily, if they don't continous studying Chinese abroad they will forget most of it, especially written chinese.
I'm in the same situ,

回覆:4間收左, 點揀好? 可否俾我意見..!

如果去外國讀的話呢4間都唔啱,銀禧基督國際和英基會比較合適

[

得頭3-6歲接觸母語, 小朋友最重要係係依個時候打好其品德, 性格的培育, 3歲定80, 開開心心愉快的幼稚園生涯尤其重要, 既然小一去外國, 還需舟車勞動麼?

hobby 發表於 12-1-17 09:33
i will choose boxhill, pm seats should still be available

good choice!
‹ 上一主題|下一主題